Tesla Model 3 SR iarna – cât consumă precondiționarea și funcția sentry?

Nici bine nu s-a potolit isteria titlurilor declanșate în septembrie 2023, despre ”scăderea” vânzărilor de electrice, care s-au dovedit a fi în realitate CREȘTERI pe toate piețele majore în 2023 (China, Europa, SUA), că electro-scepticii se agață de un nou subiect: performanțele ”scăzute” iarna.

Prea puțin înțeles de electro-boboci la întâlnirea cu primul sezon rece, comportamentul acumulatorilor și consumul suplimentar de energie iarna devine un subiect de plângeri în media socială. Cu mingea ridicată la fileu de lipsa de experiență a unora și interesul de a încetini, cu orice preț, tranziția spre mobilitatea electrică a altora, subiectele pro și contra continuă duelul inegal, ce ne va însoți pentru următorul deceniu.

De ce inegal? Fiindcă de o parte sunt buzunarele doldora ale petroliștilor, iar de cealaltă cele semi-goale (după achiziția unei ”electrice” cu preț umflat) ale utilizatorilor actuali de automobile electrice.

Dacă pierderile de zeci de miliarde, ce rezultă din petrolul neconsumat de un număr tot mai mare de vehicule electrice, pot fi reduse aruncând căte un os de ros unor ”jurnaliști”, ”influenceri”, ”oameni de știință” flămânzi, cu siguranță nu există legi care să interzică titlurile celor ce bat câmpii în media socială și nu numai.

Aproape 1.8 milioane de barili pe zi nu au fost consumați în 2023, conform raportului BNEF și IEA pentru COP 28, în principal datorită creșterii numărului de biciclete și vehicule cu trei roți electrice în Asia (barele galbene). Următoarea sursă de necaz pentru petroliști sunt automobilele electrice și în mai mică măsură autobuzele și camioanele.

Când vorbim de vehicule echipate cu motoare termice, trebuie să amintim și de industria gigantică de furnizori pentru componente de motoare cu ardere internă și a tuturor sistemelor ce fac posibilă funcționarea lor, de la cele de alimentare cu combustibil și evacuare a gazelor rezultate din procesul de ardere, până la cele de răcire.

In acest punct, la capitolul sisteme de răcire, am ajuns la subiectul preferat al electro-scepticilor, care într-o formă extremă se întreabă cum de ei ”pot circula în tricou cu mânecă scurtă iarna, în timp ce electromobiliștii au nevoie de căciuli pe cap”. Fie că sunt o caricatura la modă, sau o experieță reală, explicația este foarte simplă:

 • sezonul rece este singura ocazie de a recupera o parte din energia risipită tot timpul, aproximativ 70% din cea înmagazinată în combustibilii fosili, prin sistemele de răcire ale motoarelor cu ardere internă.

In aceeași perioadă, electromobiliștii întâmpina, pe lângă antipatia cronică a acumulatorilor Li-ion pentru frig, consumul suplimentar de energie pentru confortul și siguranța pasagerilor. La acest capitol trebuie evidențiat că pre-condiționarea habitaclului, indiferent de locul de parcare în spațiu deschis sau închis, rămâne una din cele mai îndrăgite funcții, alături de ”sentry” (santinelă).

In plus, rașchetatul parbrizului dimineața ține de istorie, mai ales de când mersul pe loc al motoarelor cu ardere internă pentru încălzire, este ilegală în numeroase țări și dezghețarea se face manual sau cu spray-uri.

Adăugând capacitatea diminuată de recuperare a energiei prin frânare regenerativă, atunci când acumulatorul este rece, și vitezele mai mici de încărcare, ajungem la concluzia că… ”iarna nu-i ca vara”, dar în nici un caz la cea că o ”electrică” nu poate fi folosită iarna. Dovada cea mai bună vine din partea utilizatorilor, așa cum relatează colegii noștri săptămânal pentru cele 16 modele electrice diferite din garajul nostru virtual.

