Introducere
În seria articolelor dedicate participanților la proiectul Electromobilitate care împlinesc doi ani alături de mașinile lor, astăzi își face debutul o nouă autoare pe blog.
Desi ați făcut cunoștință cu Doina și Wiwi încă din luna februarie 2020, în timpul unei plimbări electrice cu Ionică, numeroasele articole despre Go.e, cum au botezat cu drag Citigo-ul electric, au fost semnate de Wiwi.
Economist de meserie, Doina ne oferă o retrospectiva în cifre pentru experiența de doi ani alături de Citigo, din care nu lipsește fraza „Dragoste la prima vedere”. Oare unde am mai citit asta?
Vă mai amintiți de contribuția Georgianei (SB) – Skoda Citigo – „cum m-am îndrăgostit de mașina mea de oraș”?






Doi ani cu Go.e
Aventura electrică a început în decembrie 2019. Atunci am decis că Skoda Fabia a cam îmbătrânit (avea 13 ani) și ar trebui schimbată, cu toate regretele, dar era scadent, deși și acum e OK la noua proprietară. Dar ne obișnuisem ca în ultima vreme să avem mașini noi și Fabia era cam veche.
Nu voiam să renunțăm la confortul de a avea două mașini, iar situația creată de bolile și vârsta părințiilor, ne-a făcut să ne hotăram pentru o mașina mică, cu care să putem circula lejer în oraș, cu consum mic, pentru că circulăm zilnic, și nu prea scumpă. Odată vom renunța la a doua mașină, dar mai e pana atunci.
Și am hotărât: Electrică, așa că am început demersurile pentru o Skoda (evident) electrică.
Cu ajutorul celor de la Compexit Cluj și PRO Car Timișoara în mai 2020, în plină pandemie, am devenit proprietara unui Citigo electric, singurul model Skoda electric pe atunci. De fapt înlocuia mașinuța mea de toată ziua, așa că era ideală pentru ce aveam nevoie.
A fost dragoste la prima vedere. Fără prea multe pretenții în ce privește confortul interior și fără prea multe alte dotări (dar pentru drumurile zilnice, nesemnificativ) este mașina ideală.
Soțul meu, care nu prea era încântat să mă lase să ii conduc noua mașină Skoda Karoq, acum nu se mai dezlipește de Go.e. Așa că dacă e nevoie să ne deplasăm amândoi deodată, eu sunt cea care merg cu vaporul.
Având în vedere că locuim cam la 10 km de Timișoara și zilnic facem drumuri către părinți, care stau în Timisoara, și pentru cumpărături (adică între 30-50 km pe zi) nimic nu putea fi mai potrivit. Iar despre cheltuieli nu prea are rost să discutam.
În cei doi ani de când o avem am cheltuit:
- foarte puțin pentru parcări, plata fiind necesară doar în centru
- 0 lei pentru impozit
- 0 lei pentru service întreținere reparații (nu ulei, nu filtre de combustibil și ulei, nu bujii etc.)
Cheltuielile cu asigurările, ITP și taxa de drumuri sunt cam aceleași, așa că nu mai țin cont de ele.
Pentru parcările în centrul orașului folosesc parcarea 2park, la care pentru mașini electrice este de 1 leu pe oră, pe când în celelalte parcări ora de parcare a fost 5 lei și a crescut până la 7 lei pe oră acum.
Iar despre consumul de combustibil, curent, nici măcar nu merită să discutăm.
Deși o încărcăm doar acasă, pentru că la stațiile gratuite e mereu ocupat sau ”rezervat”, când ne nimerim pe acolo, preferăm priza de acasă pentru confort. Pentru o simplă comparație o să vă dau consumurile noastre de curent pe perioada de când a apărut Go.e, comparație cu consumul Skodei Fabia.
În anul 2020 pentru perioada mai – iunie consumul meu de curent a fost de 1669 kWh cost 1254 lei, care include mașina electrică și toată gospodăria.
Am făcut cu Go.e 2891 km. Costul pentru Fabia ar fi fost de 2891 km x 9l/100 x 6lei/l cam 1561 lei.
In anul 2021 în perioada ian – dec consumul meu de current a fost 3939 kWh cost 3101 lei, care la fel include mașina și gospodăria.
