Numeroase modele lansate în urmă cu șapte ani au fost date uitării, dar Model 3 rămâne o prezență constantă, cu o siluetă neschimbată, vizibilă în număr tot mai mare pe șosele în lume și în România, unde doar Spring-ul este înmatriculat într-un număr mai mare.
Întâmpinat în 2017 cu entuziasm de fani și cu scepticism de cei ce nu-i vedeau viitorul, Model 3 și-a croit o nișă aparte în lumea auto și una semnificativă în universul electric, pe cele mai multe piețe auto fiind depășit doar de fratele mai încăpător, Model Y.
Tesla-killeri… care n-au fost să fie
După ani în șir de titluri care defineau orice model nou lansat ca fiind un potențial ”Tesla killer”, moda actuală prezintă orice producător de vehicule electrice, sau startup din domeniu, ca fiind un ”concurent Tesla”. Nimic mai greșit!
BYD, Polestar, NIO, Rivian sau Lucid Motors, chiar dacă produc automobile electrice nu au afectat volumul vândut de Tesla, care a crescut la peste 1.8 milioane BEV în 2023, o performanță fără precedent. În schimb au afectat serios de tot vânzările producătorilor tradiționali pe două fronturi, vizibile în special pe cea mai mare piață auto din lume: China.
Pe de o parte vânzările ICE sunt în scădere, ceea ce afectează producătorii tradiționali locali și internaționali. Pe de alta, înmatriculările BEV și PHEV sunt în creștere rapidă, dar cu excepția Tesla Model 3 și Y, nici un singur model electric produs de marile firme tradiționale din afara Chinei nu s-a clasat nici măcar în Top 20. Creșterea vânzărilor auto este în domeniul electric!


Cuprinși de panică, cei ale căror interese sunt afectate au recurs la campanii agresive de denigrare lansând aberații de genul ”fumatul nu dăunează” în domeniul auto.
Ce s-ar întâmpla dacă toate tehnologiile noi, mai eficiente, ar amenința bunăstarea celor mai profitabile firme, în egală măsură cu pericolul reprezentat de mobilitatea electrică pentru petroliști și producătorii de componente și motoare termice?
Oare campaniile agresive de denigrare s-ar răspândi cu aceeași vigoare și viteză, generând o ”realitate alternativă” compusă din argumente anti-EV?
”Fumatul nu este dăunător” a fost lozinca producătorilor de tutun pentru zeci de ani și este un exemplu al minciunilor propagate prin campanii agresive bine finanțate. La fel și carburanții fosili, nu devin ”nepoluanți” doar fiindcă li se aduaga litera E – de la Electrificare!
Model 3 și tranziția spre mobilitatea electrică
Când Tesla a lansat Model 3, firma era departe de a fi forța dominantă pe două continente (Europa și America de Nord) în domeniul vânzărilor de automobile electrice. Dimpotrivă, nenumărați experți reali și imaginari din domeniul auto, își dădeau cu părerea în cât timp va sucomba financiar Tesla.
Ascensiunea firmei este strâns legată de succesul Model 3 pe glob, urmat la scurt de timp de Model Y, care a devenit prima ”electrică” urcată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului înmatriculărilor mondiale, indiferent de motorizare.
In timp ce industria tradițională se întrecea în prognoze despre durata efemeră în care Tesla se manifesta doar ca un ghimpe în coasta monștrilor cu picioare de lut, echipa de la Tesla și alte startup-uri, încrezătoare că pot replica succesul firmei americane, redefineau tehnologiile de fabricație într-o industrie matură, bine ancorată în propriul ei succes de peste un secol.
Vocile anti-electrificare au rămas puternice și personalități remarcabile ale industriei auto și-au pus în joc reputația câstigată în decursul multor ani de succese, pentru a combate în orice fel tranziția. Afirmații de genul ”europenii nu doresc masini electrice, doar politicienii” sunt de mult uitate și înmatriculările dovedesc că oferta actuală, captează suficient interes pentru a realiza vânzări de sute de miliarde, deși profitul realizat de pe urma gamei electrice nu se ridică pentru toți producătorii la nivelul Tesla.
Alianțe de genul celei anunțate recent de Honda și Nissan pentru accelerarea electrificării, dovedesc că efortul financiar este uriaș, iar know how-ul în domeniu destul de limitat, mai ales din cauza de întârzierii cu care marile firme tradiționale încearcă să prindă din urmă echipa de la Tesla. Angajarea unor lideri redutabili, ce s-au remarcat în proiectele Tesla din trecut și personal calificat din Silicon Valley, pentru eternele bâlbâieli cu softul, a devenit o practica mondială în industrie.
Tesla Model 3 în clasamentele europene

O scurtă privire la clasamentele la zi publicate de EU EVs pentru Europa de vest dovedește dominația Tesla, una din cinci ”electrice” înmatriculate fiind Tesla pe bătrânul continent la începutul anului 2024.
Noua realitate în universul electric este poate surprinzătoare. Producătorii premium BMW, Volvo și Mercedes au depășit pe cei cunoscuți pentru livrările unor volume mari de modele mai accesibile ca preț.
Statisticile sunt nemiloase. Pe lângă creșterea continuă, chiar dacă este mai lentă ca în anii precedenți, când noi unități de producție au fost inaugurate în trei din cinci ani după lansarea Model 3, Tesla s-a instalat într-o poziție de invidiat. Practic, cu doar două caroserii, M3 și Y, deși gama actuală este mai diversă, după ce Cybertruck s-a alăturat celor două veterane Model S și X, deocamdată doar în America de Nord, Tesla ocupă primul loc pe două piețe importante Europa și America de Nord, dar nu și în China, unde BYD are o ofertă mult mai amplă de modele.
Deși nu mai este un brand european, MG a depășit în Europa vânzările Hyundai, Skoda, Peugeot, Toyota, Nissan și Renault. Cum este posibil să fi pierdut Nissan și Renault avantajul succeselor timpurii cu Leaf și Zoe? Sau Hyundai să fi ratat livrări proporționale cu renumele Konei și avantajele oferite de platforma E-GMP?
In schimb, nu poate fi de mirare că firme ale căror lideri se întrec în declarații anti-EV sunt în coada clasamentului european!
Model 3 în cadrul proiectului Electromobilitate
Pe lângă cele două veterane din SUA, TM 3 și TVG fabricate la Fremont, California în 2018, colegii din România, Finlanda și Germania ne-au transmis săptămânal, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, informații despre experiențele lor la volan.
Dincolo de campaniile pro și contra din media, utilizatori actuali din București, Câmpina, Chiajna, Craiova, Ineu și Săbăreni au comunicat informații despre parcurs, consum, călătorii mai lungi în țară și străinătate, problemele întâmpinate și modul de rezolvare.
La bilanțurile lunare ale întregii echipe se adaugă costurile cu încărcarea și imagini care indică numărul de kilometri înregistrați la bord. Până la finalul lunii februarie, echipa Tesla Model 3 adunase o experiență colectivă proporțională cu cei 441.155 km, reprezentând 21% din totalul celor 2.075.718 km documentați de echipa noastră cu imagini de la bord.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.