Test drive Tesla Model 3

De la aducerea in tara a unei Tesla Model 3 in luna februarie si pana in ultimele zile ale lunii mai, mai mult de 100 de persoane au avut ocazia sa faca cunostiinta cu ineditul automobil electric „de masa” produs in California. Pe parcursul a peste 13.000 km am consemnat cu atentie opiniile pro si contra mezinei Tesla, care surprinde cu design-ul interior neconventional, deschizand poarta fanteziei spre viitor.

Data fiind experienta deosebita acumulata de Alex prin activitatea desfasurata la reprezentantele Skoda, Ford, Hyundai si Volkswagen din Timisoara si in prezent la un furnizor global din industria auto, asteptam cu mult interes contributia lui despre intalnirea cu Model 3.

Gasiti mai jos in cuvintele autorului o prima impresie, dupa un test drive pe traseul Timisoara – Recas – Herneacova si retur:

„Dupa o perioada destul de lunga in care am urmarit evolutia masinilor electrice in piata, perioada in care am analizat din afara atat plusurile cat si minusurile acestei  schimbari in lumea auto, am avut oportunitatea de a trai o experienta cu Tesla Model 3, care urma sa imi confirme sau demonteze anumite idei preconcepute legate de masinile electrice.

La primul contact cu masina am fost uimit de simplitudinea interiorului, lipsa butoanelor, dar mai ales de marimea tabletei  de pe bord care inlocuieste toate butoanele, manetele, switch-urile cu care suntem obisnuiti in masinile “comune”.

In prima parte a plimbarii, am stat pe scaunul din dreapta si am fost placut impresionat de lipsa vibratiilor, liniaritatea accelerarilor, asemanator unui tramvai si nu in ultimul rand de linistea din masina. Totodata in primele minute petrecute in masina nu mi-am putut dezlipii ochii de la display-ul de 15”, fiind curios sa butonez prin meniul acestuia dupa informatii legate de starea masinii, partea tehnica, nivel de incarcare a bateriei si consum de curent.

Dupa care a urmat momentul in care am urcat la volan.  La inceput totul a decurs foarte bine, pana am ridicat pentru prima data piciorul de pe acceleratie, moment in care a intrat pentru prima data frana regenerativa si am fost luat putin prin surprindere  de intensitatea acesteia.

Senzatia la volan per total este una foarte placuta, acomodarea la condusul cu o singura pedala a fost una rapida si usoara,  cuplul instant al motorului electric, acceleratiile rapide si cu o directie ferma care iti inspira multa incredere, o masina odihnitoare datorita lipsei vibratiilor si zgomotului motorului termic (singurele zgomote percepute in masina fiind cele generate de anvelope la rulare, a vantului la viteze mai mari, a miscarii plasticelor din interior si a obiectelor aflate in cele 2 portbagaje). Sincer pot spune ca abia dupa ce m-am urcat inapoi la volanul benzinarului meu am realizat defapt cat de zgomotos este.

Per total experienta cu masina electrica a fost una placuta, surprinzatoare, iar pe viitor voi lua in calcul si voi recomanda cunoscutilor sa ia in calcul varianta achizitiei unei astfel de masini.

In ceea ce priveste exploatarea unei masini electrice deocamdata, personal , consider ca se potriveste foarte bine persoanelor care fac naveta datorita costurilor reduse de deplasare, celor care merg preponderent in oras cu iesiri ocazionale.

Singurele minusuri legate de autovehiculele electrice pe care inca le vad sunt legate de reparatii, nivelul de pregatire al personalului din retelele de service ale producatorilor auto, infrastructura statiilor de incarcare (mai ales in tara noastra) si pretul inca ridicat in cazul achizitiei.”

Alex Ursulescu, Timisoara

NOTE:

  1. Pentru cei interesati de „electrice” este bine de stiut ca subventia guvernamentala acordata in 2019 insumeaza aproximativ 11.000 euro (cumuland eco bonusul cu progamul rabla), care se scad din pretul nou de achizitie al unui automobil electric importat in Romania. Modelele Tesla nu se califica deocamdata, nefiind importate in prezent.
  2. Dupa parcurgerea a mai mult de 30.000 km in Romania in cadrul proiectului Electromobilitate, de educare prin test drive cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3, ramanem la opinia ca majoritatea incarcarilor (in proportie de peste 95%) se fac la priza de 220 V de acasa, reteaua nationala de incarcare fiind utilizata doar la drumuri lungi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.