Test paralel Kona, e208 și Zoe ZE50

Cu ocazia drumului spre ElectRoMania ediția III, am decis împreună cu Tudor să facem un test paralel de consum între Hyundai Kona, Peugeot e208 și Renault Zoe ZE50. Iată ce rezultate am obținut.

Porto, electroleul și Zoey

Evenimentul în sine a fost unul foarte fain, presărat cu discuții tehnice, socializare și glume dar, în același timp, desfășurat în condiții maxime de siguranță. Despre eveniment probabil că voi scrie în viitorul apropiat, când voi pregăti și vlog cu toată excursia noastră electrică din acel weekend. Până atunci, nu pot decât să îl felicit pe colegul Tudor pentru implicare și organizare!

Revenind la subiectul testului nostru paralel, Tudor și Andreea au plecat la drum împreună cu Bogdan și Daniela. Tudor la volanul lui Porto (Hyundai Kona 64 kWh) și Bogdan la volanul electroleului (Peugeot e208 45 kWh).

Pentru că eu cu Andra (și Renault Zoe ZE50) urma să pornim la drum mai târziu cu vreo 3-4 ore, am decis dinainte cu Tudor viteza pe care o să o setăm pe pilot automat pe autostradă, și anume 110 km/h.

Noi ne-am oprit la Deva, așa că în dreptul ieșirii de pe autostradă de la Șoimuș Tudor și Bogdan au făcut o poză calculatorului de bord.

Rezultatele sunt unele cumva așteptate:

  • cea mai eficientă a fost Porto, cu un consum de 14.6 kWh/100 km și 251 range estimat după ~140 km parcurși
  • la mijloc, Zoey, cu un consum de 15.6 kWh/100 și un range estimat rămas de 142 km
  • cel mai mare gurmand de electroni, cum deja ne-am obișnuit, a rămas electroleul, care a obținut un consum de 17.4 kWh/100 km

S-ar putea ca pe Zoe consumul să fi fost puțin de tot mai mic in condiții identice de temperatură. De ce spun asta? Pentru că la momentul plecării noastre din Timișoara temperatura era cam jumătate din cea înregistrată de Tudor (vâzând din poza lui de bord) când trecea pe lângă Deva. Noi am plecat cam cu 10-11 grade din Timișoara și am ajuns la Deva pe la 8-9 grade.

Sunt curios care ar fi fost diferența de consum dacă am fi plecat în același timp, însă sunt convins că vom mai avea numeroase ocazii să aflăm asta.

O alta concluzie pe care o trag fix acum când scriu acest articol, uitându-mă peste pozele computerului de bord de la Zoe, e că la plecare acesta estima o automie maximă de 282 km, din cauza frigului și a consumului măricel înregistrat anterior. După 141 km parcurși range-ul estimat de Zoe era de 142 km, ceea ce mă bucură pentru că estimarea, deși una tristă față de zilele calde (când afișa și 366 km), a fost una precisă și demnă de luat în calcul.

Și cam asta despre consum și testul paralel între Zoe, e208 și Kona. Abia aștept să repetăm experiența, poate într-o excursie electrică pe care o facem împreuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.