Un recent articol publicat de insideevs compara consumul determinat de agentia americana EPA (Environmental Protection Agency) pentru noul Tesla Model 3 Standard Plus cu etalonul de eficienta in lumea automobilelor electrice, Hyundai Ioniq.

Cei peste 10.000 km parcursi cu „Ionica” incepand din 21 septembrie 2018 la Timisoara si Sibiu, in cadrul proiectului Electromobilitate, ne-au convins ca Hyundai Ioniq este un model extrem de econom. Costul de SAPTE LEI pentru electricitatea necesara parcugerii a 100 km, cum reiese din consumul indicat in specificatia tehnica 11.5 kWH / 100 km, este realizabil cu cateva limitari.
Temperatura si conditiile meteo exterioare determina numarul consumatorilor interni, caldura habitaclu, scaune si volan, dezghetare parbriz si luneta, lumini si stergatoare si influenteaza semnificativ consumul mediu obtinut in conditii reale.
Stilul de condus agresiv sau defensiv este un alt factor major care influenteaza consumul, la fel cum sunt calatoriile lungi cu viteza constanta sau cele fragmentate, cu opriri si porniri dese in oras.
Ciclul standard prin care EPA determina consumul tuturor modelelor de autovehicule pe piata americana, in mod ceva mai realist decat WLTP (ca sa nici nu amintim de cifrele utopice rezultate din ciclul NEV), a rezultat in valori foarte familiare pentru Ioniq.
Comparatia consumului determinat de EPA pentru Ioniq, cu cele pentru Model 3 Standard Range Plus, rezulta intr-o economie mai buna cu 1.5% pentru Ioniq in ciclul combinat. In oras Ioniq consuma cu 7% mai putin, iar in afara orasului Tesla este mai economa cu 5%.
Proiectul Electromobilitate are scopul de a educa pe cei interesati de automobile electrice prin test drive si dispune in prezent de doua modele extrem de eficiente, Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 Long Range, tractiune spate. Fara a avea pretentia rigorii unor masuratori efectuate de specialisti, in conditii standard determinate, am profitat de o duminica frumoasa de primavara si am pornit cu cele doua modele electrice, intr-un test paralel, pe autostrada dintre Timisoara si Lugoj.
Cateva diferente, care pot influenta rezultatele noastre empirice, au constat in diferenta tipului de anvelopele (Ionica este incaltat cu anvelope de iarna, in timp ce Tesla este echipata cu M&S) si in numarul de pasageri, 4 in Tesla si 3 in Hyundai.

Dupa o poza de grup, am reglat temperatura interioara in ambele automobile la 19 grade Celsius si am pornit de la Temeco, locul numeroaselor premiere automobilistice timisorene si nationale (primul Bosch Service din Romania, prima cupa de marca in campionatul national de raliuri Cupa Nova, etc) spre Lugoj.
Planul nostru a fost sa executam cinci masuratori de consum la 90, 100, 110, 120 si 130 km/h. Am profitat de tempomat-ul foarte precis din Tesla pentru a stabiliza viteza pe autostrada si de ACC (adaptive cruise control) din Hyundai, prin care Ionica a urmat cu fidelitate toate variatiile de viteza ale Teslei, fara interventia lui Mircea, al carui entuziasm fata de precizia tehnologiei, descoperita cu aceasta ocazie, se auzea clar in statiile prin care comunicam.

Rezultatele nu sunt surpinzatoare, considerand ca Ioniq-ul a fost proiectat ca automobil de naveta in aglomeratiile urbane. Cu un acumulator mai mic, care permite o incarcare rapida, Ioniqul este cu peste 300 kg mai usor decat Model 3 LR. Echipat cu franare regenerativa, reglabila in trei trepte de intensitate, Ioniq-ul se dovedeste imbatabil in oras si la viteze sub 110 km/h.
La viteze mai mari, aerodinamica Tesla si eficienta motorului electric, cu o rezerva considerabila de putere, isi spun cuvantul si consumul este mai mic decat cel masurat pe Ioniq.

