Puține subiecte irită electro-scepticii mai puternic decât cel al costurilor legate de încărcarea unui model electric, mai ales când le comparăm cu cele ale carburanților fosili.
În plus, apare confuzia când ecuația clasică: consum mai mare = costuri mai mari, este dată peste cap în universul mobilității electrice de numeroși factori, dintre care cel mai important este încărcarea gratuită.
Cum adică gratuită? Cineva plătește curentul! Absolut corect, dar nu utilizatorul plătește.
Poate este o primărie, în baza cine știe cărei rațiuni sau acord cuprins într-o finanțare europeană, cu scopul de a îmbunătăți calitatea aerului irespirabil din aglomerațiile urbane.
Sau poate fi un complex comercial, care încearcă să atragă această nouă categorie de clienți.
Sau poate fi un angajator, care în acest fel oferă un motiv în plus persoanelor care locuiesc la bloc, să nu își facă griji cu încărcarea, ci să o lase se decurgă în paralel cu programul de lucru.
Cu ajutorul participanților la proiectul Electromobilitate, am documentat costurile individuale de încărcare, începând de anul trecut, iar din ianuarie 2022, când valul de scumpiri pentru energia electrică (printre multe altele) a trimis câțiva fiori în rândurile echipei noastre și o porție dublă de Schadenfreude (bucuria de necazul altuia) în rândul scepticilor, membri echipei au păstrat o evidență constantă.
Rezultatele lunii martie

Pentru începutul primăverii am documentat costuri cuprinse între ZERO și 15.49 lei/100 km, valoarea maximă fiind cea comunicată de Dan (Kona) de la noul loc de muncă din Elveția, unde încărcarea este mai scumpă decât la București, deși oportunitățile de încărcare gratuită nu lipsesc nici acolo.
Comparație cu ianuarie și februarie


În ianuarie, spectrul de valori a fost cuprins între ZERO și 17.50 lei/100 km, valoarea maximă fiind cea comunicată de Dan (Corsa), colegul nostru din București care depinde exclusiv de stațiile publice, neavând posibilitatea de încărcare la bloc sau serviciu.
În februarie, valorile au fost cuprinse între ZERO și 20 lei/100 km, costurile cele mai mari fiind cele transmise de Dan (Kona), după ce a ajuns la noul loc de munca din Elveția.
În concluzie, deși prețurile pentru energia electrică au crescut în primul trimestru, temerile de la început de an nu s-au împlinit deocamdată. În schimb, cel mai mare număr de colegi de la începutul proiectului, cu mai bine de patru ani în urmă, și-au comandat panouri solare, justificând investiția prin beneficiile și predictibilitatea prețului energiei electrice pe termen lung. Reducerea dependenței de combustibili fosili și în acest fel, nu mai este doar un efect secundar, ci a devenit un scop major european în sine, de la începtual războiului din țara vecină.
În următorul episod vom analiza costurile mixte benzină+energie electrică comunicate de Octavian (Sibiu), care fiind în plin proces de construcție a unei case a avut nevoie de un Outlander PHEV, cu capacitate bună de remorcare, pentru materialele de construcție și nu numai.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.