Tehnologia înlocuirii acumulatorilor cu un pas mai aproape de casă

Într-un articol scris cu mai bine de un an în urmă: NIO & Co. promovează înlocuirea rapidă pentru acumulatori (ianuarie 2021) dedicat evoluției înlocuirii acumulatorilor, subliniam că o singură firmă nu va avea puterea de a impune o tehnologie alternativă celei de încărcare rapidă, generalizată în prezent.

În plus, enumeram câteva aspecte necesare pentru ca acest concept, prezentat atât de Tesla, cât și de fosta firma Better Place, să prindă rădăcini pe termen lung:

  • standardizare
  • adoptarea de producători multipli pe piețele globale

Încheiam articolul cu o întrebare: „Oare când vom vedea și prima stație de schimbare a acumulatorilor NIO în Europa?”

Prima stație de înlocuire a acumulatorilor din Europa funcționează lângă Oslo

În municipalitatea Lier, din apropiere de Oslo, a fost inaugurată prin stație din Europa în noiembrie 2021.

Cu un răspuns, din trei întrebări, clarificat, am pornit în căutarea de informații despre rata de adoptare a conceptului de „acumulator ca serviciu” pe piața norvegiană.

Automotive News China citează surse NIO, care afirmă că aproape toți clienții SUV-ului ES8 din Norvegia au optat să închirieze acumulatorul, ceea ce le dă acces la stațiile de schimbare rapidă. Până la data redactării acestui articol, în Norvegia s-au înmatriculat 464 exemplare, ceea ce reprezintă 0.09% din parcul electric norvegian.

Pe baza succesului din Norvegia opțiunea va fi oferită începând cu ultimul trimestru și în Germania.

Actualizare număr de stații și schimbări efectuate în China

Imaginea din stânga stație rapidă de schimbat acumulatori la Shanghai, dreapta la Lier, Oslo

Numerele sunt în creștere rapidă și tot din surse chineze aflăm că în prezent sunt funcționale 868 de stații, unde s-au efectuat peste 7.5 milioane de înlocuiri rapide de acumulatori.

Progresul este impresionant, față de cifrele listate în articolul de anul trecut (160 stații 500.000 înlocuiri rapide), dar insuficiente pentru a ridica tehnologia la rang de alternativă viabilă a încărcării rapide, investiția fiind cu mult mai mare.

Primul standard global pentru stații de înlocuire a acumulatorilor

MIIT a publicat anul trecut primul standard pentru stațiile de înlocuire a acumulatorilor, care a intrat în vigoare începând de la 1 noiembrie 2021. Acesta a fost momentul în care firme de calibru greu și-au manifestat interesul pentru domeniu, dintre care este suficient să amintim CATL, cel mai mare producător global de acumulatori, sau Geely, cel mai mare producător auto privat din China, părintele firmelor Volvo Cars și Polestar.

Prin urmare avem răspunsul și la a doua întrebare, cea legată de standardizare, chiar dacă nu înseamnă că vom vedea un puhoi de firme apusene grăbindu-se să adopte standardele chinezești.

Mai rămâne de clarificat doar adoptarea tehnologiei de producători multipli pe piețele globale.

Expansiunea NIO în Suedia, Olanda și Germania

Succesul înregistrat la scurt timp după primele livrări din Norvegia, a determinat startup-ul chinez să anunțe extinderea pe alte trei piețe europene, importante pentru mobilitatea electrică, până la finalul anului.

În același timp, NIO vine cu propunerea de colaborare la tehnologia de înlocuire rapidă a acumulatorilor cu alți producători. Când și sub ce formă va lua naștere o astfel de colaborare este încă sub semnul întrebării, dar ținând cont că deschiderea treptată a rețelei Tesla Super Charger a luat mai bine de zece ani, NIO apasă serios pe accelerator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.