IONIQ 5 – ultimul drum la Viena?

În mini-vacanța de 1 Decembrie, am pornit și noi spre Viena, că doar nu puteam sta acasă mai ales când se ivesc niște zile libere „gratuite”. Altfel cum am fi acumulat 30.000 km într-un an alături de IONIQ 5?

Traseul era cunoscut, planul îl făcusem, mașina era încărcată așa că Miercuri dimineața, în 30 Noiembrie, am pornit cu entuziasm spre Viena. Era cea mai vestică destinație până la acel moment de când conduc mașini electrice. Asta în principal din cauza pandemiei în 2020 și 2021.

Planul era să oprim pentru încărcare atunci când avem nevoie și de o cafea sau de toaletă, dar în principiu stabilisem prima oprire la IONITY Szigetszentmiklós pe M0, centura Budapestei. Din cauza aglomerației și pentru că socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă, am oprit mai repede pentru o cafea la OMV Kiskunfélegyháza, înainte de Kecskemét. Acolo este instalată o stație de 150 kW din rețeaua AllElectric, cu un tarif foarte bun, echivalentul a 1.5 RON/kWh. Am considerat potrivită oprirea și prin oportunitatea de a încălzi acumulatorul pentru încărcarea ultra-rapidă de la stațiile IONITY, așadar după 14 minute de încărcare ne-am continuat drumul.

Încărcare la OMV Kiskunfélegyháza

Pe tot parcursul autostrăzii am rulat cu pilotul automat setat la 130 km/h, acolo unde a fost posibil. Am avut parte de ploaie și drum foarte aglomerat, iar după estimarea mea mai mult de 50% din mașinile de pe drum aveau numere de România.

Odată ajunși la stația IONITY de pe M0 eram foarte entuziasmat să pun la treabă cardul ChargeMyHyundai prin intermediul căruia am primit și un an de abonament IONITY Premium gratuit, așadar beneficiez și de un tarif preferențial de aproximativ 0.29 €/kWh. Zis și făcut, am ajuns la prima stație IONITY pe care aveam să o utilizez până atunci, am conectat cablul la mașină, am apăsat start și am apropiat cardul, iar încărcarea a pornit. Fără o altă aplicație descărcată, fără bani blocați în portofele electronice. Nimic mai simplu!… poate, cu excepția amintirilor de la Tesla Supercharger din 2019 în Motor City cu TM3.

Încărcarea a pornit timid, cu o putere de aproximativ 60 kW, dar după câteva minute acumulatorul s-a încălzit, iar puterea a crescut. Nici vorbă de puterile de peste 200 kW cu care mă mândream astă-vară din păcate, dar totuși, în 30 de minute am ajuns de la 14% la 87% și ne-am continuat drumul.

Încărcare IONITY Szigetszentmiklós – M0

De aici și până la Viena am fi ajuns fără probleme cu energia pe care o aveam în acumulator. Însă am avut ghinionul să dăm peste un accident în apropierea orașului Gyor, care ne-a mai întârziat o oră, iar celălalt factor care a determinat încă o oprire de încărcare a fost faptul că nu știam dacă vom putea încărca în parcarea unde urma să parcăm mașina.

Așadar am oprit din nou la o stație IONITY, de data asta la Göttlesbrunn, Austria. Am avut surpiza neplăcută să constat că doar 2 din 4 stații erau funcționale, însă una dintre ele era liberă. În 15 minute am încărcat de la 20% la 48% și ne-am văzut de drum mai departe, după ce am înmânat conectorul funcțional unui Ioniq clasic, mult îndrăgit de noi.

S-a dovedit a fi o decizie foarte inspirată această oprire întrucât în parcarea din Viena, care avea două stații de încărcare, nu am reușit să încărcăm. Stația nu voia sa recunoască codul QR generat de aplicația utilizată pentru a accesa parcarea, iar administratorii parcării nu au reușit nici ei să mă ajute. Cu aproximativ 5 zile înainte de plecare făcusem demersurile pentru obținerea unui card Wien Energie, însă acesta nu a sosit nici până acum. În orice caz sistemul acestora mi s-a părut foarte complicat și închis.

