ANIVERSARE – Skoda Enyaq primul an cu al doilea proprietar

După 18 săptămâni în care Cristian (Brașov) ne-a ținut la curent despre experiențele la volanul unei Skoda Enyaq în 2022, un Model Y Performance i-a luat locul și Enyaq-ul a plecat după puțin timp la Bacău.

Pe scurt, bilanțul lui Cristi cu Skoda după 18 săptămâni a fost 12.703 km cu un consum mediu de 16.9 kWh/100km, o valoare extrem de apropiata de cea indicata de EV Database (17.1 kWh/100km).

Enyaq se mută la Bacău

In 13 martie 2023 Mihai (Skoda Enyaq, Bacău) ne trimitea din nou informatii despre masina cumpărată în iarnă de la Cristian, realizând astfel o premieră în cadrul proiectului Electromobilitate, fiindcă am avut plăcerea să o urmărim cu doi proprietari la volan, reprezentând două cazuri de utilizare total diferite.

Mihai a utilizat Enyaq-ul atât în oraș cât și la călătorii mai lungi, chiar tractând o remorcă de la Eforie.

Înainte de a analiza statisticile ultimilor 12 luni pentru cazul de de utilizare de la Bacău, să ne reamintim specificațiile mașinii, ce împarte platforma dedicată MEB a grupului VW cu ruda apropiată VW ID.4, dar și variantele mai compacte ID.3 și ID.5. In plus, ID.6 doar în China și ultimul vlăstar din Europa: ID.7. Aceeași platformă stă la baza unor modele Seat, Cupra și Audi Q4.

Datele transmise de Mihai și monitorizate pentru 52 săptămâni au rezultat într-un parcurs de 27.729 km cu un consum mediu de 21.2 kWh/100km, ce se încadrează în domeniul definit de EV Database ca ”real energy consumption”:

Parcursul

Cu patru excepții, parcursul săptămânal raportat de Mihai a fost sub 750 km și (cu două excepții) peste 200 km.

Știind că majoritatea timpului a încărcat acasă, unde are contract cu Hidroelectrica la un preț rezonabil pentru energia electrică, economiile realizate în primul an sunt considerabile, față de orice mașină cu motorizare clasică, de aceleași dimensiuni și performanțe.

Consumul și autonomia

Pornind de la capacitatea utilă a acumulatorului (77 kWh) se poate calcula autonomia estimată în fiecare anotimp. Variația între valorile maxime de consum din sezonul rece și cele minime din august-septembrie este normală și a fost disecată pentru toate mașinile participante la proiect, în fiecare sezon rece.

Valoarea răzleață de 44 kWh/100km a fost urmare a unei perioade reci, când Mihai a utilizat zilnic precondiționarea, pentru confortul și siguranța pasagerilor. În plus, mașina a rămas pornită pentru durate lungi, în timpul unor întâlniri și vizite prelungite peste durata estimată inițial.

MULȚUMIRI pentru contribuția la proiectul Electromobilitate

La încheierea stagiului de 12 luni, convenit cu fiecare participant voluntar la proiect, colegii noștri au opțiunea să continue colaborarea cu contribuții lunare sau articole despre experiențele mai deosebite la volan.

Indiferent care va fi decizia lui Mihai, îi MULȚUMIM în numele tuturor celor ce au beneficiat atât de informațiile transmise, cât și de cele trei articole publicate.

Sursa: JATO

Fără falsă modestie, ne bucurăm că România, unde am beneficiat de unele din cele mai generoase subvenții din Europa, este cu câțiva pași înaintea vecinilor (cu excepția Ucrainei) pe calea tranziției spre mobilitatea electrică.

MULȚUMIM tuturor firmelor și organizațiilor implicate, promotorilor și voluntarilor care contribuie zilnic la explicarea avantajelor utilizării noi tehnologii, care este mai eficientă, mai curată și cu siguranță mai puțin zgomotoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.