Tesla Model 3 la Nuernberg: „Unglaublich! …”

Dupa ce am traversat Ungaria si Austria, am luat o pauza mai lunga in apropiere de Nuernberg, pentru a oferi cateva test drive-uri cu Tesla Model 3, unor buni prieteni timisoreni.

Mai degraba sceptici decat entuziasti, cei trei participanti la proiectul Electromobilitate au fost la prima experienta cu condusul unui automobil electric.

Traseul ales de localnici, a fost alcatuit din sosele secundare, mai putin umblate, cu suficiente viraje pentru a aprecia tinuta de drum, datorita centrului coborat de greutate, si cateva urcari si coborari, unde recuperarea energiei prin franare regenerativa a fost principalul subiect de discutie.

Obisnuiti cu automobilele germane, cu suspensia ceva mai rigida, musafirii nostri nu s-a plans de rigiditatea suspensiei, cum se intampla adesea in cronicile din SUA.

Peter, un tanar profesor de muzica cu multa pasiune pentru automobilismul sportiv, isi petrece timpul liber pe circuitele de curse, filmand pentru echipele participante in Porsche Cup evenimentele fiecarei etape.

 

Plimbarea cu Peter are o semnatura energetica tinereasca, cu acceleratii puternice, urmate de perioade de franare regenerativa. Cu toate acestea ultimii 10 kilometri au continut mai multe zone cu restrictii de viteza de 30 km/h, care au redus consumul la valori rezonabile.

Calculand cu 0.31 euro/kWh, facturat pentru consumul casnic in 2018, consumul realizat de Peter reprezinta cheltuieli de 4.10 euro pentru 100 km.

Experienta primului condus electric s-a prelungit cu o discutie pe teme electromobilistice, care a continuat a doua zi pana tarziu in noapte. Dupa cele traite si discutate, Peter a declarat ca s-a transformat dintr-un electrosceptic, intr-o persoana cu interes pentru subiectul automobilelor electrice, care ar putea considera achizitia unuia pentru nevoile de deplasare in oras, dupa ce paritatea de pret intre masina electrica si cea diesel va fi atinsa.

A doua zi a fost randul lui Renate, zana buna care are grija de noi toti si ne face sa ne simtim ca acasa. Renate era la o doua experienta electrica, dupa un drum Arad – Oradea – Arad saptamana trecuta, in care a fost pasagera, dar pentru prima oara la volanul unui automobil electric.

Stilul de condus, pe trasee foarte asemanatoare ca relief, poate influenta cu pana la 15% consumul. In prima runda 1-0 pentru Renate.

Cu multa grija si finete pentru acceleratie si franarea regenerativa, Renate a ales ca destinatie a calatoriei noastre electrice o expozitie de flori intr-o mica localitate din apropiere. Atat calatoria cat si vizita expozitiei au fost o reala placere, raspunsul instantaneu al masinii la acceleratie si franare doar cu o singura pedala, fiind surpiza placuta pentru ea la acest drum.

La sosire a marturisit ca s-a bucurat de aparitia unui camion pe traseu, fiindca a savurat acceleratia din timpul depasirii.

In cea de a treia zi a ajuns la volan Viorel, prieten de o viata a tot ce este legat de automobilism sportiv, fost membru al culubului auto Politehnica, participant in Campionatul National de Raliuri si avid spectator de curse auto.

Mai degraba un electrosceptic, Vio a apreciat simplitatea condusului, usurinta cu care te poti adapta la cuplul electric instantaneu si chiar daca pe alocuri a depasit viteza legala, am ramas in limitele sigurantei.

Traseul ales ne-a dus la Ansbach, resedinta regiunii administrative Franconia Mijlocie, una din cele sapte regiuni administrative de tip „Regierungsbezirk” din landul Bavaria precum si sediul districtului Ansbach.

Dupa o plimbare placuta si educativa pe strazile intortocheate din zona centrala si parcul castelului, drumul de intoarcere ne-a purtat pe aceleasi traiectorii serpuite, ce se strecoara printre dealuri blande, frumos lucrate si paduri ingrijite.

La sosirea acasa, Vio a sintetizat intreaga experienta cu Tesla Model 3 la Nuernberg intr-un singur cuvant: „UNGLAUBLICH ! „ … intr-adevar, de necrezut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.