NIO & Co. promovează înlocuirea rapidă pentru acumulatori

După prezentarea noului sedan NIO eT7, colegul nostru de echipă de la Roma, Adi Gheorghiu, cu care ați făcut cunoștință în calitate de autor, după test drive-ul cu Tesla Model 3, întreba:

Am văzut că esti relativ pozitiv cu swap battery system de la NIO. Experiența falimentară a lui Agassi + retragerea lui Tesla sunt pentru mine indicative.

Cred că aceasta tehnică ar fi o frână la infinitatea de variante soluții de baterii la momentul actual + viitor și imposibil de aplicat pentru soluții constructive cu bateriile integrate în powertrain (i.e. model Y Germany). Probabil doar pentru flote omogene (i.e. taxi) toate operative într-un același oraș ar avea ceva sens …

Adi Gheorghiu, Smart Fortwo electric, Roma

Am promis să revin la subiectul descris în detaliu într-un articol din luna mai 2020 intitulat: China remodelează viitorul electromobilității, cu actualizările cuvenite unui domeniu în evoluție foarte rapidă, cum este cel al mobilității electrice.

Scriam anul trecut despre proiectele startup-ului Nio și cel al firmei de stat BAIC (Beijing Automotive) pentru extinderea rețelelor de schimbare robotizată a acumulatorilor, cu urmare a încurajării și finanțării guvernamentale pentru această soluție tehnică, ce răspunde nevoilor clienților grăbiți, pe parcursul călătoriilor lungi.

Ținând cont de câteva limitări tehnice corect enumerate de Adi mai sus, cum sunt nevoia de standardizare, sau soluțiile mai complexe, atunci când acumulatorul face parte din structura de rezistență, cum a promis Elon Musk la Tesla Battery Day în septembrie, ne-am propus să trecem în revistă stadiul proiectelor cunoscute.

NIO și soluția mixtă SMART POWER SYSTEM

Dacă aveți 20 de minute la dispoziție pentru acest subiect, recomand prezentarea lui Ganesh Iyer, actualul CIO – chief information officer, recrutat de NIO de la Tesla, care răspunde de activitatea NIO în SUA.

Pe lângă o scurtă istorie a primelor stații de schimbare a acumulatorului concepute de startup-ul israelian Better Place, sub conducerea lui Shai Agassi, și soluția Tesla (un film cu stația de schimbat acumulatori Tesla găsiți aici) prezentarea NIO oferă și câteva (posibile) răspunsuri la întrebarea firească: de ce ar reuși NIO cu o tehnologie care a dus firma Better Place la faliment?

In primul rând, NIO produce automobile și a acumulat experiență în ultimii doi ani cu stațiile robotizate, unde a efectuat peste 500.000 de înlocuiri rapide (sub cinci minute) de acumulatori. Un alt motiv poate fi că Better Place a fost prea mult înaintea timpurilor, parcul de automobile electrice fiind prea mic atunci când au propus soluția.

Cel mai mare avantaj competitiv pentru NIO este conceptul de afaceri (susținut de tehnologia necesară) denumit Smart Power System, cu mai multe componente:

  1. Stații de încărcare domestice și cele rapide (echivalentul Tesla Home și Super Charger),
  2. Stații de înlocuire a acumulatorilor,
  3. Battery as Service care reduce prețul de achiziție al unui automobil nou cu 25%, în schimbul unui abonament lunar și include posibilitatea unui upgrade la acumulatori mai mari, alegând între 70, 84 și 100 kWh ( o variantă de 150 kWh fiind promisă pentru 2022),
  4. Unități mobile de încărcare rapidă denumite „valet power charging” apelabile prin aplicația NIO.

Faptul că NIO a obținut mai mult de 1200 patente pentru Smart Power Solutions atestă o proprietate intelectuală considerabilă în domeniu.

Alți participanți la strategia chineză de înlocuire a acumulatorilor

Cea mai recentă privire de ansamblu asupra efortului de generalizare a soluțiilor tehnice pentru înlocuirea rapidă a acumulatorilor în China este oferită de un articol publicat la începutul anului în China Daily (ediția engleza).