Celor ce nu se pot baza pe acest mic grup de pasionați utilizatori, care subliniază onest creșterea consumului și reducerea autonomiei între două încărcări iarna, le recomandâm o privire spre țările nordice.

Înmatriculările din Norvegia indică o cotă de peste 72%, iar cele din Suedia de peste 38% automobile electrice în luna decembrie 2023. (SURSA: dr. Max Holland, CleanTechnica).

E frig al naibii în Norvegia în decembrie! De ce or da oameni banii pe ”electrice”?

Echipa Tesla Model 3 SR la întâlnirea cu iarna

Fără excepție, cei patru colegi din echipa M3 SR raportează creșteri semnificative de consum, odată cu reînceperea activităților cotidiene, față de prima săptămână a anului.

Marius – Câmpina

08 – 14  IANUARIE  2024

 • km parcurși – 160
 • kWh consumați în Drive – 26
 • kWh consumați în staționare – 20
 • consum mediu – 16,3 kWh/100 km
 • durată deplasare – 169 minute
 • viteza medie – 56,8 km/h
 • temperatura medie a aerului – minus 2,6o C
 • kWh încărcați – 46,2
 • cost încărcări –  0

Prima ninsoare din iarna asta, la Câmpina. O ninsoare ușoară, de câteva ore, nimic deosebit. 

Temperaturile, în schimb, au fost de iarnă! Cred că este cea mai scăzută temperatură medie pe care o raportez săptămânal, din 4 ierni câte s-au scurs până acum, de când am început „aventura” electrică! 

Scenariul de utilizare al mașinii a fost unul destul de dezavantajos: drumuri de maxim 15 km, la temperaturi în marea lor majoritate negative. Am folosit precondiționarea habitaclului înaintea fiecărui drum cu 5-10 minute înainte, iar în două rânduri am precondiționat și bateria. 

Profitând de temperaturile foarte scăzute din ultimele zile, m-am decis să-mi satisfac curiozitatea și să aflu câtă energie este folosită pentru pregătirea mașinii pentru un drum, folosind funcția „Plecare programată”, fără conectare la vreo sursă de încărcare. 

Mașina a staționat 8 ore, la o temperatură exterioară între -5 și -8 grade.

Rezultatul testului este prezentat în imaginea de mai jos: 6.3 kWh consumați pentru confortul și siguranța pasagerilor, care se urcă la ora stabilită într-o mașină preîncălzită și cu geamurile dezghețate, indiferent de locul de parcare.  

Alex D. – Săbăreni

Datele pentru săptămâna 8-15 Ianuarie sunt următoarele:

 • Distanta parcursa numai pentru naveta Sabareni – Bucuresti – 249 km

 • Consumul de energie – 49.1 kWh, aproape un plin de baterie. Conform Tessie masina are net 51.2 kWh rămași din 55kWh declarați.

 • Consum mediu in timpul mersului – 19.7 kWh/100km. Temperaturile negative, precondiționarea înainte de plecare și consumul relativ mare, rezultă într-o autonomie de aproximativ 200 km reali.

 • Consum in timpul stationarii (preconditionare dimineața la plecare, sentry toata ziua, si preconditionare la întoarcerea spre casă) – 30 kWh

 • Încărcări acasă – 83.8kWh, adăugați la un cost de 58.7 ron

Raluca și Cătălin – Craiova

Pentru saptamana 8-14 ianuarie 2024 am avut doar o zi de naveta din cauza unei raceli.

 • Am parcurs 112 km (naveta+oras) cu un consum de 17,9 kWh/100km consumând aproximativ 20 kWh.

 • Am încărcat 30,88 kWh acasă cu un cost de 25,32 lei.

Alex G. – București

Săptămâna trecută în București a fost frig, cu temperaturi de iarnă, iar consumul mediu a sărit de 20 kWh/100 km.

Am condus doar in oras si imprejurimi, mereu cu preconditionare, iar asta s-a tradus in multa energie consumata. 

Perioada : 8 – 14 Ianuarie

 • Distanta : 316 km
 • Consum mediu : 20.5 kWh
 • Consum total : 65 kWh
 • Incarcare : 109 kWh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.