Renault ZOE – călătorie în Slovenia, concluzii finale (episodul 5)

Partea a V-a – Impresii la final de călătorie

Slovenia este o țară ca „afară”, în care te simți relaxat, în siguranță în orice privința și între oameni primitori, amabili și civilizați.

Deși poate repet o banalitate, mașina electrică se conduce la drum lung ca un vis frumos, asezonat cu un partener de drum, muzică plăcută și comentarii despre peisajele parcurse.

Autostrada nu este cel mai bun prieten al consumului și al autonomiei, fiind necesară o atentă planificare a opririlor pentru realimentare. Trebuie avută mare atenție la diferențele de nivel și la intensitatea și direcția vântului.

Stațiile de încărcare necesare, aș spune că sunt destule în etapa actuală a electromobilității, și mă refer mai ales la cele de tranzit, nu la cele din orașe. Aplicația PlugShare face toți banii, pentru identificarea locațiilor de încărcare în teritoriu necunoscut.

Rețeaua de benzinării MOL, în care se găsesc stațiile de încărcare de tranzit operate prin aplicația Mol Plugee, este o soluție foarte bună, convenabilă și foarte la îndemână, în special în Ungaria, dar și în România, Slovenia și oriunde s-a mai extins.

In Ungaria, am mai folosit ocazional stații din rețeaua Mobiliti, cu costuri mici și utilizare facilă prin aplicația Mobiliti by MVM.

In Slovenia, rețeaua lor de benzinării Petrol are destule stații de încărcare operate prin aplicația OneCharge, de asemenea ușor de gestionat și la costuri decente.

Slovenia uimește prin infrastructura foarte bună, curățenie oriunde te uiți, oameni amabili și prietenoși, gata oricând să ajute și in general cu o calitate a vieții pe ansamblu, mult peste medie. Prețurile cam la orice sunt mai mici ca în vest, dar mai mari ca la noi.

Asistența Renault – vocea clientului a fost la înălțime, de la sesizare la rezolvare timpul fiind extrem de scurt (cca. 30 min), comunicarea fiind foarte bună, promptă și profesionistă. Aceleași cuvinte de laudă și pentru cei de la Renault Ljubliana, întreaga interacțiune fiind una rapidă și de de foarte buna calitate.

Făcând o sumară comparație, în Slovenia, toate străzile, șoselele fie naționale, rurale, sau autostrăzi, sunt impecabile, în Ungaria doar sunt, iar în România, e mult pana departe…
Pentru noi, cei din sud, o excursie ca cea pe care am făcut-o este o provocare numai în ce privește trecerea munților spre și dinspre Ardeal. Restul e doar plăcere și aventură.

2 Responses

  1. Dinu Lazar spune:

    Încântător tot jurnalul de călătorie, detaliat și frumos punctat cu elementele esențiale.
    Până la urmă cea mai importantă frază este ”mașina electrică se conduce la drum lung ca un vis frumos, asezonat cu un partener de drum, muzică plăcută și comentarii despre peisajele parcurse” – o grozavă odă adusă mașinii electrice.
    Multe drumuri minunate în continuare!

  2. Radu DIMOFTE spune:

    Ma străduiesc sa ofer cititorilor acestui blog cât mai multe impresii și experiențe legate de electromobilitate, intr-o nota de firesc și normalitate. Sper sa fi reușit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.