Ozone 3 a sosit in Romania

Cititorii care ne urmaresc mai de mult in calatoria electromobilistica, inceputa cu doi ani in urma in paginile revistei online 24auto.ro si continuata in blogul de fata, isi amintesc probabil articolul „Ozone 3 in drum spre Romania”.

Publicam atunci un comunicat primit de la firma GTG din Baia Mare cu datele tehnice, pretul si conditiile de livrare pentru micutul automobil electric de oras si ne exprimam interesul sa achizitionam unul, pentru mini flota destinata test drive-urilor in cadrul proiectului Electromobilitate.

TM 3 in vizita la GTG Baia Mare, incadrata de modelele GTG Ozone si Oxygen, aprilie 2019

De ce am ales un Ozone 3 alaturi de Hyundai Ioniq si Tesla Model 3? … la prima vedere pare o nepotrivire intre cele doua modele care detin recorduri de eficienta si micutul Ozone 3. Dar fara un model cu pret accesibil pe care cei interesati sa il poata utiliza in viata de zi cu zi, este mai greu de trezit interesul pentru electromobilitate la o scara mai ampla ca astazi.

Ionica si TM 3 la prima intalnire a proprietarilor de masini electrice de la Bran, Mai 2019

Incontestabil Tesla este cel mai performant model din tripleta aleasa de noi si faptul ca a fost cel mai bine vandut automobil electric din lume in 2019, confirma ca nu este doar opinia noastra. Cu toate acestea pretul este prohibitiv entru o adoptare in masa in Romania, cu atat mai mult cu cat Tesla nu are reprezentanta oficiala in tara, prin urmare nu beneficiaza de generoasa subventie guvernamentala.

Ioniq-ul lui Tudor, model 2019, aduce contributii si informatii importante pentru proiectul Electromobilitate

Hyundai Ioniq costa dupa subventie jumatate cat Tesla Model 3. Fiind un sedan destul de spatios si foarte confortabil invita la drumuri lungi, dar acumulatorul mic al primei generatii nu permite calatorii mai lungi de 250 km vara si 170 km iarna, fara o reincarcare. Aici incep obiectiunile si temerile potentialilor cumparatori, fiindca plangerile despre inconsistenta si fragilitatea retelei actuale de incarcare sunt bine cunoscute.

Este adevarat ca reteaua de incarcare si parcul de automobile electrice se afla intr-o relatie de tip „oul si gaina”, intreprinzatorii neindraznind sa investeasca in retea, cata vreme numarul de automobile electrice creste foarte incet.

Dar mai este cresterea lenta o realitate in Romania? … ceea ce s-a intiparit in constiinta publica pana in 2018, nu mai este de actualitate pentru anul 2019, cand parcul auto electric s-a dublat si nici in 2020, cand se va mai dubla inca odata. Cresterea in salturi a parcului electric, cu sprijinul subventiei de 45.000 RON, acordate pentru 1500 de exemplare in 2019 si pentru 3000 in 2020, genereaza cozi si multa frustrare la statiile de incarcare rapida, a caror numar creste spectaculos doar in declaratiile din presa, nu si in teren.

Cand cele existente nici nu functioneaza, nemultumirea putinilor proprietari de automobile electrice ajunge la punctul de fierbere, dar fiind in numar foarte mic, contributia lor la orase mai linistite si curate pare a fi ignorata.

O posibila solutie, mini automobile electrice de oras ?

Trei exemplare Ozone 3 au ajuns la Cluj

O posibila solutie la actuala situatie din tara, ar fi utilizarea automobilelor electrice doar in oras, pe distante ce nu necesita reincarcare rapida. Cu un plin de electroni de la priza casnica peste noapte sau in timpul programului de lucru la servici, mini automobile electrice de oras, asemanatoare cu Ozone 3, ar putea satisface nevoile de transport pentru o familie cu doi copii, eliminand gazele si zgomotele emise de o fosila.

Trebuie sa recunosc ca sunt un nostalgic incurabil si ca pasiunea pentru aceste „buburuze” destinate mobilitatii in oras mi se trage din perioada in care utilizam un Lastun pentru transportul copiilor la gradinita si alte activitati, economisind benzina pentru vacante cu al doilea automobil al familiei.

Fiindca de multe ori teoria si practica difera considerabil, am decis in vara, dupa un test drive la Baia Mare impreuna cu Lala si Ghita Muresan, sa achizitionam un Ozone 3 pentru proiectul Electromobilitate si sa verificam ipotezele teoretice in lumea reala.

Dupa o asteptare ceva mai lunga decat a fost programata intial, Ozone 3 a ajuns in Romania. Dar … pentru prima Dacia am asteptat sapte ani! … pentru Oltcit vreo doi, sigur ca erau vremuri „anormale” … dar si pentru Tesla am asteptat un an in 2018.

Bine ai venit Ozone 3 in flota de test drive Elmob!

Toate imaginile cu Ozone 3 primite de la GTG – Ghita Muresan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.