Tesla și avantajul rețelei Supercharger

In același timp cu instalarea primelor 30 de puncte de încărcare rapidă în cinci orașe din România (Timișoara, Sibiu, Pitești, București și Constanța) în 2021, Tesla a adăugat 5000 de puncte rețelei globale, care la inceptual lunii noiembrie a depășit un total 30.000 stații rapide Supercharger.

Acest avantaj competitiv major față de alți producători, permite proliferarea variantelor Model 3 cu cel mai mic acumulator (fostul SR+), o pauză de încărcare rapidă după două, trei ore de condus nefiind o idee rea. Filozofia acumulatorilor de dimensiuni mici și medii, cu încărcare rapidă, este susținută și de producătorii japonezi, cu marea deosebire că aceștia nu au investit direct în rețele de încărcare proprii și așteaptă să le facă alții.

Chiar și grupul Hyundai Kia a încercat să limiteze costurile cu acumulatorii, echipând prima generație de modele electrice (Ioniq și Soul) cu unități de capacitate mica, dar cu viteze rezonabile de încărcare. Regăsim ideea la noul IONIQ 5, unde platforma E-GMP, cu un ampatament de 3 m, permite instalarea unor acumulatori de dimensiuni mari, dar Hyundai nu a apelat la această soluție, preferând un acumulator mai mic, mai ușor și mai ieftin, combinat cu încărcarea rapidă, prin tehnologia de 800 V.

Întrebarea rămâne, chiar dacă IONIQ 5 este capabil de puteri mari de încărcare, unde sunt stațiile?

In Europa, Ionity oferă puteri de încărcare până la 300 kW, dar probabil va amintiți că la prezentarea planurilor de învestiții în Europa, România nu era pe harta de extindere Ionity. In SUA echivalentul Ionity este Electrify America, o rețea rapidă construită cu banii de spălare a păcatelor VW cu dieselgate, dar rețeaua este subdezvoltată față de Tesla.

Ideea salvatoare pentru producătorii tradiționali este lobby-ul puternic ca Tesla să deschidă rețeaua proprie și altor mărci, ceea ce se întâmplă în prezent la nivel experimental în Olanda (10 stații).

Acumulatorii cu care sunt echipate Model 3 MIC, „la fel de mari ca cei de pe ZOE” cum zice Darius în video-ul atașat, permit călătorii lejere de la Marea Neagra la Atlantic și aproape oriunde în Europa cu încărcare în rețeaua Supercharger, dacă acceptăm o pauză de încărcare, mai scurta decât cea necesară prânzului, după trei ore de condus.

În direct cu echipa Tesla din cadrul proiectului Electromobilitate

Marius – Câmpina

SĂPTĂMÂNA  03 – 09 IANUARIE 2022

  • km parcurși – 228
  • kWh consumați – 32
  • consum mediu – 14,0 kWh/100km
  • viteza medie – 59,0 km/h
  • temperatura medie a aerului – 7,7 grade Celsius
  • kWh încărcați –  33 (CCS)
  • durată încărcări – 55 minute (CCS)
  • durată deplasare – 232 minute

Silviu – București

Datele pentru săptămâna trecută: 1071 km cu 18,6 kwh/100 km consum.

Consumul reprezintă mers pe drum național, fără autostrăzi, pe ruta Chișinău – Suceava – București.


Costurile de încărcare au fost: 50 RON la priza normală + 110 RON la stații E-On. Total 160 RON

Darius și Andrei – Timișoara

Pe lângă informațiile săptămânale, Darius ne-a trimis săptămâna aceasta un video, în care demonstrează că cel mai mic acumulator cu care este echipat Model 3, asigură fără probleme căldura în habitaclu în cazul unui blocaj de trafic. După cum ne-a mărturisit, experimentul a fost o reacție spontană la aberațiile care circulă în media socială.

In general, artileria anti EV a fost bine finanțată și câteva nume mari din industria auto au fost recrutate pentru a demola imaginea construită de Tesla cu multă trudă de la zero. Intre timp, Tesla este de departe cea mai valoroasa firma auto, prin urmare argumentele celor ancorați într-un trecut glorios la marii producători tradiționali nu mai pot fi băgate in seamă.

Asa cum am văzut în cazul VW, campania pro EV a început doar recent, odată cu interesul de a vinde un număr suficient de exemplare electrice cu scopul evitării amenzilor europene pentru emisii de CO2.

Câtă vreme discuțiile pro sau anti EV nu pornesc de la realitățile impactului activităților umane asupra mediului, pur și simplu nu au merit. Oricum ai stâlci sau nega realitatea încălzirii globale, realitatea ne trimite semnale puternice. Tehnologia și ecosistemul necesar tracțiunii electrice rutiere necesită multe îmbunătățiri, dar ancorarea într-un trecut bazat pe combustibili fosili ar fi catastrofală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.