După o așteptare îndelungată, în care tot ce am aflat despre noul Fiat 500e au fost informațiile promițătoare transmise de Laurențiu după un drum de la Cluj în Munții Apuseni, Raul (TM) a dat curs invitației noastre adresată proprietarelor și proprietarilor de Fiat 500 de a ni se alătura în cadrul proiectului Electromobilitate, pentru a ne ajuta să înțelegem succesul vedetei italiene pe piața europeană.
Întâmplarea face ca în aceeași săptămână Alin să ia în primire un VW e-Up! la Brașov și să se alăture echipei de electromobiliști veterani formată din Wiwi (Citigo, TM) și Laszlo (e-Up, Cluj).
Cu această ocazie colegii nostri cu Dacia Spring au pornit pe o cale proprie în noi aventuri relatate cu patos de Marcel (HD), Mihai (SV) și Octavian (SB).
Grupa Mică 2.0 va deveni locul în care vom analiza performanțele de zi cu zi ale unei generații de modele electrice VW, ce nu se bazează pe platforma dedicată MEB, comparativ cu noul Fiat 500e, reproiectat în întregime ca automobil electric pe o nouă platformă FCA, înainte de formarea grupului Stellantis cu francezii de la PSA.
Specificații tehnice: sursa EV database
Deși au dimensiuni exterioare asemănătoare, Fiat-ul fiind puțin mai lung, mai lat și mai înalt, diferențele majore apar la interior. Ampatamentul, distanța între axa roților din față și cele din spate, care determină spațiul oferit pasagerilor, este mai mic la Fiat 500 cu 9.5 cm. Și spațiul pentru bagaje este mai mic decât la familia de modele VW – Skoda.
În schimb, în domeniul performanțelor dinamice, voinicul produs de Fiat în Italia este invingător la toate categoriile: putere, moment, accelerație și viteză maximă, chiar dacă masa proprie este mai mare cu 195 kg (!).
O parte din această greutate suplimentară este cauzată de acumulatorul mai mare, 42 kWh față de 36.8 kWh la VW, ceea ce, la consumul mediu foarte apropiat, rezultă într-o autonomie mai bună pentru Fiat 500e.
Cel mai tarziu cu autonomia cred că am captat interesul electromobiliștilor, dar bomboana oferită de inginerii de la Fiat este puterea de încărcare: 85 kW pentru 500e față de 37 kW pentru e-Up! și Citigo este o mare diferență, cel puțin pe hârtie.
In următoarele 12 luni, cu ajutorul colegilor din Grupa Mică vom afla variația consumului mediu și implicit al autonomiei în exploatare în funcție de anotimp. Tot practica zilnică și încărcarea la temperaturi și nivele diferite de SOC (state of charge), ne va dezvălui curba de încărcare pentru Fiat 500e, care va confirma (sau infirma) dacă pauzele pentru reîncărcare, necesare la o călătorie lunga, sunt semnificativ mai scurte cu micuțul italian.
Încă o dată, bun venit Raul (Fiat 500, Timișoara) și Alin (VW e-Up!, Brașov) în Grupa Mică 2.0 a proiectului Electromobilitate.
In direct cu proprietarii
Laszlo – e-Up!, Cluj
VW e-UP! a stat pe tușă săptămâna trecută din cauza vacanței. Total km parcurși: 132.
Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara
Temperaturile pozitive din Timișoara, încă nu au generat acea inversare de valori între energia consumată pentru climatizare și cea recuperată la frânare (care este încă mai mare), cauza salturilor de consum pentru Citigo în iarna din 2020 si 2021.
Alin – VW e-Up!, Brașov – primele informații
Acestea sunt datele pentru primele două săptămâni de utilizare la temperaturi diferite (-5 +15) cu căldura pornită.
In primii 1983 km este un singur drum Brașov-Sibiu și inapoi, în rest doar în județul Brașov. De aproximativ 200 km am trecut la cauciucuri de iarnă dar nu am simțit o creștere a consumului.
In total am plătit 210.38 ron pentru curent, deci aprox. 10.5 lei/100km. Făcând o comparație cu mașinile mele anterioare pe motorină, hybrid și gpl, lucrurile stau în felul următor:
- BMW 525 xdrive (2015) 56 lei/100km,
- Toyota Corolla hybrid (2019) 23 lei/100km,
- Dacia Duster gpl (2021) 28 lei/100km
- Dacia Logan gpl (2017) 21 lei/100km.
Singura problemă apărută este un zgomot la roata stânga față, doar la frânare după ce dau cu spatele. Imi amintesc că am văzut pe un grup de facebook că au întâmpinat mulți această problemă, dar nu ma așteptam să se întâmple din prima săptămână.
In următorul episod, cel cu datele săptămânii 5-11 decembrie, vom include și primele informații transmise de Raul din Timișoara pentru Fiat 500e!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.