Tesla Model Y performance – călătorie spre Polonia: ziua 1, Brașov – Budapesta

Pornind de la faptul că trebuia să ajung în Wroclaw pentru câteva zile în interes de serviciu, am decis să profităm de ocazie și să organizăm o minivacanță. Zic mini, deoarece chiar dacă se întinde pe parcursul unei săptămâni va trebui să dedic timp și muncii.

Traseul ales a fost cel sugerat de Google Maps, respectiv Brașov – Timișoara – Budapesta – Bratislava – Brno și, într-un final, Wroclaw. Pentru a nu fi obositor, l-am împărțit în două etape cu Budapesta drept destinație intermediară.

Am început călătoria pe o vreme plăcută, cu cer senin și mult soare, dar încă frig (doar 1 grad C) și 87% state of charge.

Tesla ne-a sugerat planul încărcărilor, respectiv Sibiu, Timișoara și Szeged. Într-un fel era și cel mai logic, gândindu-ne că Superchargerele au cel mai mic preț de pe piață (1.7 lei în regiunea Transilvaniei) și mai aveam și mulți kilometri gratis oferiți de Tesla în decembrie.

Așa că… n-am încărcat nici la Sibiu și nici la Timișoara, ci la Sebeș la Trans Iviniș. V-a dat cu virgulă când ați citit asta? Ei bine, deși foarte tentante financiar, poziționarea Superchargerelor este deficitară. De exemplu, la Timișoara trebuie să cobori de pe A1, să străbați Remetea Mare, Ghiroda și Timișoara până in centru. Dacă drumul te duce spre Nădlac această oprire înseamnă foarte mult timp pierdut.

Până la Sebeș am consumat 49% din baterie, la un consum mediu de 17.9 kWh/100km. Am încărcat la stația Renovatio de 300 kW, ridicând procentajul bateriei de la 38% la 97% în aproximativ 50 minute. Poate pare mult, dar în acest timp am luat prânzul (foarte bun grătarul) și am cumpărat 2-3 lucruri din benzinărie. În concluzie a fost oprirea perfectă! Ca să menționez și partea financiară, totalul energiei consumate a fost de 52.7 kWh, reprezentând un cost total de 131.1 lei.

Vremea s-a mai încălzit între timp, temperatura ajungând la 11oC la Sebeș și a urcat constant până la 16oC la Budapesta. Consumul a avut și el de beneficiat, pe porțiunea Sebeș – Szeged având un consum mediu de 19.2 kWh/100km, mergând constant pe autostradă cu 120 km/h.

Vecinii noștri maghiari nu se bucură de aceleași prețuri bune, la ei SuC costând 240 ft/kWh – aproximativ 3lei. Această încărcare ar fi trebuit să coste 14000 ft – aproximativ 175 lei pentru 58 kWh, din care 52 kWh au ajuns în baterie.

Mi s-au scăzut 218 km din zestrea de 10.000 km primiți la achiziție, un număr foarte convenabil. Am observat și la o încărcare de săptămâna trecută că Tesla acordă aproximativ 25 kWh pentru fiecare 100 km, dar s-ar putea să fie un calcul mai complex de fapt și voi continua să urmăresc acest aspect.

Până la Budapesta au mai fost aproximativ 150 km de autostradă, obținând un consum și mai bun, de 18.3 kWh/100km la 120km/h, ajutat și de vântul din spate.

Trebuie să recunosc că sunt încântat de eficiența mașinii, media de 18.6 kWh/100km fiind, după părerea mea, destul de impresionantă pentru caracteristicile unei MYP. Este totuși o mașină de peste 2t, cu jante de 21”, tracțiune integrală și peste 500 CP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.