Statistici de pe piata europeana, inainte de epidemie

Luna februarie in Europa nu a fost afectata de stoparea sau incetinirea activitatii in industria auto, devenind fereastra prin care privim spre viitorul despre cum va arata „viata de dupa”.

Sursa: comunicat de presa JATO

Din comunicatul de presa JATO reiese foarte clar ca in timp ce piata auto clasica isi continua scaderea inceputa in ianuarie, inmatricularea de autovehicule electrice sau electrificate, in primele doua luni ale anului, a fost in crestere:

  1. Automobile 100% electrice (BEV): + 92%
  2. Hibrizi plug-in: +153%
  3. Hibrizi: +46%

Considerand ca Europa a introdus cea mai severa legislatie de reducere a emisiilor incepand cu anul 2020, cresterea vanzarilor de masini electrice era de asteptat. Pe baza masurilor extreme aplicate de producatori, care au impus cote de vanzare dealerilor, pentru a evita amenzile usturatoare ce rezulta din depasirea nivelului de emisii de CO2 pe flota, cresterea va continua proportional cu disponibilitatea de modele electrice, care la randul ei depinde de livrarile de acumulatori din Asia.

Vestile bune despre reluarea treptata activitatii in China si Coreea va duce la o aprovizionare ritmica cu piese, atunci cand industria auto isi va relua productia in Europa.

Estimam ca scaderea cu 18% a inmatricularilor din Romania, cumulat ianuarie +februarie, este un efect al inceperii programelor rabla si rabla plus in luna martie, rezultatul pe termen scurt va fi insa puternic afectatat de restrictiile introduse.

Prin stoparea activitatii din industria auto in luna martie, toate categoriile de automobile vor fi afectate in egala masura, urmand ca la reluarea activitatilor se vedem mai intai rezultate legate de modele ramase in stoc si doar dupa doua, trei luni, pe cele generate de oferta si cererea reala.

Un aspect este cert. Impactul epidemiei asupra mijloacelor de transport in comun si a trenurilor pentru navetisti a fost brutala, numerosi calatori preferand mijloacele individuale, ceea ce a dus la cresterea brusca a cererii pentru automobile inchiriate pe termen lung.

Cand va avea ocazia industria sa reactioneze la noua cerere pentru automobile personale, generata de teama de contaminare, va „decide virusul, nu oamenii…” spunea Dr. Anthony Fauci, reprezentatul cel mai bine cunoscut al administratiei americane in lupta cu epidemia.

NOTE:

  1. Metodologia JATO de raportare a procentelor cresterii inmatricularilor de autovehicule „electrice” include atat hibrizii plug-in cat si hibrizii. Cifrele pot fi vazute in comunicatul de presa.
  2. Din convingeri personale, intarite de studii care dovedesc ca hibrizii plug-in sunt utilizati de cele mai multe ori doar cu motorul clasic, preferam sa alcatuim propriile statistici, exclusiv pentru modelele 100% electrice, bazate pe informatiile detaliate compilate de EV volumes.
  3. Multumim si pe aceasta cale colaboratorilor la proiectul Electromobilitate, care ne semnaleaza periodic articole si comunicate de presa pe teme electromobilistice, in acest caz Teo Butnarescu, participant la test drive cu Tesla Model 3 in Timisoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.