Domeniul meu de activitate este în IT, mai precis pe tehnologii Google Cloud. In weekendul din 23-25 septembrie 2022, am fost la conferința DevFest Craiova, unde am fost speaker despre cum folosim tehnologiile Machine Learning și VertexAI din Google Cloud la proiectele noastre la REEA.net România.
Am pornit din Târgu Mureș vineri, pe la ora 11 am, cu 100% SOC, cu planul să încarc la Sibiu și la Vâlcea în drumul spre Craiova. Tocmai în acele zile au apărut știrile că stațiile de la Kaufland și Lidl au fost oprite/reduse. Am hotărât să verific cele în drumul meu să văd cum stăm. La Târnăveni stația roșie de la Kaufland era funcțională doar pe AC, nu am stat să încarc. La Mediaș la Lidl am găsit stația oprită cu mesajul Indisponibil. Zvonurile s-au dovedit adevărate, într-adevăr sunt reduse gratuitățile la stații.
Revenind la drumul nostru, fiind vineri și trafic mare, se mergea pe la 60-65km/h și am ajuns la Sibiu cu 53% SOC. Surpriză foarte mare, nu mă așteptam să consum așa de puțin. Planificasem să încarc aici, dar nu a fost să fie. Stația de la Kaufland era defectă. Oricum nu am stat să încarc.
Am continuat drumul pe valea Oltului până la Vâlcea. Waze m-a ajutat să evit aglomerația de pe A1 în zona Șelimbăr, unde se face conexiunea cu lotul nou de autostradă, care sperăm că va fi dat în circulație anul acesta. Traficul pe Valea Oltului era destul de lejer, se mergea ușor cu 60-80 kmh.
Am ajuns la Kaufland Vâlcea cu 28% ramase în baterie. Când te uiți pe hartă unde e Vâlcea și unde e Târgu Mureș, pare o distanță mare, dar în realitate au fost puțin peste 235 km. Vremea a fost de partea mea, 17 grade, și nu am folosit deloc aerul condiționat.
Am încărcat până la 99% și am savurat din plin puterea de 22 kW, cât trage Zoe pe Type 2. Reminder, ZOE-ul meu are doar port Type 2, e generația a 2-a de Zoe, cu acumulator de 41 kWh și are doar type 2, fără port DC.
Am mers un pic accelerat până la Craiova, deși lumina de apus mă deranja. Drumul a fost fără evenimente și am ajuns cu 58% SOC (state of charge). Am pus mașina la încărcat în parcarea subterană de la Teatrul Național, unde am găsit toate cele 4 prize Type 2 ocupate, dar am avut cu mine granny charger și am încărcat mașina până la 89%, în timpul cinei cu organizatorii conferinței.
Devfest 2022

Conferința a fost foarte faină, cu peste 200 de participanți, și am avut toată ziua plină de conversații tehnice. Aici am întâlnit pe Jasper, un olandez venit pentru o săptămână în România, care dorea să ajungă în Sibiu a doua zi.
Atunci, la fața locului, având în vedere că era prima oară în România, am hotărât să-l duc până la Sibiu, și ca să-i fac o surpriză am decis să mergem pe Transfăgărășan.
Duminică pe la ora 8 am pornit pe drumul Craiova – Râmnicu Vâlcea (încărcare) – Transfăgărășan – Sibiu (încărcare planificată) – Târgu Mureș. Am ajuns la Kaufland Vâlcea cu 28%, am avut încălzirea pornită și am mers destul de vioi, nu conduceam pentru consum, pentru că planificasem oprire în Vâlcea pentru o încărcare completă. La Kaufland am încărcat timp de 1h 20min până la 100%, ca tot românul când merge pe Transfăgărășan și pune plinul. Această încărcare urma să mă ajute foarte mult mai târziu.
Având în vedere că Jasper era prima oară în România, ne-am plimbat în zona centrală din Vâlcea. Orașul e foarte cochet și, spre surprinderea mea, mai modern față de orașe similare din România. Sunt separatoare de benzi cum vezi în vest, au lifturi pentru pasaje, curățenie, disciplină în trafic. Multe farmacii și bănci în zona centrală, dar asta e cam peste tot la noi în țară.
Transfăgărășanul
Ajungem fără evenimente în parcarea de la lacul Bâlea, unde am așteptat vreo 10 minute până am prins loc în parcare.
Sus era zăpadă și 5 grade, dar afară ne-au luat în primire niște rafale de vânt de abia puteam sta pe picioare. Cu toate acestea, fiind duminică, traficul era intens.
Mâncăm porția de mici și facem pozele obligatorii, dar olandezul se cam grăbește, vântul ne-a cam făcut să tremurăm.
Am ajuns sus cu puțin sub jumătate de baterie rămasă. Estimatorul de bord arata 97 km posibili.

