Tesla Model Y – diagnoză corectă și reparație în garanție, plus săptămâna #26

Menționam în cronica săptămânii trecute că Model Y Performance de la Brașov a întâmpinat prima problemă tehnică. Vreau să încep prin a vă oferi un update despre această situație și o recomandare în cazul în care veți avea defecțiuni în viitor.

În urma unei vizite la centrul de service din București s-a constatat că sursa ar fi fost motorul față și ar fi trebuit să revin pe 31 august (!!!) pentru reparație. Cum de felul meu stau foarte prost cu răbdarea și nu mai suportam zgomotul de mașină de spălat, am deschis aplicația Tesla și am căutat disponibilitatea service-ului din Budapesta. Asta se întâmpla duminică pe la orele 23. Prima zi disponibilă: luni, la ora 10:15. Am făcut un calcul rapid dacă am timp să ajung, mi-am informat soția, am efectuat programarea în aplicație și am plecat. Poate puțin inconștient având în vedere că tocmai ce ne întorsesem de la o nuntă la Sibiu, dar eram foarte entuziasmat de idee și asta m-a ținut treaz tot drumul.

Nu voi detalia drumul, doar voi zice că a decurs ok, m-am bucurat de stațiile Renovatio de pe A1 de la Șagu (dus) și Giarmata (întors) + Superchargerele din Sibiu și Budapesta. Am ajuns cu o întârziere de 15 minute, cauzată mai degrabă de confuzia privind fusul orar al programării. Am crezut inițial că este ora Ungariei, dar de fapt era ora României.

Băieții din Budapesta foarte profesioniști, au preluat mașina pentru inspecție, mi-au zis că vor face doar constatare inițial, urmând să revin pentru reparație. Pentru mine era suficient, aflam în sfârșit cauza sunetului și sigur m-ar fi programat mai repede pentru reparație. Așteptarea în showroom a durat cam două ore, dar n-a fost chiar atât de rău, aveau expusă toată gama S3XY, cafea din partea casei, apă, canapele confortabile, etc.

După cele două ore. consultantul de service a venit să-mi returneze cardul de acces și mi-a dat o veste nesperată: poți pleca cu ea, e reparată. Problema a fost un banal rulment de roată! Cam atipic să cedeze după doar 30.000 km, dar măcar a fost înlocuit pe garanție.

Morala poveștii: dacă aveți posibilitatea mergeți la Budapesta, găsiți sloturi libere mult mai ușor iar tehnicienii de acolo au mai multă experiență. Să speram că va fi și service-ul din București ok, după finalizarea noului punct de lucru.

STATISTICILE ECHIPEI TESLA MODEL Y PENTRU LUNA IUNIE

Cei patru membri ai echipei noastre au fost foarte activi, adunând 13.441 km în această lună – în călătorii atât în țară cât și în afară. Consum mediu pentru întreaga echipă a fost de 17,3 kWh/100 km, iar costul mediu al deplasării 18,63 lei/100 km.

STATISTICILE ECHIPEI TESLA MODEL Y ÎN PERIOADA 26 IUNIE – 25 IULIE

Adrian – Model Y Long Range, Ploiești

În săptămâna 26.06 – 02.07 am parcurs 302 km cu un consum mediu de 15,0 kWh/100 km. Distanța a fost parcursă pe traseul Ploiești – Florești și plimbări în oraș și în jurul orașului (AC-ul folosit intens). Am încărcat 70 kWh de la stația de la job – cost încărcare 0.

În luna iunie am parcurs 2.237 km cu un consum mediu de 14,3 kWh/100 km, cost încărcări ~ 30 lei.

Cristian – Model Y Performance, Brașov

Datele săptămânii 26 iunie – 2 iulie:

 • 469 km conduși
 • consum mediu: 16,8 kWh/100 km
 • încărcări Supercharger: 44 kWh, cost 0
 • încărcări acasă: 38 kWh, cost 31 lei
 • cost mediu per 100 km: 6,6 lei

În luna iunie cam 60% din kilometri au fost parcurși în vacanța din Grecia, restul fiind un drum sau două până la București, unul la Sibiu și restul în jurul casei.

Datele lunii iunie:

 • 4.953 km conduși
 • consum mediu: 16,6 kWh/100 km
 • încărcări Supercharger: 93 kWh, cost 0
 • încărcări DC: 424 kWh, cost 1.081,8 lei
 • încărcări AC: 154 kWh, cost 381,8 lei
 • încărcări acasă: 250 kWh, cost 200 lei
 • cost mediu per 100 km: 33,6 lei

Octavian – Model Y Long Range, Sibiu

Săptămâna trecută am fost scurt până la Mare. Am plecat joi și ne-am întors duminică. Am oprit la Supercharger în București deoarece centura capitalei era blocată și pasagerilor foame. Am avut surpriza de a fi plin la Supercharger. Primul fail al softului Tesla, arăta că nu era nimeni la încărcat.  Am stat doar 5 minute ca să se elibereze un încărcător.

Inconvenientul încărcării a fost unul hazliu. Mașina s-a încărcat mai repede decât am reușit noi să mâncăm și a trebuit să fug să o scot de la încărcare pentru a face loc și a nu plăti amenda de staționare de la Tesla. La cazare am încărcat lent peste noapte și a fost gratis.

Nu am avut alte evenimente.

Datele săptămânii:

 • Distanță: 1.232 km
 • Consum: 20 kWh/100 km
 • Cost: 279 Lei

Total luna Iunie:

 • Distanță: 3.435 km
 • Consum:19,08 kWh / 100 km
 • Cost: 600 lei

Ovidiu – Model Y Performance, București

Săptămâna trecută MYP a parcurs 393 km cu 79 kWh energie totală consumată și media de 20 kWh/100km. Drumuri doar prin oraș și extrem de cald, precondiționări dese. 

Luni dimineața pe 3 Iulie am plecat în Thassos cu soția și băiețelul într-o vacanță binemeritată. Cu ocazia asta voi reveni cu un articol despre experiența cu mașina electrică.

Datele lunii iunie:

 • distanță: 2.424 km
 • consum mediu: 18,7 kWh / 100 km
 • cost total: 210,55 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.