Testul 3Y-KID – deplasarea în regim mixt a 4 electrice

Date de început

Am numit deplasarea 3Y-KID pornind de la componența echipei: un Model 3, un Model Y, o Kona și un ID.3.

Un astfel de test este foarte util pentru cei care sunt indeciși ce model de mașină electrică să achiziționeze în viitor.

Cum s-a desfășurat deplasarea?

Am plecat de la Ploiești, am mers pe autostrada A3 cu 130km/h, ne-am întors pe DN1 înapoi în Ploiești și am făcut calculele.

Am avut parte de o temperatura constantă, de 5 grade C, climatizarea a fost setată pe 21 grade C, iar modul de deplasare a fost Standard/Confort (Nu ECO).

Îmi este mai ușor să vă descriu rezulatele, așa că încep cu ele:

În primul rând de ce am plecat de la Ploiești?
Ploiești-ul a fost la jumătatea distanței dintre noi toți, Andrei și Cristi au plecat din Brașov, iar eu și Alex am plecat din București.

De ce am ales acest traseu?
Pentru că avem parte de o deplasare apropiată de ciclul WLTP, având o porțiune de autostradă, porțiune de mers pe drumuri naționale, dar și o parte de mers în regim de localitate cu porniri și opriri.

Rezultatele sunt îmbucurătoare pentru toate cele 4 modele, dar să intrăm puțin în amănunte.

Capacitatea redusă a bateriilor Model 3-ului SR+(55kWh) și ID.3-ului (58kWh), ne-a forțat să încărcăm în Ploiești, drept urmare de la start cele 4 mașini au plecat cu altă temperatură în baterie.

Contează acest lucru?
Da! În special pentru modele cu pompă de căldură, temperatura bateriei joacă un rol important atunci când vorbim de consum și eficiență pentru că o parte din căldura stocată în baterii și o folosește pentru încălzirea habitaclului.

Deplasarea noastră a fost în coloană, iar ordinea pe autostradă, pentru că acolo efectul este cel mai important a fost:
Kona – Model Y – Model 3 – ID.3.

Ordinea de pe autostradă a avut un efect substanțial, Kona lui Andrei a fost în fruntea coloanei, dar nu întâmplător, ci pentru că a fost modelul fără ACC.
Ceilalți am folosit ACC-ul, dar surprinzător, distanța de mașina anterioară, din ce am observat cu ochiul liber (deci subiectiv) nu a fost egală.
Model 3-ul lui Alex a stat mult mai aproape de Model Y-ul lui Cristi, comparativ cu distanța pe care a avut-o ID.3-ul meu față de Model 3-ul lui Alex.

Concluzii

Model 3-ul a fost cel mai eficient, dar și cel mai avantajat.
Model 3-ul a plecat cu bateria caldă și a mers în spatele unei mașini mai înalte, ceea ce a ajutat puțin aerodinamic. Dar, chiar și fără aceste mini avantaje, a fost favorita deplasarii, Model 3 SR+ 55kWh fiind cea mai eficientă mașina overall. 17.1 kWh/100km.

Kona, pentru că a condus coloana, iar adițional a avut și bateria rece, a avut un consum mai mare decât ne așteptam, dar foarte bun per total. 18.8 kWh/100km.

ID.3-ul a făcut cu brio față testului. Chiar dacă am pornit cu un avantaj plecând cu bateria caldă, fiind nevoit să încarc înainte de plecare, lipsa pompei de căldură avea să mă penalizeze ulterior.
Dezavantajul, care se transformă într-un avantaj din când în când, plafonul panoramic nu este foarte bine izolat termic, iar atunci când este soare afară, temperatura din interiorul habitaclului devine plăcută.
O concluzie personală, modul Confort al ID.3-ului ține temperatura mai constantă în interior și nu pare să crească mult consumul într-o deplasare, ceea ce mă face să îl folosesc mai mult în viitor. 19.3 kWh/100km.

Model Y-ul a fost surpriza deplasării! Bateria rece, suprafața frontală de SUV, cea mai grea și cu cel mai mare volum de aer din interiorul habitaclului și a obținut un consum extrem de apropiat de celelalte modele.
Mai mult decât atât, modelul este Performance, deci setat spre performanță și nu pentru eficiență. 20.5 kWh/100km.

Am surprins și câteva fragmente video, vă invit să îl urmăriți:

Întrebare de final

Ce alte mașini ați vrea să vedeți într-un test similar?

8 Responses

 1. Viorel O spune:

  Lipseste un ID.4 🙂

 2. Claudiu spune:

  In primul rand, va multumim pentru ca va rupeti din timp si faceti aceste teste, foarte utile si informative, de altfel. Ar fi fost bine daca ati fi putut prezenta si consumul detaliat dupa portiunea de autostrada si cea de pe DN, sa vedem eficienta la viteze mari si medii pentru fiecare model in parte.

  • Alexandru Florea spune:

   Salut Claudiu,
   Mulțumim pentru aprecieri!
   Consumul pe autostrada l-am trecut în video. Atât ca e informativ. Ca să avem un consum bine delimitat pe porțiunea de autostradă și pe cea din drumurile naționale ar fi presupus sa ne oprim. Iar astfel ne-am fi întins mult cu deplasarea și centralizarea datelor.
   Pe viitor, când vom mai gasi timp, incercam sa facem deplasarea cu mai multe date informative pe fiecare sector de drum.

 3. Claudiu spune:

  Multumesc pentru raspuns. Momentan nu pot urmari video-ul, insa cum voi avea ocazia, voi arunca o privire.
  Weekend placut!

 4. George B spune:

  Salut, interesant test, dar biased :). A contat enorm ca erau preincalzite 2 din 4 masini. Ce ar fi super interesant din punctul meu de vedere ar fi un test similar cu: Kona / ID3 / ID4 / M3 LR / model Y LR, dar toate cu bateriile reci (ca doar asa-i in real world in majoritatea cazurilor). Sa vedem consumul la masini care costa aproximativ la fel (dar difera mult ca si spatiu interior).

  • Alexandru Florea spune:

   Salut George,
   Nu as spune ca a fost părtinitor în vreun fel, din contra, datele au fost transparente.
   Asa cum am scris si in articol și în comentariul anterior, e foarte greu sa faci un astfel de test fără sa incarci si fără sa minimizezi timpul pentru derularea lui.
   Poate am exagerat prin a afirma ca bateriile Konei și ModelY au fost reci, în realitate au venit de la Brașov într-un stil sprinten, iar de la Brașov la Ploiești habitaclul lor era suficient de cald cât sa nu fie necesara o preconditionare.
   Dacă vom mai găsi timp și ne vom sincroniza sa plecam toți cu bateriile la temperatura ambientala, vom mai repeta un astfel de test.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.