Începem coborârea, și ne mai oprim să facem câteva poze frumoase cu Zoe.
Eu stau cu ochii pe baterie, și fac tot posibilul să conduc preventiv, încât să regenerez cât mai mult posibil, că doar suntem pe zona cea mai bună pentru a recupera cât mai mult din energia consumată pe urcare. Conduc anticipat, cu schimbări între Neutral (unde să prind viteză) și Drive unde să regenerez. Practic am coborât fără să consum energie din acumulator.
Jos, la giratoriul de pe DN1, fac poza să văd cât a regenerat. Am urcat de la 97 km la 215 km estimare autonomie și s-a regenerat o „căsuță” pe indicatorul de energie la bord. De obicei o căsuță de energie e bună pentru 50 km cu Zoe.
Mă bucură enorm cifra de pe estimator, și pornim mai departe spre Sibiu să las pe pasagerul meu olandez.
Înainte de Avrig primim indicații de la Waze să mergem spre dreapta pe niște drumuri județene și, văzând că mai multe mașini iau virajul, mă duc si eu. A fost o alegere bună, pentru a ocoli ambuteiajul de la Șelimbăr, acolo unde se desfășoară construcția bretelelor pentru autostradă. Drumul este pe dealurile din zonă, cu urcușuri și coborâri, care ajută foarte mult la regenerare.

Ajung în Sibiu și văzând cifra de pe estimator, decid să nu încarc, fiindcă pot ajunge în Târgu Mureș. Aveam rezerve de siguranță, dacă ceva nu se va lega pe parcurs, mai pot încărca la Mediaș sau în Târnăveni.
Având în vedere distanța de 325 km, de la Kaufland Vâlcea via Transfăgărășan până acasă, era mult peste limita cât poate duce Zoe cu un plin. Ajung în Mediaș, decid să nu încarc având autonomie suficientă. Am continuat drumul spre Târnăveni, unde opresc pentru necesitați fiziologice, dar stația la Kaufland era oricum oprită, nici nu puteam încărca. Am avut încă 69 km autonomie rămasa în baterie, suficient să ajung acasă în Târgu Mureș.
Alerta galbenă m-a prins deja pe strada mea și am ajuns acasă cu 22 km rămași după estimator și 6% după bord.
Concluzia este că poți străbate țara cu o electrică de la Târgu Mureș la Craiova, dar și invers cu doar o singură incarcare.


Bilanțul săptămânii:
- 1032 km cu un consum de 12.4 kWh/100km și o regenerare de 24 kWh, mulțumită drumului pe Transfăgărășan, ceea ce reprezintă puțin peste 50% din capacitatea bateriei Zoe 41.
- 792 km au fost pentru drumul Târgu Mureș – Craiova și retur.

Observator al proiectelor de finanțare pentru stații de încărcare prin AFM, Ministerului Energiei și PNRR. De profesie programator și expert în tehnologii Cloud, membru al programului Google Developer Expert în Cloud, guru cu 200K+ puncte pe Stackoverflow și speaker la conferințe internaționale. Prosumator.
Tech blogger pe medium.com și activitatea profesională pe kodokmarton.com