Călătorii lungi cu ”electricele” – vocea utilizatorilor

Câteva articole recente au generat aprige discuții în media socială. Mulțumim tuturor celor ce se implică activ în demistificarea legendelor despre ”electrice”, relatând experiențe proprii la volan.

Departe de a fi matură, noua tehnologie dislocă treptat motoarele cu ardere internă, fiindcă cele electrice sunt mai eficiente, ceea ce duce la costuri de exploatare reduse.

Apogeul vânzărilor de vehicule echipate cu motoare termice este în trecut (2017), recuperarea volumului total de vânzare în perioada după pandemie (2020) făcându-se în principal cu automobile electrice (BEV cea mai mare contribuție) și electrificate (PHEV, HEV).

Pentru utilizatorii din toată lumea, buzunarul decide în final. Pe măsură ce dispar subvențiile, preturile se echilibrează pe bază de cerere și ofertă și o imagine mai realistă a adoptării mobilității electrice se conturează tot mai clar.

Călătorii pe distanțe lungi

Unul din miturile electro-folclorului sceptic este ca electricele ar fi bune doar pentru oraș, promovat mai ales de cei ce nu au condus vreodată un automobil electric, cu atât mai puțin să pornească la un drum de câteva mii de km.

După serialul dedicat călătoriilor lungi din toamna anului 2023, afirmații de genul ”electricele sunt doar pentru oraș” rămân bine înșurubate în dialogul on-line, în ciuda dovezilor aduse de colegii noștri cu relatări, harți și statistici amănunțite:

Mai recent, după călătoria de 1200 km într-o zi (lungă) dintre Motor City și fabrica Rivian din Normal, Illinois, am întrebat membri comunității: ”Ce excursii electrice lungi ați întreprins?”

Răspunsurile au dezlănțuit un val de evidență că electromobiliștii nu se tem de distanțe lungi, indiferent de țara de unde pornesc, unde călătoresc sau ce model utilizează.

Grecia rămâne în top-ul destinațiilor pentru iubitorii de mare și Italia pentru schiori. Diverse destinații europene sunt enumerate de cei porniți să descopere cultura și istoria bătrânului continent la volanul unui model electric, cu timp și răbdare, pentru că de multe ori călătoria este la fel de importantă ca și destinația.

Așa cum au avertizat colegii din echipa proiectului Electromobilitate, și este vizibil în bilanțul lunii februarie, unde cele mai mari costuri au fost raportate de Tudor (Italia), Andu (Italia) și Alex (Praga), am primit semnale despre costul mai ridicat al încărcărilor rapide în parcările autostrăzilor europene.

Costurile mai mari nu au împiedicat călătorii de 8.000 km, o distanță considerabilă, indiferent de ce sursă de energie folosim.

Costurile mari la drum lung, comparabile cu carburanții fosili, sunt de multe ori amintite de sceptici. Un proprietar de Opel Corsa, subliniază că deși economia la un drum pe autostradă nu a fost substanțială, încărcarea acasă din rețea, și mai ales de la panouri fotovoltaice, rezultă într-un bilanț favorabil pentru orice model electric.

La final, câteva trasee interesante, din care nelipsitul Transfăgărășan, a cărui traversare cu Hyundai Ioniq în 2019, a fost pusă sub semnul întrebării tocmai de un reprezentant al celor ce îmi vânduseră mașina…

MULȚUMIRI TUTUROR pentru informațiile transmise! Sperăm să ne revedem și pentru alte subiecte.

Utilizatorii de vehicule electrice de tot felul, trotinete, biciclete, scutere, automobile, microbuze, camioane, autobuze, au acumulat experiențe bune și rele, care trebuie comunicate, pentru a clarifica nivelul actual de dezvoltare al mobilității electrice și barierele ce stau în calea unei adoptări pe scară mai largă.

Ne bucurăm că au găsit un spațiu favorabil, unde pot să împărtășească experiențele la volan și împreună să separăm legendele de realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.