Sistemul fotovoltaic: independența energetică încotro? – episodul II

Sondajul Cum încărcăm? ediția 2024 ne dezvăluie faptul că posesorii de automobile electrice încarcă preponderent acasă (82%), din sistemul fotovoltaic propriu (51%). Face parte sistemul fotovoltaic din micii pași spre o oarecare independență energetică?

În primul rând MULȚUMIM! tututor celor care și-au alocat timp pentru a răspunde acestui sondaj, ajuns la editia a V-a. Implicarea ajută foarte mult la înțelegerea aspectelor practice, iar datele obținute sunt prețioase, lucru care se vede în parcursul monitorizat în cadrul proiectului Electromobilitate.

În articolul REZULTATE SONDAJ 2024 – Cum încărcăm? (primul episod) am văzut cum s-au modificat de la an la an sursa de încărcare. Peste jumătate, din cei 61de electromobiliști care au răspuns, afirmă că se folosesc de energia solară.

Curioși cum suntem, ne-am gândit să ducem mai departe această inițiativă și să vedem cum ajungem la o investiție într-un sistem fotovoltaic. Chestionarul a conținut următoarele puncte:

  • Cum ați dimensionat sistemul?
  • Cum s-a distribuit producția între casă, mașină, rețea?
  • Planuri de viitor pentru producție și stocare
  • Adăugați alte detalii pe care le considerați importante legate de încărcarea mașinii electrice și producția de energie verde

Le vom atinge pe rând în cele ce urmează.

Dimensionarea sistemului fotovoltaic

În marea majoritate (64.9%) din totalul celor 37 de răspunsuri observăm că sistemul fotovoltaic s-a dimensionat pentru a putea acomoda consumul casnic și cel al mașinii electrice (sau mai multe).

Am avut în vedere dimensionarea pentru casă și 3 EV-uri, dar a trebuit ținut cont și de pompa de căldură instalată acasă

Alt considerent (prosumator) a fost răspunsul altor 24.3%, majoritatea dintre cei care au răspuns astfel utilizând surplusul de producție tot pentru alimentarea unui acumulator.

Fiindcă majoritatea zilelor lucrez de acasă , prin intervalul de producție maximă a panourilor și pot încărca mașina câteva ore zilnic pentru a avea bateria plină pt ieșiri de weekend sau pentru săptămâna ce urmează.

Dețin o stație de încărcare Lektri.co care, printr-un releu Shelly, funcționează în tandem cu sistemul fotovoltaic, astfel încât pot încărca exclusiv din energia solară, fără costuri.

Sunt și răspunsuri în care se vede ideea de compensare cantitativă pentru perioadele când producția din panouri scade:

Momentan în majoritatea lunilor din an reușesc să acopăr încărcarea mașinii pe timp de zi fără probleme. Restul bag în rețea.

Un proprietar de sistem fotovoltaic ne-a transmis că prioritizează consumul casnic, stocarea pentru consum ulterior și mașina electrică.

Casa este principalul consumator iar mașina pe locul doi. Pe timp de zi excesul de energie din panouri care nu este utilizat de către casă sau folosit pentru încărcarea bateriilor merge la mașină.

Cum s-a distribuit producția?

Întrebarea se referea la cele 3 componente pe care le luăm în considerare: casa, mașina electrică și rețea sau, după caz, un acumulator care permite stocarea surplusului.

Aici răspunsurile sunt, după cum ne imaginăm, diferite. Fiecare avem cazuri diferite de instalare și utilizare. Instalare poate să nu fie ideală, lucru care duce la o producție sub cea a unei instalări ideale. Cazurile de utilizare depind de fiecare în parte. Ar fi ideal să avem același program zilnic, iar mașina să ajungă să stea la priză în intervalul perfect. Doar că nu se întâmplă tocmai așa…

Au fost totuși și răspunsuri identice. Am avut 4 răspunsuri cu 50%-50% între casă și mașină.

Încerc pe cât posibil să încarc mașina atunci când condițiile meteo sunt favorabile (nu încarc peste noapte decât foarte foarte rar – ex: baterie sub 10% sau când am nevoie de 100% baterie)

Alte 3 răspunsuri apropiate au fost 60%-40% sau 60%-20%-20%.

Panouri fotovoltaice pe direcția Vest (apus) pentru încărcarea mașinii între 16 și 19.

Este evident că nu există o soluție universală de instalare sau utilizare. Avem răspunsuri de la proprietari de sisteme de la 4 kWp până la 22 kWp, care au transmis procentaje diferite de utilizare. Aici intervine necesitatea și prioritizarea eficientă a consumatorilor. Acceptăm acest aspect și putem căuta consens în altă parte, aș zice. Iar acest consens apare în următoarea întrebare.

Planuri de viitor pentru producție sau stocare

Panouri suplimentare? Acumulatori staționari? Mai multă producție? Mai mulți electroni livrați în rețea? Care sunt planurile sau cred că mai important, unde ne întâlnim cu un anume echilibru?

