Comparatie consum Tesla Model 3 cu etalonul de economie Hyundai Ioniq

Un recent articol publicat de insideevs compara consumul determinat de agentia americana EPA (Environmental Protection Agency) pentru noul Tesla Model 3 Standard Plus cu etalonul de eficienta in lumea automobilelor electrice, Hyundai Ioniq.

Consumul mediu realizat cu Hyundai Ionic in 25 de saptamani si peste 10.000 km

Cei peste 10.000 km parcursi cu „Ionica” incepand din 21 septembrie 2018 la Timisoara si Sibiu, in cadrul proiectului Electromobilitate, ne-au convins ca Hyundai Ioniq este un model extrem de econom. Costul de SAPTE LEI pentru electricitatea necesara parcugerii a 100 km, cum reiese din consumul indicat in specificatia tehnica 11.5 kWH / 100 km, este realizabil cu cateva limitari.

Temperatura si conditiile meteo exterioare determina numarul consumatorilor interni, caldura habitaclu, scaune si volan, dezghetare parbriz si luneta, lumini si stergatoare si influenteaza semnificativ consumul mediu obtinut in conditii reale.

Stilul de condus agresiv sau defensiv este un alt factor major care influenteaza consumul, la fel cum sunt calatoriile lungi cu viteza constanta sau cele fragmentate, cu opriri si porniri dese in oras.

Ciclul standard prin care EPA determina consumul tuturor modelelor de autovehicule pe piata americana, in mod ceva mai realist decat WLTP (ca sa nici nu amintim de cifrele utopice rezultate din ciclul NEV), a rezultat in valori foarte familiare pentru Ioniq.

Comparatia consumului determinat de EPA pentru Ioniq, cu cele pentru Model 3 Standard Range Plus, rezulta intr-o economie mai buna cu 1.5% pentru Ioniq in ciclul combinat. In oras Ioniq consuma cu 7% mai putin, iar in afara orasului Tesla este mai economa cu 5%.

Proiectul Electromobilitate are scopul de a educa pe cei interesati de automobile electrice prin test drive si dispune in prezent de doua modele extrem de eficiente, Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 Long Range, tractiune spate. Fara a avea pretentia rigorii unor masuratori efectuate de specialisti, in conditii standard determinate, am profitat de o duminica frumoasa de primavara si am pornit cu cele doua modele electrice, intr-un test paralel, pe autostrada dintre Timisoara si Lugoj.

Cateva diferente, care pot influenta rezultatele noastre empirice, au constat in diferenta tipului de anvelopele (Ionica este incaltat cu anvelope de iarna, in timp ce Tesla este echipata cu M&S) si in numarul de pasageri, 4 in Tesla si 3 in Hyundai.

Dupa o poza de grup, am reglat temperatura interioara in ambele automobile la 19 grade Celsius si am pornit de la Temeco, locul numeroaselor premiere automobilistice timisorene si nationale (primul Bosch Service din Romania, prima cupa de marca in campionatul national de raliuri Cupa Nova, etc) spre Lugoj.

Planul nostru a fost sa executam cinci masuratori de consum la 90, 100, 110, 120 si 130 km/h. Am profitat de tempomat-ul foarte precis din Tesla pentru a stabiliza viteza pe autostrada si de ACC (adaptive cruise control) din Hyundai, prin care Ionica a urmat cu fidelitate toate variatiile de viteza ale Teslei, fara interventia lui Mircea, al carui entuziasm fata de precizia tehnologiei, descoperita cu aceasta ocazie, se auzea clar in statiile prin care comunicam.

Rezultatele nu sunt surpinzatoare, considerand ca Ioniq-ul a fost proiectat ca automobil de naveta in aglomeratiile urbane. Cu un acumulator mai mic, care permite o incarcare rapida, Ioniqul este cu peste 300 kg mai usor decat Model 3 LR. Echipat cu franare regenerativa, reglabila in trei trepte de intensitate, Ioniq-ul se dovedeste imbatabil in oras si la viteze sub 110 km/h.

La viteze mai mari, aerodinamica Tesla si eficienta motorului electric, cu o rezerva considerabila de putere, isi spun cuvantul si consumul este mai mic decat cel masurat pe Ioniq.

Primul test drive cu un automobil electric

La sfarsitul zilei ne-am declarat cu totii multumiti, fie fiindca a fost prima calatorie cu un automobil electric pentru colegii lui Mircea, o pizza excelenta servita la pranz intr-un restaurant frumos de la marginea orasului, sau valorile empirice de consum masurate in conditii reale de trafic intr-o zi frumoasa de primavara pe autostrada Timisoara – Lugoj.

CONCLUZIE

Consumul mediu indicat de sistemele de bord ale celor doua automobile arata ca Hyundai Ioniq a fost cu 5% mai economic (12.9 kWh/100km) decat Tesla Model 3 LR, RWD (13.6 kWh/100km), pe traseul de peste 150 km parcurs in paralel.

Costul calatoriei a fost 8.25 lei /100 km cu Ionica si 8.70 lei/100km cu Tesla Model 3.

Hyundai Ioniq: media consumului pentru testul paralel din 31 martie 12.9 kWh/100km
Tesla Model 3; media consumului pentru testul paralel din 31 martie 13.6 kWh/100km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.