Cu Tesla Model 3 în service după patru ani și peste 100.000 km

Spre deosebire de alți producători de automobile electrice, Tesla nu impune revizii la intervale prestabilite de km parcurși. Diagnoza se face de cele mai multe ori de la distanță și remedierile au constat în scurte vizite ale unui tehnician, venit cu un atelier mobil direct acasă.

Am relatat la timpul potrivit despre adăugarea unei componente electronice la scaunul pasagerului, fiindcă sistemul pentru detectarea ocupantului (obligatoriu în SUA) semnaliza la bord o defecțiune. După câteva luni, mesajul a apărut din nou și soluția a fost înlocuirea scaunului cu totul.

In rest, pentru primii trei ani întreținerea mașinii a însemnat:

  • înlocuirea de două ori a filtrelor de polen, comandate la Tesla și instalate de Caius, fiul nostru;
  • înlocuirea ștergătoarelor de parbriz, după trei ani;
  • înlocuirea anvelopelor originale la 65.000 km (trei ani);

Înainte de expirarea garanției, am solicitat din proprie inițiativă o revizie, pentru care am dus mașina la reprezentanța locală. Cu această ocazie au schimbat amortizoarele pe față, au reglat direcția și au făcut câteva corecții estetice minore la scaunul pasagerului (cel înlocuit anul trecut).

Cea mai bună veste a fost că lichidul de frână, plăcuțele și discurile sunt în stare bună și nu au nevoie de înlocuire.

Toată revizia frânelor s-a limitat la curățirea și gresarea etrierilor, operație periodică recomandată de Tesla în manual.

(Această experiență personală mă pune pe gânduri de câte ori aud colegii cu alte mărci povestind despre reviziile periodice impuse de producătorii tradiționali).

Din nou în service după 100.000 km

După numeroase călătorii lungi și mulți kilometri acumulați, începând din 7 septembrie, împreună cu musafirii noștri veniți din Germania, TM 3 a început să scârțâie pe la suspensie, în special la temperaturi negative, pe care le-am întâlnit prima oară anul acesta în parcul național Yellowstone.

Comportamentul funcției Autopilot s-a îmbunătățit mult, față de primele experiențe, imediat după achiziție în primăvară. In schimb frânarea neintenționată a apărut de câteva ori când TM 3 rula pe cruise (ACC).

La fel ca la ultima sesizare în service, răspunsul este în cel mai fericit caz evaziv, cu alte cuvinte work in progres, perioadă în care clienții testează pentru Tesla, în trafic, sistemele ADAS. Autoritățile americane (NHTSA) s-au sesizat, pe baza reclamațiilor clienților, și derulează o anchetă majoră. Procesele au început să curgă, pe scurt, o situație foarte neplăcuta pentru toată lumea.

Se spune în lumea auto, că nicio marcă și niciun model nu poate fi mai mai bun decât service-ul oferit de dealeri. In cazul Tesla, personalul din service este format din angajați ai firmei și tânăra rețea globală a fost de la început călcâiul lui Ahile pentru inovatorul producător de automobile 100% electrice.

De la exemplarele pe care proprietarii le-au inscripționat cu plângerile nerezolvate, la cele puse pe foc, până la mult mediatizatul caz în care un Model S a fost aruncat în aer, frustrarea proprietarilor cu service-ul Tesla este un numitor comun în toate țările și acoperă un spectru extrem de larg.

Comunicarea exclusiv prin aplicația Tesla pare o idee foarte bună la prima vedere, dar atunci când pentru mai bine de o zi informațiile nu sunt actualizate și data finalizării lucrărilor nu este precizată, sau depășită cu 24 ore, cum s-a întâmplat de data aceasta cu TM 3, apar multe neplăceri legate de transport, programarea unor activități și costuri suplimentare pentru clienți.

Pe scurt, schimbarea brațelor inferioare la peste 100.000 km nu a fost o surpriză, considerând starea drumurilor locale, dar modul în care s-a derulat comunicarea și întârzierea cu mai mult de o zi la returnării mașinii, față de data promisă, rămâne un motiv de nemulțumire.

Experiența cu Uber-Model 3

Așa cum am relatat în vară, când schimbarea amortizoarelor s-a întins pe trei zile, din lipsa celui dreapta față, Tesla oferă credite Uber pentru deplasare. Întâmplarea face ca de această dată, atât la dus, cât și la întors am nimerit șoferi cu Model 3.

Primul, avea mai mult de 10.000 km parcurși cu mașina proprie și era mulțumit de costurile mai mici cu energia electrică, comparativ cu costurile cu benzina pentru modelul utilizat în anii precedenți.

Cel de al doilea era însă în prima zi de condus Model 3, practic prima zi de condus un automobil electric de orice fel sau marcă. Fără cel mai succint instructaj, a preluat mașina de la Uber și a pornit în curse cu pasageri.

Setările nu erau optime, modul de căutare al stațiilor de încărcare necunoscut, la fel și comenzile vocale. Drumul nostru s-a transformat într-un amuzant episod de knowledge sharing autentic, în care am ajustat setările conform preferințelor șoferului, i-am demonstrat cum se reglează climatizarea și se caută muzica preferată prin comenzi vocale, fără distragerea atenției de la drum cu căutarea funcțiilor pe ecran.

Ne-am despărțit cu un zâmbet larg. El fiindca începuse să înțeleaga cât de simplu se poate conduce Model 3, iar eu fiindcă găsisem prilejul să ajut pe cineva cu tot ce m-a învățat TM 3 în cei patru ani și peste 100.000 km de când circulăm împreună.

Ce cadou mai frumos puteam să-i fac la aniversarea primilor patru ani de participare la proiectul Electromobilitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.