Tesla – rezultate financiare trimestrul III și Cybertruck înaintea primelor livrări

După lansarea buclucașă a Cybertruck-ului în 2019, primul pickup din gama de modele Tesla a devenit subiect de legende, înconjurat de mituri, entuziasm și pesimism critic în egala măsură.

Conferința de raportare a rezultatelor financiare pentru trimestrul III (18 oct 2023) a fost un bun prilej pentru Tesla să anunțe evenimentul de livrare al primelor exemplare, ce va avea loc luna viitoare, mai exact în ultima zi din noiembrie.

Numeroasele rezervări, un milion confirmat de Elon Musk în timpul sesiunii de intrebari și răspunsuri cu analiștii financiari, indică un interes major al potențialilor clienți, cu toate că în prezent prețul nu este cunoscut. De altfel, dincolo de faptul că va dispune de o caroserie din oțel inoxidabil, numeroase tehnologii în premieră, încărcare rapidă de până la 1 MW (informație difuzată cu ocazia primelor livrări ale Semi în decembrie 2022), specificațiile tehnice detaliate nu se cunosc.

Un avertisment major, lansat pentru a tempera așteptările legate de producția în masă, este legat de dificultățile întâmpinate pentru a realiza mai mult de 125.000 exemplare pe an. Vor trece aproximativ 18 luni, cândva în prima parte a anului 2025, pentru a realiza cadența de asamblare necesară acestui volum.

Pe un fundal în general pesimist, legat de scumpirea ratelor lunare pentru clienți din cauza dobânzilor ridicate și al impactului conflictelor internaționale asupra economiei globale, echipa prezentă, în frunte cu Musk, a fost mai prudentă cu afirmațiile bombastice caracteristice altor raportări financiare.

Nu au lipsit promisiunile despre Robo Taxi, FSD și sublinierile repetate legate de Inteligența Artificială, subiect care se vinde bine în prezent investitorilor. Nici săgețile în direcția concurenților nu au lipsit sau mărturisirile despre cât de aproape a fost Tesla de insolvență în timpul crizei financiare din 2008, urmată de seria falimentelor din industria auto americană din 2009, care au inclus GM, Chrysler și o mulțime de furnizori.

Din seria articolelor publicate imediat după conferință, lipsesc deocamdată tunetele și fulgerele publicațiilor financiare. In schimb cele din domeniul auto (pentru început Automotive News, Cleantechnica și Inside EVs) reușesc să prezinte echilibrat, reușitele, barierele și perspectivele Tesla, așa cum au fost prezentate și discutate în raportul pentru trimestrul III.

Cei cu abilitați de a înțelege rapoartele financiare pot găsi informațiile nefiltrate aici și conferința audio cu echipa Tesla aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.