Zilele trecute am avut parte de „Ionica” (Hyundai Ioniq Electric 28 kWh – prima generatie) timp de trei zile, asa ca am profitat de ocazie pentru a organiza o serie de test-drive-uri cu colegii mei de la Nagarro in cadrul proiectului Electromobilitate, care are tocmai acest acest obiectiv de a educa despre mobilitatea electrica prin test drive.

In total, 13 persoane s-au bucurat de experienta electrica la bordul Hyundai-ului. Dintre acestia, 11 persoane au si condus masina, asa ca pe acestea le-am rugat sa-mi lase cateva cuvinte prin care sa-mi spuna ce le-a placut, ce nu, si de ce ar fi nevoie pentru ca ei sa treaca la o masina electrica.

Tura de condus a avut loc intre Timisoara si Sacalaz. Nu e un traseu lung insa, chiar si asa, colegii mei au experimentat cele mai usor de subliniat avantaje ale mersului electric: silentiozitatea, lipsa vibratiilor, acceleratia constanta si puternica si franarea regenerativa.
Am fost surprins sa descopar pareri foarte diferite date de nevoi diferite pe care utilizatorii le au de la o masina.
Pentru ca am avut atat de multe relatari, am decis sa impart acest articol in doua. Primele cinci pareri dupa test-drive-ul cu Ionica sunt mai jos.
Adrian D.
Imi place ca e full electrica si suita de tehnologie cu care este echipata masina, e ca si cum ai trece de la un telefon Nokia 3310 la iPhone. Mult mai placuta la condus, chiar semi autonoma, si mai sigura la un pret competitiv fata de una conventionala.
Mi-as cumpara o masina electrica, daca nu as avea masina nevestei care are 70k km la bord desi e din 2011, avand in vedere ca am luat-o de noua, nu mi se renteaza sa o schimb, chiar si pentru una micuta electrica. As schimba masina mea in schimb care e mai veche, insa doar cu una de familie ceva mai mare, care sa imi ofere 5 locuri reale. Ioniq ca si spatiu nu-mi satisface aceasta cerinta, nici pentru locurile din spate, nici ca si portbagaj. Astept insa cu nerabdare alte modele ce ofera mai mult spatiu.
George F.
Intr-o ordine complet aleatoare, cateva idei despre test-drive-ul electric:
- mi-a placut interactiunea dintr masina si pedala, adica e foarte usor de controlat masina doar din pedala de acceleratie
- mi-a placut aceeleratia aproape instanta
- mi-a placut ca e silentioasa si potentialul pe viitor al unei mentenante mai usoare
Ce ma opreste acum sa-mi iau o masina electrica:
Avand un copil am nevoie de o masina mai mare ceea ce aduce si un pret mai mare al masinii decat una clasica, pe benzina ma refer… dieselul nu se preteaza pt mine.
Autonomia este relativ mica si s-ar preta doar pt o masina de oras din perspectiva mea…. sa merg un drum mai lung cu copilul mic e cam greu, nu prea merge sa te opresti cu el asa usor, adica daca poti sa mergi… mergi, nu stii cand ii piere cheful si plange.
Si infrastructura publica e destul de slabuta pentru incarcare…. daca as avea casa sa o pot incarca fara sa fie nevoie sa ma deplasez pana undeva doar sa incarc ar fi perfect. Oricum., ma pregatesc de o casuta in urmatorii ani si am in vedere o masina electrica de oras
Ionut B.
mi-a placut cum raspunde masina, acceleratia
mi-a placut foarte mult cum se simte franarea in modul recuperare de energie, silentiozitatea de asemenea
toate astea + ideea ca circul mai nepoluant si mai ieftin m-ar putea determina sa cumpar
ce lipseste: autonomia inca scazuta, infrastructura de incarcare inca insuficienta si pretul inca un pic cam mare al electricelor dar peste niste ani sunt sigur ca voi avea o electrica 🙂
Andrei V.
Mi-a placut mult ca e foarte usor de condus si are o manevrabilitate excelenta. Sistemul de regenerare prin franare cu mai multe nivele si posibilitatea de a conduce eco mi-au placut mult. Nu in ultimul rand, cele doua trepte de accelerare, faptul ca ai la dispozitie o accelerare mai agresiva e sigur un feature ce l-as folosi zilnic in trafic.
Deja vreau sa imi iau o masina electrica. Autonomia mica, pretul mare al masinii si al pieselor de schimb sunt factori ce ma fac sa mai astept.
Dupa o discutie cu Andrei, acesta a realizat ca, de fapt, „pretul mare al pieselor de schimb” a fost doar o informatie eronata citita candva pe internet si ca, de fapt, masinile electrice au mult mai putine „nevoi” in ceea ce priveste schimburile periodice. Despre acest lucru puteti citi chiar aici pe Electromobilitate si veti vedea ca in cei aproape 30.000 Km parcursi Ionica a avut zero costuri pentru piesele de schimb.
Daniel M.
Experienta pentru mine a fost placuta. Pentru o masina de oras, naveta de zi cu zi, mi s-ar parea perfecta. Problema pe care o vad este ca o sa ai nevoie de o a doua masina in cazul in care vrei sa faci un drum mai lung de 200 km. Daca ai deja o alta masina si al doilea loc de parcare, poti linisit sa o cumperi.
Poate in vreo 2 ani cand reteaua de statii de incarcare se va dezvolta mai mult, si range-ul unui astfel de model ar fi undeva pe la 500 km, te-ar scapa de nevoia de a mai avea o masina cu motor pe combustie.
Partea a doua cu opinii dupa test-drive-ul electric urmeaza in curand.
La voi care ar fi factorul determinant pentru trecerea catre un automobil electric?

Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.