Trei lecții culese cu Tesla Model 3 după 100.000 km

Proiectul Electromobilitate a demarat în urmă cu mai bine de patru ani, pe vremea când în România s-au înmatriculat aproape 250 autovehicule electrice noi.
Sursa: RO e-mobility index

Unul din ele a fost Ionică, un Hyundai Ioniq model 2018, cu care au făcut pentru prima oară cunoștință cu plăcerea condusului electric câteva sute de persoane interesate din Timișoara, Arad, Deva și Sibiu, cu mult înainte ca reprezentanțele auto locale să fie preocupate de acest subiect.

În acele vremuri de început, nu foarte indepărtate, pentru o călătorie de la Timișoara la Sibiu era obligatoriu să mă abat de pe autostradă prin Deva, pentru o încărcare la Kaufland. Atât autonomia lui Ionică, cât și rețeaua de încărcare nu ofereau alte variante.

În prezent, când așteptăm cu nerăbdare înmatricularea în țară a exemplarului electric cu numărul 25.000, ne pregătim să aniversăm o creștere a înmatriculărilor anuale de 100 ori în mai puțin de cinci ani!

Posibilitățile de încărcare s-au înmulțit și ele, chiar dacă nu au ținut întotdeauna pasul cu ritmul de creștere al achizițiilor de automobile electrice noi, mai ales în ultimul an, odată cu livrările de Dacia Spring.

Nu totul a mers ca pe roate în acest răstimp, cumpărătorii semnalând slăbiciuni ale unor modele, de la defecte de calitate, până la mai frecventele probleme de soft, pentru care rețeaua de service nu pare în acest moment calificată la nivelul așteptărilor clienților.

Trei lecții culese cu TM 3

A doua mașină utilizată pentru test drive în cadrul proiectului nostru a fost un Model 3 timpuriu, long range cu tracțiune spate, preluat la începutul lunii noiembrie 2018. De curând TM 3 (citit „timi-trei”) a depășit borna primilor 100.000 km, motiv de recapitulare a principalelor lecții învățate alături de acest model foarte îndrăgit pe plan global.

Pe lângă alergătorii de cursă lungă ai proiectului nostru, Paul și Andrei, care au înconjurat pământul de trei ori la volanul #konițelor în mai puțin de doi ani, un parcurs de „doar” 100.000 km în aproape patru ani este o performanță electromobilistică modestă, cu atât mai mult cu cât Model 3 poate încărca (teoretic) de trei ori mai rapid decât Kona.

1. Rețele de încărcare

De ce doar teoretic? Fiindcă secretul este rețeaua de încărcare. Astăzi, când în timpul călătoriilor lungi selectăm stațiile Supercharger din ultima generație, cu putere maximă de 250 kW, tindem să uităm că pentru prima etapă a călătoriei din Motor City la Sibiu am utilizat în SUA stații de 75 și 120 kW, primele fiind utilizate în parcări din orașe, iar cele de 120 kW, reprezentând vârful de putere disponibil atunci, iar în Europa am fost limitați la încărcare AC.

Un update de soft și achiziția unui adaptor CHAdeMo la Nürnberg, cu care am reușit să încărcăm cu 50 kW DC, a fost culmea progresului din timpul primei călătorii peste Atlantic. Între timp, rețeaua Supercharger devine tot mai complexă, acoperă zone tot mai îndepărtate de marile aglomerații urbane, iar numărul stațiilor din punctele cu trafic mare, crește mai repede decât reușim să ținem socoteala.

Imagini Supercharger Firebaugh, California (56 stații de 250 KW alimentate cu energie solară)

Cu toate acestea orice priză este binevenită! În zonele foarte izolate TM 3 a pierdut conectivitatea pentru mai bine de 600 km în ultima călătorie din Parcurile Naționale, platoul Colorado și Yellowstone.

