Tesla strivește concurența – înmatriculări globale

Vă mai amintiți de tweet-ul lui Elon Musk despre oferta de a vinde altor producători acumulatori, motoare și licențe pentru autopilot?

Antreprenorul californian afirmă că este deschis colaborărilor cu alți producători fiindcă:

Noi încercăm să accelerăm (adoptarea) energiei regenerabile, nu să ne strivim concurența!

Elon Musk, CEO Tesla

Serios?

După rezultatele înmatriculărilor globale din prima jumătate a anului ne întrebăm, ce a mai rămas de strivit?

Nu este vorba doar de dominația mondiala pentru Model 3, produs în California și China, ci și de faptul ca Model Y, a cărui livrare doar ce începuse înainte de închiderea fabricii din Fremont pentru aproape două luni, a pătruns în clasament direct pe locul 11 și Model X produs în aceeași fabrica se menține pe locul 12 global.

 1. Tesla total – 168222
 2. Alianta Renault Nissan – 61021
 3. Grupul Volkswagen – 38757
 4. Hyundai-Kia – 31443

Dacă trei modele în Top 15, la distantă copleșitoare ca număr de exemplare față de marile alianțe globale nu reprezintă concurență strivită, atunci cum arată viitorul?

A doua jumatate a anului 2020

Un bun indicator pentru ce se va întâmpla în a doua jumătate a anului este capacitatea de producție actuală, ce reiese din livrările din luna iunie.

Model Y a ajuns la 7500 unități pe lună, depășit doar de Model 3 și Renault Zoe. Fără evenimente imprevizibile datorită pandemiei, Model Y va urca lună de lună în clasament și ne va oferi un duel interesant cu super star-ul VW, noul ID.3, a cărui livrarea ar trebuie sa înceapă cu un Big Bang în septembrie.

Șase din primele 15 modele în topul înmatriculărilor globale sunt produse de firme chinezești, un remarcabil succes fiind și locul 16 ocupat de NIO, un start up cu viitor promițător.

Onorabilul loc 9 ocupat de Peugeot e-208 în primele șase luni de vânzare doar în Europa, se pare că a dat mai mult curaj conducerii grupului PSA, viitorul Stelantis – după încheierea contopirii cu FCA, care a anunțat săptămâna aceasta o platforma electrică dedicată, în locul strategiei actuale, care nu permite exploatarea întregului potențial oferit de tracțiunea electrică.

Se anunță vremuri foarte interesante pentru electromobilitatea globală!

1 Response

 1. Dimofte Radu spune:

  Tesla „alearga” in cursa asta fara inhibitii, pe cand celelalte mari grupuri auto raman fara aer datorita pierderilor colosale care le trag in jos din zona productiei de fosile.
  Apoi, Toyota lipseste nemotivat din jocul asta, focalizata pe fosile si doar pe hibride.
  Da, viitorul suna interesant….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.