Trei pași spre mobilitatea electrică în Arabia Saudită

In timp ce sportivii, oficialii și toți cei implicați în Cupa Mondială din Qatar au fost centrul atenției lumii iubitoare de știri din lumea fotbalului, țara vecină începe să capteze tot mai mult atenția celor ce urmăresc tranziția industriei auto de la tracțiunea bazată pe combustibili fosili spre cea electrică.

Investițiile țărilor producătoare de petrol în industria auto globală nu sunt noi. Numeroase fonduri de investiții ale statelor exportatoare de petrol dețin pachete consistente de acțiuni ale marilor producători de automobile si participă la deciziile strategice luate de aceștia prin reprezentanți în Consiliile de Administrație. De exemplu:

Când fondul suveran al Arabiei Saudite a devenit principalul finanțator pentru Lucid Motors, un startup dedicat proiectării și producției de automobile premium 100% electrice, analiștii au afirmat că este doar o oportunitate de diversificare a investițiilor. Dar următorii trei pași indică ambiții cu mult mai mari.

Noile decizii demonstrează că interesele sunt cu mult mai profunde și cu perspectivă pe termen lung:

  1. Mai întâi a fost decizia de a construi o fabrică pentru asamblare de kit-uri Lucid Motors, provenind din Arizona, în Arabia Saudită. Producția de 150.000 vehicule pe an este destinată zonei MENA (Middle East and North Africa) și livrărilor pentru o flotă de automobile oficiale de până la 100.000 (o suta de mii) exemplare în Arabia Saudită. (Cifra poate părea ironică, fiindcă și Amazon a lansat o comandă de 100.000 furgonete electrice la Rivian, startup-ul pe care îl finanțează.)

2. Apoi a sosit știrea legată de un joint-venture cu firma taiwaneză Foxconn, un gigant în domeniul producției de electronice (furnizor Apple), dar nou venit în lumea auto. În vară, Foxconn a făcut vâlvă în SUA cumpărând fosta fabrică GM din Lordstown, Ohio, unde a început producția primului pick up electric denumit Endurance, proiectat de un startup cu istorie zbuciumată. Tot de Foxconn este legată și producția celui de al doilea model electric denumit PEAR din noua gamă de modele Fisker.

3. A treia mișcare pe tabla sah a viitorului electric din industria auto este un alt joint venture cu Enovate Motors, un startup din China fondat în 2015, dedicat producției de automobile electrice. Cu o capacitate anuală de 100.000 automobile în viitoarea fabrică din Arabia Saudită, gama actuală Enovate se bazează pe două modele crossover ME5 și ME7.

De ce ne interesează viitoarea producție de automobile electrice în Arabia Saudită, când producătorii chinezi au luat deja cu asalt porțile cetății europene?

In primul rând, fiindcă este un semn că inerția și târâitul picioarelor producătorilor americani, europeni și japonezi pe calea spre electrificare nu a trecut neobservată. Polonia și Turcia au demarat proiecte naționale, iar Vietnamul utilizează compania privată VinFast ca vârf de lance al exporturilor auto electrice spre SUA.

După succesul Tesla, un val de firme ce vor o bucată din piața în creștere rapidă pentru autovehicule electrice, bat la porțile afirmării. Cu siguranță nu toți vor reuși. Producția în industria auto înghite sume uriașe, iar succesul în noua epocă a mobilității electrice se bazează pe soft, asa cum a învățat grupul VW cu platforma MEB și Toyota cu T-NGE.

Jucătorii noi, dedicați strict electrificării, cred că văd fisurile bastioanelor tradiționale pe unde giganții globali tradiționali pot fi atacați. Următorul deceniu ne va demonstra dacă a fost doar un foc de paie, sau un proces de împrospătare, atât de necesar într-o industrie devenită prea mare, puternică, inertă și mult prea arogantă în relația cu clienții.

Dacă cineva are fondurile necesari lansării noilor firme și ambiția de a sta la masa negocierilor automobilistice din viitor, atunci cu siguranță Arabia Saudită va fi un candidat redutabil. Interesul nostru este pentru o concurență reală în domeniul automobilelor electrice, care să domolească prețurile aberante și termenele de livrare prea lungi practicate în prezent, pentru a asigura accesul unui număr cât mai mare de cumpărători la vehicule electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.