Sursa: aplicația Teslafi

Încărcând peste noapte la cabane, în campinguri, parcări ce dispun de surse de curent, am reușit să parcurgem trasee pitorești departe de marile rețele de încărcare.

Cât de importante sunt încărcările rapide pentru călătorii pe distanțe lungi, trădează și faptul că pe parcursul celor aproape 15.000 km parcurși în ultimele cinci săptămâni, am întâlnit departe de orașe doar două VW ID.4, două IONIQ 5 și un Kia EV6, în timp ce sute de Tesla pot fi întâlnite aproape oriunde. Această realitate este foarte asemănătoare cu cea întîlnită la ultima traversare a Norvegiei, în urmă cu trei ani.

2. Tot mai multe modele cu autonomie mare

O mențiune specială pentru Rivian R1T (și R1S), care deși s-au livrat în număr foarte mic, încep să-și facă apariția pe traseele mai izolate din munți, beneficiind deocamdată de autonomia mare, cu speranța că propria rețea de încărcare va acoperi cât de curând și traseele îndrăgite pentru off-rod.

Fără să ne fi întâlnit pe parcurs, Plugshare a dezvăluit traseul unui Lucid Air (un alt model livrat deocamdată în câteva mii de exemplare), în zona Yellowstone, unde am întâlnit mai rar modele electrice, cu excepția unui Model S din Canada cu peste 300.000 km la bord, care avea acumulatorul și motoarele originale.

3. Adaptoare de încărcare

Odată cu deschiderea rețelei Tesla Supercharger pentru alte modele, adaptorul Tesla – CCS deschide în SUA accesul la alte rețele de încărcare, aflate în plină dezvoltare, facilitând călătoriile în zonele unde Tesla nu a instalat deocamdată stații rapide. Și reciproca este valabilă așa cum demonstrează un proprietar de ID.4 întâlnit la un motel dotat cu Tesla destination charger.

În loc de concluzii, o privire în viitorul apropiat

Experiențele alături de TM 3 acoperă doar patru ani din istoria recentă a mobilității electrice, dar progresul este vizibil pentru utilizatorul de rând, nu doar pentru specialiști. Tehnologia utilizată pe acest model nu mai poate fi catalogată ca nouă, în acest domeniu cu evoluție rapidă. Și totuși, actualizările de soft au făcut-o mai bună și mai performantă, au adăugat funcții noi, care fac condusul mai simplu și mai plăcut.

Intrată în familia proiectului Electromobilitate datorită criticilor aduse autonomiei lui Ionică, TM 3 demonstrează în continuare că problema subliniată cel mai des de sceptici, durata încărcărilor, poate fi atenuată cu ajutorul unor rețele rapide și mai ales cu stații de mică putere plasate la destinație. Încărcarea lentă peste noapte este ideală atât pentru acumulatori cât și pentru călătoriile lungi, la fel cum este acasă și la serviciu sau pe durata cumpărăturilor.

TM 3 la o doua întâlnire cu Pacificul

Privind la progresul realizat în ultimii patru ani în România și SUA, acolo unde TM 3 a cules cei mai mulți kilometri, aștept cu mult interes ce ne vor aduce următorii 4-5 ani în domeniul perfecționării acumulatorilor, cu impact asupra autonomiei și a vitezelor de încărcare, dar mai ales al rețelelor de încărcare și amplasării acestora în teritoriu.

Atunci când vom porni la drum fără un plan prealabil de încărcare, așa cum am procedat în sudul Norvegiei în urmă cu trei ani și pe parcursul ultimei călătorii în California, stațiile de încărcare fiind prezente peste tot, vom atinge următorul nivel de dezvoltare electromobilistică și de satisfacție.

Rămâne de văzut în ce măsură concurența din China va reuși să scadă prețurile exagerat de mari, practicate în continuare de producătorii actualelor modele electrice. Măsurând progresul ultimilor patru ani de la volanul lui TM 3, viitorul apropiat este foarte promițător pentru electromobiliști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.