Un studiu publicat recent de Schmidt Automotive Research despre penetrarea producătorilor chinezi pe piața vest europeană de automobile electrice, ajunge la concluzia ca fiecare al 20-lea BEV nou înmatriculat în Europa de vest în primele 11 luni din 2022 a fost produs în China.
O privire mai aproape de casă, bazată pe datele publicate de RO e-mobility index, arată că aproximativ 60% din automobilele electrice noi înmatriculate în România în primele 11 luni din 2022 au fost produse în China. Proporția poate părea surprinzător de mare, dar este datorată succesului înregistrat de Dacia Spring și Tesla în România.
Spring a acaparat aproape o jumătate din înmatriculările din acest an, urmată de Tesla Model 3 și o parte din Model Y (varianta performance se livrează din Germania: Primii pași cu Model Y MIG (made in Germany)
Cu rezultatele din acest an, proporția automobilelor produse în China a trecut de 41% din parcul auto electric înmatriculat în România, reprezentând un record european.
Statistici Europa de vest
Privind în urmă pe graficul compilat de analistul german Matthias Schmidt, primele importuri din China, livrate de SAIC (Shanghai Automotive) în Marea Britanie cu brandul MG, încep în 2018, cu puțin înainte de sosirea în Europa a primelor Tesla Model 3, produse atunci doar la Fremont, California.
Alte informații interesante despre piața BEV vest europeană:
- In primele 10 luni din 2022, numărul total de automobile electrice importate din China a depășit pe cele importate din Coreea și Japonia.
- Luna octombrie a stabilit un nou record de importuri pentru modele produse în China. Gama de modele MG și Polestar 2, care împreună reprezintă 9 din 10 automobile electrice importate din China, au atins 9900 înmatriculări sau 8.4% din piața BEV.
În loc de concluzii
În numeroase articole din ultimii doi ani, o parte listate la final, am analizat „ușa deschisă” lăsată de producătorii europeni, care – cu excepția Renault și Stellantis (prin Fiat, Peugeot și Opel) – s-au retras în segmentele cele mai profitabile: SUV-uri mari și modele premium.
Așa cum dovește piața de automobile noi din România, locul de producție al unui automobil nu este un inhibitor pentru achiziție, câtă vreme raportul preț/performanțe/calitate sunt în echilibru și permit celor cu bugete mai reduse accesul la mobilitatea electrică.
Privind la dinamica cu care se râspândesc în prezent BYD și NIO în Europa, dar și planurile de importuri din China pentru Smart #1, noul Mini și Cupra Tavascan, suntem siguri că importurile vor crește până la limita capacității de transport naval. Faptul că NIO, BYD și Geely au comandat propriile vapoare specializate pentru transportul de automobile RO-RO (roll in roll out), așa cum au procedat la vremea lor Toyota și Hyundai-Kia, este un semn bun pentru clienții europeni, că modele performante la prețuri mai accesibile sunt la orizont.
Intrebările puse în urmă cu mai bine de doi ani în articolul Cumpărătorii europeni și mașinile „made in China” au primit răspunsuri clare atât în Europa de vest, dar mai ales în România prin intermediul Daciei Spring.
- Lecții din China pentru epoca de după COVID 19
- SUV-uri electrice la preturi (ceva mai) accesibile in 2020
- Un tsunami de vehicule electrice destinate exportului, in formare
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.