Introducere
După câteva zeci de articole scrise, plus încercarea mea de a crea content pe YouTube, cred că v-ați dat seama că nu am ales o mașină electrică doar pentru feeling și costuri, ci și pentru lipsa zgomotului și ecologie.
Dar, pentru un aer mai bun trebuie să nu ne oprim la atât. Pasul doi, trebuie să găsim soluții pentru a încărca folosind o energie cât mai curată.
Cea mai bună soluție este să încărcăm folosind energie 100% verde, exemplu fiind instalația din imaginea de mai jos a lui Adrian, prietenul meu, având 10 kW de panouri îndreptate perfect spre sud, ce îi produc valori mai mari decât cele estimate de calculatoarele online pentru energia fotovoltaică. Dar despre instalația lui fotovoltaică sper să revin cu un material curând.

Din păcate nu toți ne putem monta un sistem fotovoltaic, dar din fericire țara noastră produce tot mai multă energie curată. Producția poate fi văzută în tabelul de mai jos și urmărită în timp real la următorul link: https://www.sistemulenergetic.ro

De preferat este să evităm să încărcăm la orele de vârf (dimineața și seara), zilele în care nu bate vântul și când soarele nu este prea puternic.
Știu la ce vă gândiți: Nu este foarte clar când este acel moment optim pentru încărcare.
Dar în ajutorul identificării momentului oportun a fost creată o aplicație numită Gridio (de la Grid = rețea, I/O = intrare/ieșire).
Aplicația a fost recomandată de Claudiu Nan posesor de ID.3 și totodată un ecologist convins.
Aplicația se conectează cu mașina electrică (probabil doar cu cele on-line) și activează sau dezactivează încărcarea pentru a evita încărcarea bateriei în orele de vârf, momente în care energia este scumpă și mai poluantă.
Aplicația Gridio este gratuită și poate fi instalată cu sau fără asocierea unei mașini electrice.
Recomandarea mea este să nu vă opriți doar la gestionarea încărcării mașinii electrice, ci să extrapolați comportamentul ecologic către toți consumatorii electrici mari din casă: cuptoare electrice, mașini de spălat, AC (atunci când este posibil), fierbătoare, boilere, plite electrice.
Datele săptămânale
Adunând toate datele de la colegii care raportează săptămânal (Călin, Marcel și cu mine) am strâns 1244 km cu un consum mediu de 15.3 kWh/100km.
Călin (CJ)
Pentru mine săptămâna s-a încheiat cu 83 km parcurși, deplasări exclusiv urbane și un consum de 15.4 kWh/100km.
În două dimineți am precondiționat habitaclul timp de 10 minute la temperatura de 19 grade.
Fără încărcări sau alte costuri.
Marcel (CJ)
Datele săptămânii 17-23/10 mai jos:
Distanța parcursă: 774 km;
Consum: 14.63 kWh/100km;
Incarcari: 89.92 kWh (3xAC);
Cost: 0 ron.




Încărcarea de duminică seară am să o raportez săptămâna următoare, au fost doar 7 km după încărcare.
Din nou drumuri de aproximativ 300 km pentru naveta zilnică și diferența în afara orașului.
Viteze medii între 25-30 km/h în oraș și 60-65 km/h la drumuri lungi. Nimic semnificativ în afara de vremea încă frumoasă din timpul zilei. Diminețile reci de până în maxim 7 grade și una cu temperaturi negative -2 grade, iar astfel face din nou utilă încălzirea mașinii înainte de plecare.
Alexandru (B)
În perioada 17-23 octombrie am parcurs 387 km cu un consum mediu de 16.6 kWh/100km.


Am făcut o încărcare a bateriei până la 100%, dar în modul rapid, și am observat în CarScanner 50.55 kWh disponibili pentru consum. In urmă cu 25.000 km aveam cca 52 kWh disponibili, deci s-au mai pierdut câțiva kWh pe drum.
Voi face un test de capacitate în perioada următoare (prin descărcare de la 100% până la sub 5%) și voi verifica dacă într-adevăr capacitatea a scăzut considerabil (3-4% de la ultima verificare).
Încheiere
Aveți o instalație fotovoltaică acasă?
Dacă da, nu vă sfiiți să distribuiți informațiile despre cost/beneficii în comentarii!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
Alex, atat am si eu 50 – 51 kWh disponibili dupa 51.000km. Deci e reala capacitatea ta si degradarea.
Pacat, nici la început nu au fost 58kWh, iar după 50k km sa rămânem cu 51kWh net…