Skoda Citigo – variația consumului între vară și iarnă (continuare)

Un recent articol inspirat de afirmația lui Marcel (VW ID.3, Cluj) preluată în titlu, a avut ca protagonist micuțul Citigo, cu care Doina și Wiwi călătoresc, de mai bine de trei ani în zona Timișoara, tăcut, curat și foarte economic.

Într-o discuție despre consumul total de energie în sezonul cald și cel rece, care include și electronii utilizați pentru confortul și siguranța pasagerilor (dezaburire, lumini, etc), atrăgeam atenția că la fiecare început de iarnă se produce o inversare între valoarea totală a energiei recuperate și a celei consumate pentru climatizare.

Pe scurt, am demonstrat cu ajutorul datelor preluate prin Wiwi de la Citigo în lunile iunie și iulie, că energia recuperată prin frânare regenerativă este mai mare decât cea consumată de instalația de aer condiționat.

Iarna, la temperaturi scăzute, când frânarea regenerativă este limitată și pierderile de căldură sunt mari, mai ales la opriri dese în oraș, se produce fenomenul invers, rezultatul fiind o creștere a consumului afișat la bord și o reducere considerabilă a autonomiei estimate.

Imediat după publicare, am primit atât intrebari legate de acest fenomen, cât și despre ”cât de mare este variația între vară și iarnă?”

Cazul de utilizare Skoda Citigo – Doina și Wiwi, Timișoara

Fiecare model are particularitățile sale, în funcție de volumul de aer ce trebuie încălzit sau răcit, de soft, BMS și existența unei pompe de căldură cu eficiență ridicată.

Citigo face parte din cele mai mici modele participante în prezent la proiectul nostru, alături de ”fratele geamăn” VW e-Up, Fiat 500 și Dacia Spring. În plus, exemplarul analizat beneficiază de un garaj neîncălzit, dar înglobat în casă, deci nu pornește dimineața la drum de la temperaturi extreme pozitive sau negative.

Parcursul

Cu excepția lunilor martie și o buna parte din aprilie 2020, când mașina a stat în service în așteptarea unei piese defecte (în garanție), Citigo a parcurs între 500 și 1300 km în fiecare lună. In total, am monitorizat în această perioadă 30.570 km cu un consum mediu de 10.2 kWh/100km. Știind că mașina a fost încărcată de la priza casnică, rezultă costuri cu energia electrică sub 10 lei/100km, incluzând și pierderile de încărcare.

Consumul

Deși consumul mediu este o infomație bună pentru o comparație rapidă cu valoarea omologata (WLTP în Europa), nu poate reda variația între sezonul cald și rece, așa cum ne-am propus în acest material.

Privind cu atenție valorile maxime și minime realizate de colegii noștri, este ușor de observat că valorile maxime au scăzut în fiecare din cele trei ierni, odată cu o mai bună cunoaștere a mașinii și a metodelor celor mai eficiente de încălzire și dezaburire.

Și valorile minime din a treia vară sunt ceva mai scăzute, deși din datele transmise știm că AC-ul a fost reglat la 22o C constant. În acest caz, conducerea preventivă, accelerațiile domoale, în ritm cu traficul, și luxul de a alege perioada deplasărilor în afara orelor de vârf, pot face minuni!

Concluzie – cât poate varia consumul între vară și iarnă?

Folosind ca bază de referința consumul mediu pe întreaga perioadă monitorizată (10.2 kWh/100km), Citigo-ul utilizat de Doina și Wiwi la Timișoara a înregistrat variații maxime de:

  • 62% în primul an (MAX 147%, min 85%)
  • 45% în al doilea (MAX 129% , min 84%)
  • 36% în al treilea (MAX 115%, min 79%)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.