Tesla Model 3 după 135.000 km – schimbarea bateriei (12V)

Prima săptămână a anului a împlinit prognoza ursitoarelor electro-sceptice, care se întreabă continuu: ”ce se va întâmpla după 4-5 ani, când pică bateria?”

Ca orice altă mașină, Tesla Model 3 este echipată cu o baterie de 12V tradițională, pentru instalația electrică de la bord, acționarea scaunelor, deschiderea ușilor etc.

In primul drum cu nepotul spre grădiniță din 2024, a apărut un mesaj necunoscut la bord. Întâmplarea face că înainte de o călătorie mai lungă, mă gândeam dacă nu ar fi timpul să schimb bateria de 12V, având în vedere vârsta veteranei TM 3, fabricata in 2018, în prezent cu peste 135.000 km la bord, dar și relatările unor colegi, care le-au schimbat după mai puțini ani, dar au parcurs mai mulți kilometri.

Fiind început de an și de activitate, după pauza de Anul Nou, am fost norocos să găsesc o programare în service a doua zi, în 4 ianuarie. Cu avertismentul la bord să elimin consumatorii suplimentari, dar cu acumulatorul de tracțiune preîncălzit cu energie din rețea, m-am îndreptat spre cel mai apropiat service Tesla la ora programată.

Fiind vorba de o intervenție rapidă, am rămas în sala de așteptare, având tot timpul vizibilitate despre progresul reparației prin intermediul aplicației.

După o jumătate de oră TM 3 era gata din nou de drum. Costul total pentru baterie, manopera și taxe a fost conform facturii alăturate:

  • 113.50 USD (aprox. 514 lei) din care:
    • 85 USD acumulatorul
    • 23.40 USD manopera (manopera calculată la 195 USD/oră)
    • 5.10 USD taxe

Înainte să înceapă discuțiile despre ”cât este de mult, sau de puțin”, am adăugat o imagine cu statisticile de încărcare din ultimul an și cei 770 USD economisiții fata de același kilometraj parcurs cu o mașină similară cu benzină.

Update TVG

Cea de-a doua Tesla Model 3 LR rwd a familiei, condusă de fiica noastră Roxana în Nevada începând din martie 2019, a trecut și ea de 100.000 km cu bine și este într-o condiție generală mai bună decât TM 3, urmare a drumurilor mult mai noi în zona Las Vegas, decât cele fărâmițate de camioane în Motor City.

Consumul mediu de 14.4 kWh/100km de la achiziție, într-un climat uscat și foarte cald, este cu 4% mai redus decât cel înregistrat cu TM 3 (15 kWh/100km), care circulă în Michigan, o zonă umedă si mult mai rece.

Valoarea puțin crescută din ultimii doi ani (începând din decembrie 2021, consumul a fost 14.6 kWh/100km) este generată de drumuri mai dese spre o stațiune din Utah, o călătorie cu diferențe considerabile de altitudine.

SURSA: Plugshare

Impactul minim asupra consumului mediu pe termen lung (+1.3%) din ultimii doi ani, deși drumul urcă la aproape 3000m, este încă o dovadă a beneficiilor recuperării de energie prin frânare regenerativă la coborâre. La dus, este suficientă o singură încărcare înainte de ascensiunea finală peste trecătoare, iar întoarcerea spre casă se poate parcurge fără încărcare, fiind pe coborâre. Iarna, consumul este mai ridicat datorita climatizării și este necesară încă o încărcare parțială pe parcursul celor 646 km.

Consumul mediu săptămânal

Răzvan fiind în vacanță, cele două valori de consum din graficul săptămânal reflectă condițiile atmosferice și cazurile de utilizare diferite între cele doua participante.

George – Model 3 LR, Ineu

Datele pentru prima săptămână din 2024:

– am parcurs 236 km din care 80% naveta și 20% nevoi cotidiene

– consum mediu 12.2 kWh/100km

– incarcat DC fara costuri

– fără probleme in continuare

Monica și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

La drumurile săptămânale obișnuite (grădiniță, cumpărături), s-a adăugat în prima săptămână a anului drumul la Tesla service în Ann Arbor, despre care am povestit la început, o ”călătorie” dus-întors de 83 km.

Au rezultat 292 km cu un consum mediu de 18.2 kWh/100km. Toate încărcările au fost la priza din garaj, programate din aplicație să înceapă după ora 23, când consumul în rețea este minim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.