La sfarsitul zilei ne-am declarat cu totii multumiti, fie fiindca a fost prima calatorie cu un automobil electric pentru colegii lui Mircea, o pizza excelenta servita la pranz intr-un restaurant frumos de la marginea orasului, sau valorile empirice de consum masurate in conditii reale de trafic intr-o zi frumoasa de primavara pe autostrada Timisoara – Lugoj.
CONCLUZIE
Consumul mediu indicat de sistemele de bord ale celor doua automobile arata ca Hyundai Ioniq a fost cu 5% mai economic (12.9 kWh/100km) decat Tesla Model 3 LR, RWD (13.6 kWh/100km), pe traseul de peste 150 km parcurs in paralel.
Costul calatoriei a fost 8.25 lei /100 km cu Ionica si 8.70 lei/100km cu Tesla Model 3.




My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Bună ziua,
Felicitări pentru articol,foarte interesanta comparația,o singura remarca am….ambele mașini au resetat tripul în același loc?
Pentru ca este o diferență considerabila între kilometrri ce apar parcurși…tesla raportează 155,3 km și ioniq 166 km,ori dacă cifra reala este cea de la tesla adică 155 km și nu 166 înseamnă că hyundai a avut unnconsum real mai mare(13.8 kw /100 km) fiind posesor de tesla model 3 SR si de dacia spring de asemenea știu ca în funcție de durata traseului de opriri și durata lor consumul real la tesla ar fi totusi puțin mai mare,sub raportează de fiecare data,este drept în tolerante cam ca la mașinile pe combustie.
Felicitări pentru cele două modele electrice! Ați sesizat corect diferența distantelor parcurse. Ioniq-ul a utilizat contorul zilnic după pornirea de acasă, iar Tesla a resetat după oprirea în punctul de întâlnire. Privind retroactiv, probabil era mai bine să resetăm în punctul de întâlnire ambele mașini, dar scopul a fost să înțelegem diferențele consumului la viteză constantă în aceleași condiții de mers. Valorile absolute pot fi influențate de multi factori, începând cu direcția vântului sau faptul că autostrada urcă ușor, mai ales după intersecția cu Lugoj spre Deva. Așa cum precizează articolul, au mai existat diferențe la numărul de pasageri și tipul de anvelope cu care au fost echipate mașinile.
Mulțumesc pentru lamuriri,nu au fost alterate cifrele major în aceasta situație,nu întotdeauna cu mașina electrica ne găsim în situații ideale sau perfecte.
Dacă nu exista problema ca una sa supra raporteze și cealaltă sa sub raporteze atunci testul este destul de corect.
Ca posesor de tesla model 3 H SR a fost o curiozitate maxima de a vedea dacă aceasta eficienta auzita este reala și DA la viteze de autostrada confirm ca este o mașină mai mult decât eficienta,am făcut un test comparativ cu un prieten cu ioniq 6 Rwd cu bateria de 77 kw București-Craiova și pe tot parcursul traseului tesla a fost cu 2 kw mai eficienta.
Pe autostrada la 2 grade temperatura exterioara setat pe 140 km/h ioniq 6 consuma 24 kw (valoare foarte bună de altfel) și model 3 22kw,la încărcare(stație eldrive nu suc) în schimb se vede diferenta arhitecturii pe 800 volti și curba de incarcare foarte bună de la hyundai.
Platforma E-GMP a grupului Hyundai-Kona-Genesis este probabil una din cele mai performante la ora actuală, în zona prețurilor (oarecum) acceptabile. Porsche Taycan și Lucid Air plutesc în alte sfere.
Fiind pasionat de statistici și teste paralele, nu sunteți interesat să participați la proiectul Electromobilitate alături de echipa noastra?
Suna interesant,Voi parcurge cu Tesla probabil 40-50.000 km anul acesta și undeva la 90% vor fi doar în București,din februarie masina va merge cam 6 zile din 7 însă si timpul pentru a tine statistici și a face teste se va diminua,în plus ca și eficienta as avea și un mic minus,am comandat o cu jantele de 19″ și nu ar fi cel mai potrivit exemplu.
Majoritatea încercărilor se vor face in momentele când va trebuii sa ma întorc la birou (sper) și acolo fiind gratis nu am acces la statistici de incarcare.