Fiecare utilizator ar trebui să-și răspundă acestor întrebări, probabil și altora. Mai mult, ar fi foarte bine să privim dincolo de sistemul propriu și să vedem rețeaua de sistemele fotovoltaice, care vor lupta să pompeze electroni într-o rețea mai mult sau mai puțin pregătită. La finele lui 2023 erau peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de peste 1.400 MW. Dar această energie nu o vom vedea în SEN pentru că rețeaua nu e suficient de dezvoltată pentru a putea prelua această energie și lipsește la această dată posibilitatea de a stoca această energie.

Acumulatori staționari

Așa am ajuns la o variantă de mijloc. Dacă autoritățile nu sunt interesate să stocheze energia produsă de prosumatori o parte dintre aceștia folosesc deja sau sunt interesați de stocare. Din cei care au răspuns chestionarului nostru 20 au comunicat că folosesc sau au în plan utilizarea unei soluții de stocare atașată sistemului fotovoltaic.

Probabil ca în următorii 3 ani va urma o investiție în acumulatori, dar depinde cum progresează costul energiei și legea prosumatorilor

Există posibilitatea ca autoritățile să deschidă programe de finanțare pentru actualii prosumatori tocmai pentru achiziția unor capacități de stocare (link articol economica.net). Totodată, la acel moment ANRE spunea că un astfel de program ar putea rezolva dezechilibrele din rețea și ar permite companiilor de distribuție să conecteze mai mulți prosumatori. Nu se zice nicăieri că s-ar fi ajuns la o limită sau că limita ar fi un număr de X sisteme fotovoltaice.

Am panouri de 4.2kwh dar invertorul este de 5kw, as putea adăuga niște panouri în viitor. Aștept program de la AFM pentru baterii, sigur îl voi accesa.

Eficientizarea/maximizarea/monetizarea producției

O eficientizare a producției se poate face prin diferite modificări asupra sistemului. Cea mai comună e orientarea cât mai aproape de perfect. Cu toții căutăm acel sud și unghiul care ne oferă cea mai bună producție. Din păcate nu e posibil de fiecare dată. Împreună cu instalatorul se pot găsi soluțiile personalizate la fața locului, sunt sigur.

Îmi doresc să eficientizarea sistemul actual. În primul rând orientarea nu e cea mai bună, lucru care aduce niște limite. Voi vedea ce variante ar fi pentru a înclina panourile puțin spre sud.

Maximizarea producției în schimb ne duce cu gândul la mai multe și mai multe panouri. Invertoare mai mari sau într-un număr mai mare. Și da, sunt planuri pentru o astfel de maximizare.

Primul sistem fotovoltaic l-am instalat din fonduri proprii, urmează al doilea pe fonduri de la AFM, iar în viitor o soluție de backup pe bază de baterii LFP

Monetizarea producției într-un sens diferit de ceea ce se întâmplă în acest moment pare destul de îndepărtată ca implementare. Dar aceasta e părerea mea și trebuie luată ca atare. Primul argument pentru aceste opinie sunt investiții necesare. Ne uităm cu jind la UK sau Olanda, citind succesele lor e normal să ne dorim și noi V2G.

Montare panouri pe zona de Vest si stocare, implementare V2G

Aștept V2G extins pe mașini înainte de o alta investiție

Cum am mai zis, nu avem o privire de ansamblu asupra rețelei energetice. Care ar fi costurile pentru implementare V2G, oare? Dacă am avea măcar intenția unui pilot am putea să ne facem o idee despre costuri. Doar că nu s-a văzut această intenție până acum.

În continuare…

… o să mai propun cel puțin 2 episoade. Pentru că apar întrebări cum e cea de mai jos voi încerca să aduc date despre investiție și utilizare.

Așadar, încheiem acest episod cu câteva idei:

  1. Piața sistemelor fotovoltaice este una dinamică. Este animată de Administrația Fondului de Mediu prin programul Casa Verde. Stocarea pare să fie o alegere importantă pentru viitor.
  2. Interesul este în continuare uriaș, ultima sesiune a strâns 90.000 de dosare. La începutul lui martie s-au aprobat toate dosarele eligibile.
  3. Există în continuare necesitatea de informare, pe de o parte. Pe de altă parte dezechilibrele anunțate de autoritățile din domeniu ar trebui puse sub lupă, lucrat la ele și rezolvate. Simplul fapt de a trâmbița problemele în stânga și dreapta nu ne va ajuta cu nimic.
  4. Tehnologiile noi (V2L/V2G) sunt urmărite și ele cu mare interes.

Putem atinge independența energetică? Care ar fi un procent de independență suficient? Industria spune că avem oportunitatea să ajungem la un procent de independență de 70-80% prin investiții într-un sistem fotovoltaic bine calibrat. Pentru 20-30% investițiile par să fie mult mai importante.

Dacă ați rămas și cu alte idei încurajăm comunicarea lor în comentarii sau prin e-mail la adresa office@electromobilitate.com. Ca de altfel și întrebări la care nu s-a răspuns încă și pe care ne putem centra următoarele articole dacă subiectul este de interes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.