SEAT la 70 de ani – scurt istoric si viitorul electric

9 mai 1950. Spania cu 93% si Fiat cu 7% decid sa lanseze impreuna primul producator auto local denumit Sociedad de Atomoviles de Turismo S.A. pe scurt SEAT, cu o fabrica in parcul industrial de langa Barcelona.

Pornit la drum ca un proiect de prestigiu al dictatorului Franco, istoria SEAT, la fel ca cea Volkswagen sau Dacia, este legata de ambitia politica a conducatorilor vremii de a motoriza spaniolii, germanii sau romanii.

Dupa 3 ani, timp in care o serie de furnizori au construit unitati de productie in apropiere, in 5 iunie 1953 fabrica de la Barcelona a fost inaugurata si asamblarea primului model, denumit Seat 1400, a demarat in noiembrie cu o cadenta de 5 exemplare pe zi.

1956 a fost primul an cu o productie mai mare de 10 mii de unitati, iar in 1957 s-a lansat Seat 600, varianta spaniola a celebrului Fiat 600, care a devenit simbolul mobilitatii spaniole.

Cresterea productiei si expansiunea in America de Sud

In anii ’60 Fiat isi mareste participarea la 36% si in 1965 incepe expansiunea spre pietele din America de Sud, cu primele exporturi in Columbia.

Spre finalul deceniului Seat produce peste un milion de automobile pe an, iar in anii ’70 este atinsa pentru prima oara cifra semnificativa de 3 milioane unitati produse pe an.

in 1975 se inaugureaza Centrul Tehnic de la Martorell in apropiere de Barcelona, care devine inima concernului spaniol, apoi se deschide o fabrica noua la Pamplona pentru modelul 124 si a treia la El Prat de Llobragat, unde se produc in prezent cutii de viteze pentru grupul VW.

Sfarsitul epocii Fiat

Inceputul anilor ’80 gaseste Seat cu o gama invechita de modele, ce duce la o criza majora, din care Fiat nu este dispus sa contribuie cu investiile necesare redresarii. Dupa trei decenii de colabarare cele doua firme se despart.

Seat negociaza partenariate cu Toyota, Nissan si Mitsubishi, dar Volkswagen iese invingator si in curand VW Polo si Passat incep sa fie asamblate in Spania.

Foto credit: Carlosseat – wikipedia

Primul proiect cu noul partener german este modelul Ibiza cu o echipa de vis: design Giugiaro, caroserie Karmann si motorizare dezvoltata de Porsche, de unde si celebra inscriptionare pe motor „System Porsche”.

Daca in 1986 VW avea 51%, treptat participarea a urcat la 75% iar in 1990, VW a integrat Seat ca pe cea de a treia marca, dupa VW si Audi, in viitorul imperiu auto, preluand 99.99% din actiuni.

Odata cu intrarea Spaniei in Comunitatea Europeana in 1986, importurile de automobile s-au liberalizat si Seat a inceput sa piarda vanzari in favoarea concurentei pe teren propriu.

In februarie 1993, SEAT inaugureaza o noua fabrica la Martorell in apropiere de Centrul Tehnic si productia cumulata a anilor ’90 depaseste zece milioane de automobile.

In anul 2000, cand Seat implineste 50 de ani, Bernd Pischetsrieder, fostul CEO BMW arhitect al preluarii firmelor britanice Mini, Rolls Royce si Land Rover, preia comanda cu obiectivul de a transforma radical brandul spaniol, cuvintele cheie pentru noua directie fiind „sportiv, emotional, tanar”.

„Fasten your SEAT belt”

In cadrul grupului VW, Seat stabileste colaborari cu Audi si Lamborghini, ambitia lui Ferdinand Piech, patriarhul VW, fiind de a transforma Seat in rivalul marcii Alfa Romeo.

Seat Leon la Salonul Auto de la Paris, 2006

Odata cu introducerea strategiei de platforme comune pentru diferitele marci, apare si separarea organzatorica Nord/Sud. In timp ce Skoda apartine grupului Nord impreuna cu VW, Audi preia conducerea grupului Sud, din care face parte Seat.

Sub conducerea lui Martin Winterkorn, CEO Audi in acea vreme, 700 milioane euro sunt alocati pentru transformarea Seat, dar Renault ramane leader de vanzari pe piata din Spania.

In 2013 gasim la conducerea Seat pe Juergen Stackmann, actualul vicepresedinte responsabil de vanzari si marketing la VW, cel care a anuntat pe twitter livrarile noului ID 3 incepand din 17 iunie.

Cupra Racing

Dar succesul se lasa asteptat pana cand, sub conducerea lui Luca de Meo, Seat devine in perceptia publicului o marca tanara si emotionala, ceea ce permite in 2018 lansarea celei de a doilea brand spaniol Cupra.

La aniversarea succesului inregistrat dupa 70 de ani de la infiintarea Seat, Luca de Meo nu va fi prezent, urmand sa preia cat de curand rolul de CEO la Renault.

Primul model electric Seat Mii

Pentru specificatii tehnice vezi Automobile electrice de oras VW e-Up! si Skoda Citigo

In anul celei de a 70-a aniversari, SEAT distribuie pe mai multe piete europene primul model electric Mii, unul din tripletii grupului VW produs la Bratislava. Pe piata germana Mii este oferit in leasing cu ZERO avans si rata de 145 euro pe luna.

Viitorul electric

SEAT el-Born

In viitorul apropiat SEAT va lansa modelul 100% electric el-Born, bazat pe platforma MEB, si variante hibrid plug-in pentru Tarraco si Leon si doua modele plug-in de performanta Cupra Formentor si Cupra Leon.

Interior Seat el-Born
Cupra Formentor – prezentare virtuala salon auto Geneva (editia 2020 anulata)

Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.