Anul 2023, echipa Kona și ce ne dorim de la 2024

Anul 2023 a fost unul excelent alături de echipa proiectului Electromobilitate. Ne-am văzut în cadrul evenimentelor, spațiul virtual ne-a purtat datele și discuțiile pe marginea subiectelor de interes.

Ne-am reunit la baza pârtiei din Vatra Dornei sau la CoBuild Ciugud, am sărbătorit Earth Day la Timișoara, am petrecut timp de calitate în jurul copiilor din comuna Șpring și în Munții Apuseni. S-au inițiat discuții cu vizitatorii, ne-am prezentat mașinile și s-au legat prietenii și colaborări noi.

Echipa Kona în 2023

Am început anul într-o echipă formată din 6 proprietari-voluntari: Dan (CH), Titus (SB), Adrian (PH), Daniel (CJ), Codruț (MM) și Cosmin (CJ).

Pe parcursul anului s-au alăturat echipei Florinel (TM), Gabriel (MS), George (DB), Marius (CS) cu MY2024 și Dani (AR).

Au rămas alături de noi cu raportări lunare Adrian (PH) și Codruț (MM).

Informațiile preluate din raportările colegilor de indică un parcurs de 233.454 km realizați de #konițe. Reamintim faptul că Florinel și Codruț au schimbat pe parcursul lui 2023 mașinile, alegând tot Hyundai Kona.

Tot zâmbesc la acest tabel și mă gândesc la scepticii care ne spun că mașina electrică e mașină de oraș. Aproape 55.000 km electrici, peste 32.000 km liniștiți și fără fum nu mi se par a face parte din categoria „de oraș”, sincer.

Anul 2023 a contabilizat 16.852 de mașini electrice (BEV) înmatriculate conform statisticilor publicate de Tudor în Romanian e-mobility index de pe site-ul partenerului nostru lektri.co. O creștere de 35% de la an la an, cu toate piedicile care au apărut pe parcurs.

Am adăugat pe un grafic parcursul din tabelul de mai sus. Fiecare linie colorată e luna în care a fost realizat parcursul marcat.

În acest grafic sunt colegi care au valori în doar câteva luni, în funcție de cum s-a intrat în proiect sau cum au ieșit din el. Au fost două situații în care mașina a fost indisponibilizată din cauza unor accidente neprovocate. Patru seturi de date sunt complete, după cum se vede.

Două vorbe despre consum

Consumul în acest caz nu este relevant, l-am și scos din tabelul prezentat. George, Marius și Dani au raportări făcute doar pentru sezonul rece, de exemplu, astfel nu există niciun aport din lunile de vară pentru ei.

Mai mult, consumul realizat în areale geografice diferite este mai complicat de comparat. Am făcut o comparație în articolul Decembrie 2023 în echipa Kona între mine și Daniel (CJ), care ne mișcăm în aceeași zonă.

Anul 2024

Anul 2024 începe cu incertitudini și multe necunoscute. Punctul fierbinte pare să fie tranzitul maritim prin Marea Roșie. Tesla a anunțat deja o pauză pentru fabrica din Germania tocmai din cauza acestor probleme de transport. Vom vedea cât de tare se va extinde această problemă asupra industriei auto în viitorul apropiat.

Noi începem anul în următoarea formulă (în ordinea înscrierii în proiect):

  • Titus, Sibiu (SB) – al patrulea an de raportări săptămânale!!!
  • Daniel, Dej (CJ) – a intrat în decembrie în al doilea an de raportări săptămânale;
  • Florinel, Timișoara (TM) – cu a doua koniță în proiect;
  • Gabriel, Târgu Mureș (MS) – a rămas singurul exemplar din echipă achiziționat de pe piața mașinilor rulate, care se comportă excelent din ce observăm.
  • George, Târgoviște (DB) – punctul de culoare al echipei;
  • Marius, Bolvașnița (CS) – prima MY2024 din proiect;
  • Dani, Arad (AR) – ultima mașină intrată în proiect după o achiziție pe ultima sută a anului trecut;

După 2-3 ani foarte productivi din punct de vedere al vânzărilor de electrice Hyundai a scăzut mult ritmul livrărilor în 2023. Să fie 2024 un an în care sa-și dorească o schimbare? Greu de spus astăzi!

Cum s-a mai zis aici pe blog, reprezentanțele trăiesc în lumea lor. Probabil forțate și de împrejurări nu reușesc să comunice eficient cu cei cărora li se adresează. Nemulțumirile și frustrările sunt la ordinea zilei prin comunitățile de proprietari. Acest tip de abordare nu face altceva decât să ne ajută să luăm decizii în defavoarea lor, evident. De câte ori nu ne-am spus că ”e ultima dată când mai bat la ușa unei anumite reprezentanțe”?

Ar fi un an bun pentru o reconciliere între cumpărători și vânzători sau între proprietar și operatorul de servicii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.