De vorba cu Marian Nica despre actualitatea electromobilistică la Balș

Ne-am cunoscut in urma cu un an la Bran, in timpul primului test drive pentru Marian cu Tesla Model 3, la intalnirea proprietarilor de masini electrice din Romania.

De atunci Marian Nica a ramas un colaborator priceput la proiectul Electromobilitate, contribuind cu articole si informatii interesante din experienta proprie cu un Fiat 500 electric botezat „Aero”, la fel ca asociatia proprietarilor ce a luat nastere cu ocazia intalnirii de la Bran.

Intre comentariile la postarea pe grupul „Masini electrice” despre noul Fiat 500 electric, am remarcat pe cel cu informatii despre consumul mediu realizat de Marian cu „Aero” si am luat legatura pentru mai multe detalii.

Consum si costuri de intretinere Fiat 500 electric

Foto: Marian Nica

Am aflat de la Marian, ca Fiat-ul pe langa ca se multumeste cu foarte putini electroni, s-a dovedit un partener ideal de drum in fiecare zi. Iata ce ne povesteste:

Am 11.000 kilometri de la achiziția de anul trecut si masina are in total 75.000 km. Am schimbat farurile echipate cu becuri halogen, cu LED-uri performante si trebuie sa inlocuiesc flansele de la amortizoare. Atat!

Marian Nica, proprietar Fiat 500 electric, Balș

Asa cum se intampla adesea in dialogul cu proprietarii, aflam tot mai multe lucruri linistitoare despre fiabilitatea masinilor electrice, despre costurile minime de intretinere si mai ales despre economicitatea lor. Consumul lui Marian in aceasta primavara reprezinta „de obicei” o cheltuiala de SAPTE RON PENTRU O SUTA DE KILOMETRI, la pretul energiei electrice casnice de 0.64 RON/kWh.

Dar cu Marian, lucrurile nu pot fi ca „de obicei”, fiindca, dupa o lunga pasiune pentru motoare clasice preparate in fel si chip, s-a pus pe transformat un Toyota Prius hibrid pentru functionare full electric, asa cum ar fi trebuit sa faca de mult prestigioasa firma japoneza.

„Întoarcerea la natură este cea mai bună opțiune pentru toți”

În ultimele două săptămâni încarc Fiat-ul exclusiv cu energie solară acasă.

Marian Nica
Foto: Marian Nica

Deja pregătesc terenul pentru construirea fermei fotovoltaice. Excesul de curent îl voi folosi la irigații. Voi stoca apa într-un bazin (pe care încă nu îl am) în zilele cu soare și voi folosi apa atunci cand este nevoie. Voi avea astfel un „acumulator” care nu se uzează vreodată.

Foto: Marian Nica

Acum câteva explicații: sunt 12 panouri de 230 W fiecare, cel mai mult am produs 2,5 kWh pe parcursul la o ora.

Invertor off-grid hibrid de 5000W/48V.

Foto: Marian Nica

Stocare în acumulatori plumb-acid 48V/500 A.

Sunt 24 elemenți de electrocar de 2V/500A achiziționați de la firma Caranda.

1,46 kW puterea instalatiei acum, productia maxima intr-o ora a fost de 2,5 kWh.

Revenind la planurile de viitor si la visul lui Marian de a achizitiona o Tesla, atunci cand momentul va fi potrivit, ne marturiseste:

De 3 luni de zile nu am condus nici o fosilă cu excepția tractorului, care într-o bună zi va fi tot electric.

După cum observați elimin carbon doar în aerul expirat.

Discutand despre noile modele electrice introduse de producatorii globali si sansele de ieftinire, odata ce concurenta va fi mai apriga si volumul de productie mai mare, Marian afirma:

Poate face Dacia mai înainte. O mașină electrică autohtonă ar face tranziția la electrice mult mai rapid.

Despre infrastructura de incarcare

Pentru imbunatatirea infrastructurii de incarcare, care ramane punctul dureros al proprietarilor de masini electrice in Romania, mai ales pentru cei mai putin priceputi ca Marian (adica marea majoritate), sau cei care locuiesc la bloc, propunerea pasionatului electromobilist este:

Eliberarea autorizațiilor de construcție pentru orice obiectiv să fie condiționată de parcare și stații de încărcare. Totul începe cu o hotărare de Consiliu Local.

Intru totul de acord cu Marian, dar asa cum a demonstrat prin actiunile sale, intai de toate cel mai bine este sa ne ajutam singuri, prin initiative private exact asa cum a demonstrat cu instalatia fotovoltaica.

De pe diferite grupuri din media sociala aflam ca tot mai multi proprietari de automobile electrice au investit in instalatii fotovoltaice pentru a beneficia de curent „gratuit”, pe masura ce consumul cu parcul auto electrificat a crescut.

O alta contributie majora pot aduce firmele deschise spre electromobilitate, prin instalarea de statii de incarcare pentru angajati si schimbarea parcului auto clasic cu vehicule electrice, asa cum a demonstrat Norbert Varga ca se poate, la o multinationala din Arad, sau Claudiu Suma cu firmele sale din Timisoara.

Din pacate, numeroase firme de transport persoane (taxi, uber, etc), care au si ele o importanta contribuite la promovarea electromobilitatii, au inteles ecuatia economica si profitul realizabil incarcand la statii publice, cat de mult se poate gratuit. Aceasta realitate in mai multe orase din tara, genereaza de multe ori aglomeratii, ce ar putea fi evitate, daca autorizatiile de functionare s-ar elibera doar cu dovada ca firma dispune de statii proprii de incarcare.

Alta solutie este extinderea retelelor publice existente in diferite orase, prin „cointeresarea investitorilor imobiliari” dupa reteta lui Marian, la care subscriem cu toata inima:

Eliberarea autorizațiilor de construcție pentru orice obiectiv să fie condiționată de parcare și stații de încărcare.

Marian Nica si Dan Boboescu

2 Responses

  1. Dan spune:

    > prețul energiei electrice casnice de 0,64 RON/kWh

    Prețul acesta e de la Hidroelectrica?

    Ar trebui poate făcut un articol separat cu ofertele verzi casnice de pe https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

  2. Dan Boboescu spune:

    Pretul de 0.64 lei/kWh este pretul mediu pentru anul 2019 facturat la partenerii nostri de la Porsib – Sibiu, unde s-au efectuat mai mult de 95% din incarcarile de anul trecut.

    Foarte interesanta propunerea de articol. Exista autori voluntari in comunitatea elmob?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.