In ultima perioadă am subliniat migrarea producătorilor europeni spre modele tot mai mari, mai grele și mai scumpe, care nu este ideală pentru utilizarea optimă a resurselor limitate existente. Dar câtă vreme profitabilitatea firmelor auto și petrol a atins noi recorduri în 2022, problemele legate de mediu, dar și cele de utilizarea rațională a resurselor de energie, vor fi pasate cu nonșalanță următoarelor generații.
Tocmai în categoria sub-compactelor, atât de utile la deplasarea în aglomerațiile urbane, dar oferind ceva mai mult spațiu, decât suratele din grupa mică, pentru călătorii mai lungi, candidatele de baza pe piața din România au rămas Renault Zoe, Peugeot 208 și Opel Corsa.
Împreună cu invitatul lor din Craiova, Cătălin cu Hyundai Ioniq, și un nou coleg din Galați, Andrei cu Zoe, echipa sub-compactelor va furniza pentru mulți ani informații legate de una din opțiunile mai accesibile ca preț pentru accesul în universul electromobilității.
In plus, de la Andrei vom afla situația rețelelor de încărcare publică și despre alte alternative de încărcare din zona Galați-Brăila, despre care am avut informații legate de tranzitul prin zonă, dar nu sistematice până în prezent.
Bilanț luna martie



Comparativ cu colegii participanți la proiect în luna martie, Laura și Bogdan au parcurs distanțe zilnice scurte în Timișoara și București, ceea ce combinat cu încărcarea preponderent acasă, au rezultat în costuri reduse, chiar dacă nu sunt raportate săptămânal sau lunar.
După mai mult de 105.000 km parcurși cu Zoe, Radu (Crivina, PH) rămâne la fel de mulțumit de mașina aleasă și de conviețuirea foarte economică, mai ales după instalarea panourilor solare acasă.
In direct cu proprietarii
Cătălin – Hyundai Ioniq, Craiova, 32547 km la bord
Am parcurs 2450 km luna martie cu un consum mediu de 16,3 kWh/100km.
Am avut o mică ieșire în weekend, de vineri până duminică din Craiova până în Eftimie Murgu (zona cascada Bigăr) și retur. Drumul a fost parcurs la dus cu o oprire de incarcare pentru 8,8 kWh la Herculane, timp în care am luat prânzul, iar la întoarcere l-am făcut direct fără oprire.
Încărcări :
- 163,78 kWh acasa x 0,78 lei/kw = 127,74 lei
- 20 kWh pensiune x 1,6 lei/kw = 32 lei
- 160,6 kwh Renovatio Kaufland = 0 lei
- 8,8 kwh Renovatio = 29,91 de lei
Total 353,18 kwh. Total plata încărcări luna martie = 181,66 lei



Bogdan – Peugeot 208, București


Cu două imagini, în stânga pentru luna martie și în dreapta pentru ultima săptămână, Bogdan ne transmite, succint dar precis, informațiile despre electro-leul său. Ce rămâne șocant, la majoritatea datelor trimise din zona București, este media orară, care în ultima săptămână a atins… 12km/h!
Dar Bogdan are și vești foarte bune, după ce cu puțin timp în urmă ne-a trimis poze cu noul Megane al părinților:
Am încărcat solar de la parinții mei și un 80% de la priza 220 V din parcare = 25 Ron.
Andrei – Renault Zoe, Galați
Pentru Martie am urmatoarele date de consum:
- 2244 km parcurși
- 432 kWh încărcați
- 0.8 lei/kWh (maxim) cost
- Consum mediu 19.3 kWh/100km
- Cost mediu 15.4 lei/100km
In luna Martie majoritatea drumurilor au fost scurte de pana in 40 km, drum de naveta mixt oraș/DN,
Un singur drum mai lung, de 160 km, făcut în regim de autostradă (mers cu 130-140 km/h).
Încărcarea a fost exclusiv acasă, unde sunt client Hidroelectrica dar și prosumator. Încerc să încarc mașina cât de mult pot din producția proprie, de aceea costul cu încărcarea este unul maxim, cel real fiind mai mic.
Márton – Renault Zoe, Târgu Mureș
În luna martie Zoe 41 a parcurs 2.327 km cu un consum de 16.12 kWh/100km după contor/încărcări.
In total am plătit 38 lei încărcare, în rest la Kaufland, puțin din fotovoltaice.
In luna martie am parcurs drumul Târgu Mureș – Budapesta și retur, asa cum am relatat aici.
Consum pe săptămâni defalcat ar veni:
La articolul Electric Up – lista stațiilor de încărcare aprobate. Analiză interactivă! am primit foarte mult feedback pozitiv. Inclusiv de la Minister am fost sunat de un domn, să vedem posibile îmbunătățiri electromobilistice.
IMPORTANT în continuare, observarea stațiilor noi! În orașul meu am dat deja de trei firme, care și-au pus stații prin electric up, dar nu sunt puse pe PlugShare. Când am aflat de ele le-am adăugat pe Plugshare și le-am făcut poze.
Mi s-a comunicat că majoritatea proiectelor de pe hartă trebuie finalizate până in iunie. Asta înseamnă ca 70% din stațiile de pe hartă ar exista azi, doar că ele nu figurează în Plugshare.
Chiar dacă sunt instalate de firme cu curți interioare și hale industriale, accesul publicului este obligatoriu la stațiile de încărcare. Trebuie sa fie cel puțin două locuri de parcare prevăzute pentru accesul la stația de încărcare.
Așadar, dacă în zona voastră observați firme aprobate în program, chiar dacă nu vedeți stația la sediul lor, merită sunat și întrebat unde se vor instala stațiile finanțate prin programul Electric Up, pentru că trebuie să le descoperim și să le punem pe Plugshare.
Laura – Peugeot 208, Timișoara

Ultima ispravă a electro-leului, o excursie liniștită la Băile Felix, la aniversarea primilor trei ani alături de Laura.
La final, pentru amatorii de cifre și statistici, consumul mediu săptămânal pentru echipa Zoe și Stellantis.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.