Un clasament provizoriu mai puțin obișnuit

Chiar dacă luna noiembrie mai are o zi de livrări, înmatriculările din țările europene-barometru pentru electromobilitate, Norvegia și Olanda, dezvăluie câteva aspecte cu totul noi.

Pe lângă modele electrice devenite clasice (Leaf, Zoe, i3, Ioniq,) cele apărute pe piață în ultimul an (Citigo, e-Up, gama grupului PSA) si-au croit loc în preferințele publicului.

Am semnalizat în repetate rânduri, că modele produse în China câștigă teren, cele mai bune exemple fiind MG ZS, Polestar 2 și mai recent Model 3 MIC (made in China). Primul lot de Tesla produse la Shanghai a ajuns săptămâna aceasta la Zeebrugge și descarcă alături de vaporul sosit din California peste 10.000 de Model 3, destinate livrărilor de sfârșit de an.

Noul vocabular electromobilistic ascuns în statisticile ultimelor două luni dezvăluie nume și acronime noi: VW ID.3, Polestar 2, Volvo XC40 Recharge, Mazda MX-30, Honda e, Lexus UX300E etc.

Atenția ne-a fost captată de această nouă categorie de modele, lansate în a doua jumătate a anului 2020 și care, prin varietate, lărgește domeniul alegerilor pentru cei interesați de eletromobilitate. Pe de o parte, tehnologia avansată, pe de alta posibilitatea de a cumpăra mașina acuma, nu peste multe luni, când se vor livra modelele consacrate și căutate, dar cu lungi liste de așteptare, au accelerat considerabil numărul înmatriculărilor.

Pentru cei ce visau la canibalizarea veteranilor de către noii veniți avem o veste tristă: noile modele electrice sunt achiziționate tot în locul unor vehicule echipate cu motoare termice. Scăderea și creșterea numărului de înmatriculări electrice în prezent, depinde doar de capacitatea de livrare a producătorilor, nu de abandonarea unui model electric în favoarea altuia.

Statistici (provizorii) pentru luna noiembrie

Cifrele exprimă cel mai bine cum au fost întâmpinate noile apariții electrice de publicul norvegian și olandez.

Așa cum ne așteptam, ID.3 a dominat înmatriculările europene, după ce producția începută cu UN AN în urmă la Zwickau și acumulată in depozite și parcări până la finalizarea softului, a inundat principalele piețe în septembrie.

Norvegia

Prima veste bună despre diversitatea ofertei din Norvegia este că în noiembrie au fost înmatriculate 68 de modele electrice diferite!

In top 10 au intrat patru modele livrate doar în a doua jumătate a anului (ID.3, Polestar2, Volvo XC40 și Mazda MX-30) și doua modele importate din China (MG ZS și Polestar 2). Alte modele disponibile în Norvegia doar în doua jumătate a anului:

  • Lexus UX300E – 48 (pozitia 27)
  • Honda e – 20 (pozitia 34)
  • Toyota Proace – 13 (pozitia 38)
  • Fiat 500 – 8 (pozitia 42)
  • Xpeng G3 – 3 (pozitia 50)
  • BYD ETP3 – 2 (pozitia 51)

Olanda

Cumpărătorii din Olanda au fost la fel de doritori de modele noi și în top 10 regăsim aceleași modele ca în Norvegia, doar că Volvo a reușit să se instaleze direct pe locul doi, cu varianta electrică a îndrăgitului SUV XC40. In plus, alte trei modele noi Fiat 500 (37) Lexus UX300E (25) și Honda-e (13) au înregistrat rezultate asemănătoare ca în Norvegia.

Probabil ați mai citit pe blogul nostru că aceste clasamente alcătuite după numărul de unități înmatriculate, nu reflectă esența afacerii cu automobile, unde doar încasările, cheltuielile și profitul contează în cele din urma.

Nu este de mirare că in acest context, mașinile cele mai scumpe, din categoria premium, sunt preferatele executivilor. Din acest punct de vedere Volvo a reușit o performanta remarcabilă, cu două modele scumpe plasate în top 5 al înmatriculărilor, la prețuri peste medie.

Cumulat, Volvo XC40 Recharge și Polestar 2 (care se bazează pe aceeași platformă comună), au „cules” 744 milioane euro din buzunarele olandezilor în luna noiembrie, în timp ce ID.3 a adus încasări de „doar” 578 milioane euro grupului VW. (Informațiile prețului mediu de tranzacție provin de pe eu-evs.com).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.