Stelute Hyundai pentru eco-driving

Dupa revenirea la Sibiu, „Ionica” a reintrat in serviciul zilnic de naveta, pe care il monitorizam cu rigoare de 27 de saptamani, pentru a intelege cat mai bine factorii care influenteaza consumul mediu de energie.

Pe baza masuratorilor in paralel cu al doilea automobil electric, Tesla Model 3, utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate, am confirmat ca Ioniq-ul este mai economic pentru drumurile de oras, locul unde se simte cel mai bine, cu bateria lui mica si incarcarile rapide.

Impreuna cu echipa de la Porsib am stabilit ca nu vom incerca sa stabilim vreun record de economicitate si ca prioritatile sunt siguranta si confortul pasagerilor. De aceea in perioada geroasa la Sibiu am mers cu o temperatura placuta pentru pasageri, dar nu chiar asa de placuta pentru consum, cum reiese din diagrama consumului mediu saptamanal.

Dupa ce saptamana trecuta ne intrebam daca terenul sau stilul de condus sunt cauza principala pentru un consum mai ridicat cu 5% la Sibiu, decat la Timisoara, am primit raspunsul fara echivoc.

Condus cu multa grija, Ioniq-ul a stabilit doua noi recoduri de consum, rasplatite cu „stelute pentru eco-driving” la bord, in saptamana 27. Dar cum alergatura zilnica nu prea lasa mult loc de experimente, media la sfarsitul saptamanii a fost o valoare onorabila de 13.2 kWh / 100km.

Afirmatia de mai sus se bazeaza pe comparatia cu cele doua Model 3 pe care le monitorizam in paralel, care au avut un consum mediu de 14.0 kWh/100km la Timisoara si 14.1 kWh/100km la Vegas.

In concluzie, daca suntem in cautare de economie, terenul nu-l putem modifica, dar stilul de conducere cu siguranta poate contribui substantial.

Nimic nou in aceasta afirmatie valabila si la automobilele echipate cu motoare cu ardere interna, cu singura precizare ca cele electrice sunt mult mai economice in oras si in teren denivelat, datorita franarii regenerative.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.