ID.4 – despre o călătorie cu peripeții și haiducia la încărcare

Introducere

Laurențiu a demarat colaborarea la proiectul Electromobilitate în 10 mai 2021, când a parcat singurul ID.4 din echipa noastră în garajul virtual. De atunci, mai exact 83 săptămâni, relatează calm și bine documentat experiențele bune, dar și cele mai puțin bune din sezonul rece, alături de modelul ales, scrie cronica pentru Grupa Mare și a participat la toate evenimentele de promovare a mobilității electrice organizate în cadrul proiectului.

O călătorie buclucașă și câteva evenimente neplăcute petrecute la încarcare, dovedesc că viața de electromobilist nu decurge întotdeauna lin și tăcut, așa cum ne-am obișnuit. Uneori softul, alteori rețelele de încărcare ne dau bătăi de cap, dar de ce trebuie în plus să ne șicanăm unii pe alții?

Călătorie cu peripeții de la Cluj la Craiova și retur

Laurențiu (ID.4, Cluj) la evenimentul Mulțumim Reșița, martie 2022

Sâmbătă și duminică Cluj-Napoca – Craiova și retur, prin Târgu Jiu, la dus am plecat cu 98% bateria, o încărcare de 25 de minute la Kaufland Sebeș de la 67 la 88 %, ajuns la Craiova cu 17 % și consumul de 18 kWh/100 km, viteza pe autostradă 100 km/h.

Încărcat la Craiova 55,4 kWh, pe un Type2 al Primăriei, până la 89%. Duminică am plecat înapoi și am făcut greșeala să nu setez navigația și să verific traseul, cât timp eram pe loc, așa că am introdus în Waze „Kaufland”, sperând că era cel care fusese setat cu o zi în urmă.

Diferența între navigație ;i autonomie era cu o rezervă de 70 km, așa că totul era în grafic. Pe drum mașina mă îmbia să merg pe Rm. Vâlcea, mereu și mereu, iar la un moment dat am ajuns, în apropiere de Târgu Jiu, să am autonomie mai puțină decât kilometri până la stație.

Așa că am zis să fac o oprire pentru încărcare la stațiile Primăriei Tg. Jiu, 1,31 lei/kWh. Aplicația care pornea stațiile era alta față de cea pe care o aveam eu,  instalare și încercare de logare, butonul de meniu fiind foarte aproape de cel de search și la fiecare apăsare în loc de meniu intra în căutare stații, așa că am mai pierdut cu setările/confirmare număr de telefon, încă vreo 10 minute. Stația, în hârtii, de 60 kW, încărca cu 38-40 kW. Așa că am avut timp să verific ce era în neregulă cu navigația.

Adresa pe care eu o stabilisem, era un Kaufland, dar cel din Sibiu, nu cel din Sebeș, așa că după aproape 5 kWh încărcați, am descoperit că aveam 100 km în plus la autonomie, așa că nu mai avea rost să mai stau.

O nouă oprire, de nevoie, pentru cumpărături și alte treburi, la Hațeg, încărcare pe Type 2 la Kauflandul de acolo 30 min. 5,39 kWh.

Am ajuns la Kaufland Sebeș și am pornit încărcarea și am plecat la plimbare, iar după câteva minute m-au uitat în aplicație iar mașina nu încărca.

Lângă mașină, o Tesla Model 3 care luase pistolul de la mașina mea și începuse încărcarea la mașina lui, justificând că în aplicație era stația disponibilă și a crezut că terminasem încărcarea, deși persoana care rămăsese în mașina noastră i-a spus că nici vorbă de așa ceva.

După ce l-am rugat ca data viitoare înainte de a mai face așa ceva, să încerce să contacteze proprietarul, mai ales că mașina era pe Plugshare și aveam și numărul afișat în bord, am plecat să căutăm o altă stație, pentru că autonomia era la limită pentru a ajunge acasă.

Așadar a treia încărcare la o stație EVconnnect a Primăriei Alba Iulia de la 25 la 60%, 33 de minute. Am ajuns la Cluj după 6 ore 25 de minute de condus, dar în total aproape 9 ore, din care încărcările au fost 1 oră și 30 de minute.

O greșeală la setarea navigației a dus un lanț de întâmplări nefericite, care au mărit timpul foarte mult.

La final, o comparație cu drumul de acum 6 luni, vara:

consum [kWh/100km]viteza pe autostrada [km/h]timp total de condus [ore]
varadus161205.22
iarnadus181005.35
vara întors17.41205.14
iarnaîntors19.41006.25

Timpul mai mare de condus acum este datorat căutărilor de stații libere în Alba  Iulia, plus ceva ocoliri în vizită la rude.

Chiar dacă viteza pe autostradă a fost mai mică, din precauție pentru consumul mai ridicat din sezonul rece, se poate vedea că diferențele în timp nu sunt chiar așa de mari la dus.

Consumul de energie pentru confortul pasagerilor afișat de carscanner era de 1,4 kWh/h, dar mașina afișa cam 1,2 kWh/h.

1 Response

  1. Laurențiu spune:

    Ca să fie completă ziua mea cu stațiile de încărcat, am pus în seara asta mașina pe un type 2, al Primăriei Cluj, trebuiau vreo 4 ore până la 80%, iar după 3 ore îmi arată mașina că nu mai încărca. Merg la statie și îl întreb pe cel ce era acolo pe ccs ce sa întâmplat și a spus că băieții care au fost înaintea lui au oprit încărcarea la mașina lor, o dubă, apăsând butonul de urgență. Oameni buni, butonul acela nu este pentru așa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.