Am făcut cu Go.e 8848 km, costul pentru Fabia ar fi fost 8848km x 9l/100 x 6lei/l cost 4778 lei
În consumul de current sunt cuprinse toate utilitățile gospodăriei (nu avem încă posibilitatea de a cuantifica doar încărcările autoturismului). Ținând cont că dacă este mai frig centrala merge mai mult, dacă e foarte cald merg climele, gătim pe electric, avem foraj pentru udatul gazonului, deci consumul casnic e în funcție de starea vremii și poftele noastre – ca o mică comparație consumul nostru de electricitate arată cam așa:
Fără Go.e: 2018 – 2424 kWh cost 1518 lei 2019 – 2407 kWh cost 1606 lei
Cu Go.e : 2020* – 2854 kWh cost 2130 lei 2021 – 3939 kWh cost 3101 lei
*Doar 6 luni cu Go.
Comparațiile pentru banii cheltuiți cu sau fără mașina electrică sunt mai complicate ținând cont de fluctuațiile prețurilor la curent electric sau la benzină. Dar în final am constatat că valoarea crescută a consumului de energie electrică de când îl avem pe Go.e nici nu se compara cu suma pe care am fi cheltuit-o pe benzină cu Fabia.
Și așa, toate una peste alta, îl iubim pe Go.e și ne felicităm pentru alegerea făcută. Nici nu mi-aș dori altă mașină pentru ceea ce îl folosim. Alegerea mașinii e în funcție de ce servicii dorești să iți ofere, iar Go.e e perfect pentru ce avem nevoie.
La mulți și buni ani Go.e!


Pe lângă rapoartele săptămânale, lista articolelor despre experiențele din ultimii doi ani cu Skoda Citigo:
- Spring, e-Up! și Citigo – cele mai mici și economice modele din echipa noastră
- Citigo, ID.3 și IONIQ 5 – joacă electromobilistică de duminică
- Dacia Spring și Skoda Citigo – bilanț de octombrie
- Mobilitate electrică la preț minim – Dacia Spring și Skoda Citigo
- Skoda Citigo – „GO-e la cișmeaua cu electroni grăbiți”
- Skoda Citigo după un an și peste 7.000 km
- Echipa mini după primul an: e-Up, Citigo și 2 x Smart
- Smart, VW e-Up! și Skoda Citigo – reîntregirea echipei mini după 47 de zile
- Skoda Citigo și VW ID.3 – săptămâna surprizelor neplăcute
- Retrospectiva sezonului rece – Smart Forfour, Skoda Citigo și VW e-Up!
- Primii pași spre electromobilitate alături de e-Up! si Citigo
- „Dragoste la prima pedală” – Skoda Citigo după 8 luni și 5000 km
- Skoda Citigo prima rechemare în service: Ce mai face GO-e?
- Dupa primii 1000 de kilometri cu Citigo – hoinareli, constatari si carcoteli
- Prima luna electrica cu Skoda Citigo-e iV
- Doamna si GO-e – primul consum masurat in oras cu Skoda Citigo
- El e Citigo-e IV
- FOTOREPORTAJ – bun venit Skoda Citigo electric in garajul nostru virtual
E într-adevăr o plăcere când o mașină e foarte eficientă și perfect potrivită posesorului.
Aș dori niște detalii despre parcarea în centru: pentru mașini electrice e gratis în zona 1 roșie (și 2 galbenă și 3 albastră) deci presupun că economia cu aplicația 2park e față de parcările publice ultracentrale din zonele 0 verzi (4 lei/h sau 7 lei/h progresiv) și private (piața 700 cu 7 lei/h); chiar și așa, cu aplicația 2park parcarea hub700 costă 1 leu prima oră și câte 5 lei orele următoare, așa este?
Da, cam asa este, pentru masini electrice parcarea in zonele rosu, galben si albastru sunt gratuite. Daca in zonele galben si albastru nu e o problema sa gasesti un loc de parcare , pe zona rosie si mai ales verde uneori nu gasesti nici un loc liber. In aceste cazuri folosesc 2park la pret de 1leu prima ora si 5 lei de la a doua ora (rareori stau mai mult de o ora), dar tarifele pot diferi in functie de proprietarul parcarii.
Chiar si parcarea verde nu e asa de scumpa daca iti faci un cont si ai vouchere, esti taxat la minut ( poti sa vezi regulamentul pe Timpark.ro ) asta chiar si pentru nonelectrice si in celelalte 3 zone.
Avantajul parcarilor 2park, este ca poti folosi aplicatia in 50 de localitati din tara, si mai nou am vazut ca poate fi folosita si pentru parcarea in sistemul Timpark ( detalii 2park.io )