În Viena am încărcat doar înainte de plecare, deoarece pe durata șederii nu am mișcat mașina din parcare. În 2 ore cât am vizitat Palatul Schönbrunn, mașina s-a încărcat la o stație Type 2 Smatrics (alt cont, alta aplicație alt card) până la 67%. Stațiile de încărcare (8 Type 2 și 2 DC chargere de 50 kW) sunt amplasate sub un carport cu panouri fotovoltaice. Impresionant!

Am avut parte și de prima ninsoare din acest sezon, de la Viena și până în apropiere de Gyor. Din cauza ninsorii au apărut și clasicele erori când radarul este blocat de zăpadă, iar sistemele de asistență și siguranță activă nu mai funcționează. Dupa 5-10 minute însă zăpada s-a topit și totul a revenit la normal fără să fie necesară o oprire.

Parcare cu încărcare Palatul Schönbrunn

Am făcut o pauză la celebrul Parndorf Designer Outlet pentru a ne clăti ochii prin vitrine, dar mai mult am căutat loc de parcare și încărcare. Singura stație liberă era una de la Smatrics, care însă avea un tarif pe care nu eram dispus să îl plătesc. 0,15 €/min + 1 € charging fee mi s-a părut prea mult pentru 11 kW putere. Apropo, era plin de mașini cu numere de România, inclusiv electrice din toate modelele!

Următoarea oprire de încărcare și dezmorțire a fost la IONITY Bábolna unde până mașina s-a încărcat am băut o cafea de la McDonald’s. În 25 de minute am încărcat de la 12% până la 57%. Din nou acumulatorul a fost rece la începutul sesiunii de încărcare și a durat câteva minute să ajungă în parametri acceptabili. Dar nici vorbă de vitezele maxime din vară. Oh cât mi-aș dori update-ul care activează precondiționarea acumulatorului atunci când destinația e setată o stație rapidă!

Am mai făcut o oprire la același IONITY de pe M0 unde în 22 minute am ajuns de la 35% la 80%, iar apoi ne-am continuat drumul spre casă. Am fost plăcut surprins la această încărcare să găsesc un Ioniq clasic la stația de lângă, care încărca cu o viteză similară cu cea a lui IONIQ 5!

După alți 200 km am făcut ultima oprire de încărcare la o stație Mol Plugee dintr-o benzinărie relativ nou deschisă pe autostradă în dreptul localității Mako. Aici am petrecut 17 minute timp în care am încărcat de la 10% până la 43%. Am avut noroc să nu fie aglomerație în Vama Nădlac 2 de care am trecut în 5 minute. Datele statistice ale drumului dus-întors le găsiți în tabelul de mai jos.

Distanță [km]Consum [kWh/100km]Viteză medie [km/h]Durată încărcare totală [ore]
532.224.6600:59
Date statistice Timișoara-Viena
Distanță [km]Consum [kWh/100km]Viteză medie [km/h]Durată încărcare totală [ore]
565.924.488.41:04
Date statistice Viena-Timișoara

Foarte interesant este faptul că viteza medie mai mare de la drumul de întoarcere a adus totuși un consum puțin mai redus, acest lucru datorându-se următorilor factori:

  • În primul rând, la drumul spre Viena am avut 2 ore de stat în vamă și o oră pierdută pe autostradă din cauza accidentului.
  • Iar ce-l de-al doilea îl reprezintă faptul că pentru a recupera întârzierile, la drumul spre Viena, acolo unde a fost traficul lejer am circulat cu o viteza mai mare.

Costurile cu încărcarea pentru cei aproape 1.100 km au fost 352 RON sau 32 RON/100km. Prețul mediu plătit pentru energie a fost 1.4 RON/kWh.

Ca și concluzie, mi-a plăcut experiența IONITY și faptul că am avut tot timpul mai multe opțiuni de încărcare în aceeași locație sau pe o rază de 10 km, situație care încet începe să fie prezentă și în România. Am acordat prioritate încărcarii la stațiile IONITY deoarece beneficiez de tariful preferențial prin promoția de la Hyundai. Nu am simțit nicio secundă că am fi așteptat ca mașina să încarce, sincronizând pauzele de încărcare cu nevoile noastre de oprire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.