La plimbare cu TM3 in Motor City

In urma cu aproape 5 luni, intr-o discutie cu Dan Boboescu, am aflat ca amandoi vom petrece sarbatorile de iarna alaturi de familiile fiecaruia pe continentul Nord American, la distanta de 5 ore de condus unul de celalalt, eu in zona Chicago, iar dumnealui langa Detroit.

Initial am discutat despre o posibila intalnire a unei parti din echipa Elmob, discutie care a dus la planificarea unui weekend in orasul industriei auto din SUA. Impreuna cu parintii si prietena mea am hotarat sa vizitam The Henry Ford Museum si fabrica Ford din Dearborn, unde se produce cel mai bine vandut pick-up truck din Statele Unite, Ford F150. Pe langa aceste doua obiective principale, am vizitat si Ford World Headquarters, sediul General Motors de pe malul raului Detroit si am vazut centrul si cateva din suburbiile orasului in plina reconstructie.

TM3 la Ford World Headquarters

Aflandu-ne in SUA, pe taramul Tesla, am avut initial intentia de a inchiria unul dintre modelele producatorului american, in ideea de a parcurge drumul dintre Chicago si Detroit, pentru a intelege mai bine de ce aceste masini electrice sunt atat de indragite de proprietari si au un succes atat de mare. Am realizat insa ca vom petrece un weekend impreuna cu Dan si TM 3 (Tesla Model 3), care face parte din „garajul nostru virtual”, asa ca urma sa beneficiem din plin de experienta Tesla.

La muzeul Henry Ford am facut cunostinta cu modelul electric, un Detroit Electric Model 47 din 1914, condus de Clara Ford, sotia personalitatii care a revolutionat metoda de fabricatie a autovehiculelor implementand productia pe linie de asamblare. In perioada de inceput a secolului XX, doamnele preferau masinile cu tractiune electrica, deoarece pornirea unui motor cu combustie interna in acea perioada era greoaie, necesitand forta fizica relativ ridicata din cauza lipsei demarorului electric.

1914 Detroit Electric Model 47

Tot in cadrul muzeului am facut cunostinta si cu „cea mai buna masina electrica a secolului XX”, General Motors EV1, care a fost primita de public cu foarte mare entuziasm, desi a fost fabricata in serie limitata de doar 1117 unitati. GM a luat insa o decizie cel putin ciudata cand in 2003 a decis sa recheme toate unitatile, pentru a fi casate mai apoi, din cauza asa-zisei „lipsa de interes” din partea clientilor.

1997 General Motors EV1 – electric coupe

O cladire moderna, pozitionata pe malul raului Detroit, compusa din 7 zgarie-nori interconectati adaposteste sediul GM. La parterul acestui complex impresionant ca marime se afla cateva spatii unde angajatii se pot relaxa sau pot lua pranzul, impreuna cu o colectie de autovehicule din gama GM, de la pick-up trucks la sportivele Corvette.

GM Renaissance Center – Detroit (Motor City)

Intre toate aceste obiective, TM3 ne-a condus in liniste si cu costuri minime. Cu toate ca lipsa zgomotului ofera un confort sporit, suspensia rigida cu valente sportive a masinii si calitatea slaba a drumurilor din statul Michigan nu fac echipa buna pentru a creste senzatia de confort. Nici locul pentru cei 3 pasageri de pe bancheta din spate nu este un atu a mezinei Tesla, atunci cand trebuie sa transporte 5 pasageri, mai ales la cuplarea centurilor de siguranta, insa pe distante scurte nu reprezinta o problema majora.

In cele doua zile petrecute in Detroit, am parcurs in jur de 100 km conducand Tesla Model 3, eu si tatal meu. Cu toate ca stilurile de condus au fost diferite, consumul a fost foarte apropiat de media pe perioada lunga, 145 kWh/100km, ceea ce dovedeste cat de constanta este eficienta acestei masini.

TM 3 – Tesla Model 3 long range, tractiune spate (nu se mai livreaza in prezent)

Conducand zi de zi o masina electrica acasa, experienta condusului nu a fost foarte diferita, fiind obisnuit cu tractiunea electrica. Insa tot ecosistemul Tesla este cel care impresioneaza: de la faptul ca nu ai nevoie de cheie pentru deblocarea usilor (este suficient sa ai telefonul in buzunar), la faptul ca pentru a „porni motorul” nu mai este nevoie de apasarea altui buton, decat selectarea modului „Drive” (D), pana la modul in care acumulatorul incepe preincalzirea in momentul in care pe navigatia masinii este setata ca destinatie o statie de incarcare „Supercharger”.

Tudor la volanul TM 3 in Motor City

Modul prin care se realizeaza comunicarea dintre statia de incarcare si computerul masinii este cat se poate de simplu, se conecteaza portul de incarcare si electronii incep sa „curga” in acumulator. Nu mai este nevoie de cartele, conturi speciale de incarcare, fiind suficient contul Tesla initiat pentru comanda si achizitia masinii, sau aplicatii complicat de utilizat pentru a obtine kilometri de autonomie de care ai nevoie. La sfarsitul sesiunii, costul incarcarii este afisat pe ecranul masinii, iar suma este retrasa automat de pe cardul conectat contului Tesla.

Am petrecut doua zile in care am acumulat experiente si informatii noi intr-o companie foarte placuta, iar Dan ne-a impartasit din cunostintele sale despre industria auto si istoria orasului Detroit.

Sfarsitul excursiei la Tesla Supercharger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.