Foarte pe scurt, aflăm că efortul este concentrat pe vehicule comerciale, de a căror electrificare depinde o bună parte a reducerii emisiilor poluante și pentru care soluția cu încărcare este mai anevoios de pus în practică (timpul costă bani în transportul de bunuri și persoane).

Raportul Alianței pentru promovarea infrastructurii de încărcare din China a inventariat 535 de stații pentru schimbarea acumulatorilor în Noiembrie 2020. Alianța atrage atenția că este necesară o mai mare standardizare a acumulatorilor, pentru reducerea costurilor actuale foarte mari pentru stațiile în funcțiune.

Prognoza prezentată la conferința dedicată tehnologiei de schimb a acumulatorilor, desfășurata în decembrie la Shanghai, afirmă:

Până în 2025 un număr de 1.24 milioane NEV (new energy vehicles) vor avea nevoie de 12.370 stații robotizate pentru schimbarea acumulatorilor.

Zhang Feng, Blue Park Smart Energy Technology, Beijing

Stadiul actual de dezvoltare și planuri până în 2025

BAIC – Beijing Automotive are 225 stații în 19 orașe pentru 22.000 de vehicule în circulație, echipate cu sistem de schimbare rapidă a acumulatorului (noiembrie 2020).

BPSET – Blue Park Smart Energy Techonology din Beijing are în plan 100 de stații pentru 2021 și 2500 în 120 de orașe până în 2025.

Aulton New Energy Automotive Techonology din Shanghai a prezentat planuri pentru 5000 de stații în 100 de orașe până în 2025. O treime din clienți sunt aplicații comerciale.

Geely Maple 80V

Geely, părintele Volvo și Polestar și partenerul Mercedes, care va produce noua generație de Smart electric, a instalat stații de înlocuire în trei orașe, unde testează soluția cu primul automobil, denumit Maple 80 V, dotat cu sistemul de înlocuire rapidă. Planul de investiții Geely în acest domeniu prevede 5000 de stații până în 2025.

Investiții necesare

In funcție de complexitate și numărul posturilor de lucru, stațiile actuale oferite în China costă între 460.000 și 1,53 milioane USD. Un calcul sumar făcut de autorul articolului din China Daily, arată că pentru o rezervă de 20 acumulatori la fiecare stație de schimb mai sunt necesari aproximativ 300.000 USD. La cheltuieli se mai adaugă terenul (sau chiria), energia electrică consumată și manopera (minimă) a echipei de la fiecare stație.

Cunoscând aceste sume poate este mai ușor de înțeles de ce William Li, CEO NIO, s-a văzut obligat să recunoască cu ocazia NIO Day 2020, că planul de extindere a rețelei, care prevedea 500 locații pana la finele anului, este în urma așteptărilor clienților.

Sursa: NIO

Pe harta disponibilă pe pagina NIO, în iunie 2020 sunt marcate 135 de stații de schimbare a acumulatorilor în 59 de orașe, dar o actualizare pe care o găsiți aici, indică 160 de stații la 23 decembrie 2020.

In loc de concluzii

Așa cum scriam și anul trecut, efortul unei singure firme nu va fi suficient pentru a impune o alternativa imediată la soluțiile de încărcarea rapidă a acumulatorilor, extinse în continuu de Tesla și numeroase rețele specializate.

Importanța acordată de autoritățile chineze subiectului, prin politica de subvenționare și numărul în creștere de firme auto și furnizori de echipamente robotizate, care produc și instalează stațiile de înlocuire rapida pentru acumulatori, va trebui urmărită cu atenție.

Poate cea mai interesantă afirmație, legată de subiectul extinderii rețelei de schimbare a acumulatorilor, este cea din finalul prezentării lui Ganesh Iyer, CTO NIO, despre ambițiile globale ale startup-ului chinez, care va începe livrările în Europa anul acesta. Oare când vom vedea și prima stație de schimbare a acumulatorilor NIO în Europa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.