Impresii după 11.000 km cu Hyundai Ioniq

În condiţiile în care anul 2020 nu m-a lăsat să mă deplasez aşa cum aş fi vrut, odată cu începutul pandemiei şi al lockdown-ului, am parcurs aproape 11.000 km electrici excelenţi.

Ioniq se comportă excelent atât în oraş, cât şi în afara lui. Deşi bateria este de doar 38.3 kWh net, consumul este unul din cele mai bune şi face ca autonomia să fie cea declarată de producător de 300 km în condiţii de vreme peste 10 grade Celsius şi undeva la 250 km la sub 10 grade Celsius. Consumul înregistrat și mai multe detalii despre parcursul zilnic din primul an pot fi găsite aici.

Ce îmi place la Ioniq?

Ador acceleraţia fantastică, care este comună tuturor automobilelor electrice, şi lipsa zgomotului produs de motorul termic. Mă simt ca şi cum aş merge cu o maşină din viitor şi încă mă face să zâmbesc că sunt mulţi şoferi care încetinesc în trafic sau mă lasă să trec în faţa lor din dorinţa de a vedea modelul de maşină.

Folosesc foarte mult frâna regenerativă pe modul automat, în principal modurile 2 şi 3 (Ioniq are 3 trepte de regenerare, care pot fi folosite şi în modul manual cu ajutorul padelelor din spatele volanului). Asta combinat cu modul Normal de condus din cele 4 moduri: Eco+, Eco, Normal şi Sport.

Mi se pare o opţiune foarte bună că poţi selecta la climatizare „Driver’s Only”, în cazul în care este numai şoferul în maşină, nu mai este folosită energie să încălzească/răcească tot habitaclul.

Pe autostradă foarte folositor este Cruise Control Adaptiv care mă ajută să stau mai relaxat.

Îmi plac foarte mult ambele ecrane pe care Ioniq le are la bord de 7” şi Infotainment de 10”. Cu nici unul dintre ele nu am avut probleme de vizibilitate, indiferent de gradele de luminozitate sau întuneric prin care am trecut cu el.

Am observat că oricât de plină ar fi maşina (persoane şi bagaje), performanţele sunt aceleaşi, iar consumul nu creşte cu mai mult de 1 kWh/100 km la o încărcătură de 4 persoane şi bagaje.

Infotainment-ul cu ecranul de 10” vine împreună cu sistemul audio premium Infinity, care cu ale sale 2 subwoofere mi-a schimbat total părerea despre necesitatea unui sistem audio performant pentru maşină.

Aici se adaugă şi economiile foarte importante pe care le-am făcut cu „combustibilul”, chiar dacă m-am bucurat de promoţia Kaufland şi, de multe ori, am încarcat gratuit, atunci când am plătit a fost mult mai puţin decât benzina sau motorina.

Mai am încă ceva pentru retractori, să-mi arătaţi o maşină cu combustie internă cum îţi toarnă benzină sau motorină în rezervor când pui frână.

De asemenea, revizia la 1 an de zile la reprezentanţă a costat 266 lei, deci cu mult sub cele pentru motoarele termice.

Pe perioada pandemiei am lucrat de acasă, şi încă lucrez, aşa că am încărcat la priză (2,6 kWh) de pe geam pentru că stau la bloc la etajul 1. (poza cu incarcarea de la etaj)

Per total Ioniq mi-a depăşit aşteptările şi sunt mulţumit de alegerea făcută, la preţul de achiziţie.

Ce aş vrea să îmbunătăţesc?

Aş fi vrut ca şi România să aibă access la aplicaţia Blue Link, pentru a putea controla anumite funcţii de pe telefon (access, climatizare, etc.). Deşi, iniţial a fost promovată pe site-ul Hyundai România, la momentul livrării nu a venit cu această echipare.

Am ridicat această problemă cu Hyundai Europe iniţial, care au trimis mai departe către Hyundai România, răspunsul fiind că serviciul nu e valabil în România şi dacă se va implementa în viitor, nu voi putea face upgrade automobilului cu acest modul, chiar dacă vreau să plătesc pentru asta.

La capitolul „nu se poate”, am întrebat dacă există posibilitatea de a monta senzori de parcare pe faţă legaţi la computerul maşinii, nu after market. Răspunsul a fost negativ.

Infotainment-ul vine cu o diagonală mare de 10” cu Android Auto şi Apple Car Play. Eu folosesc Android Auto, dar sistemul îmi taie 1/3 din ecran când îl folosesc. Se pare că este o problemă care se va rezolva în trimestrul 1 din 2021 cu un update, însă nu ştiu când va fi valabil şi pentru România un update în acest sens. De asemenea, aştept cu interes şi posibilitatea de a folosi Android Auto wireless.

Dacă folosiţi Apple CarPlay, atunci imaginea apare pe tot ecranul, dar nu toată lumea iubeşte iPhone. Şi aici aş vedea opţiunea Apple CarPlay wireless.

Unitatea este capabilă pentru că este dotată cu Wifi, ceea ce mă face curios de ce Hyundai nu optează pentru update-uri over the air pentru aceste sisteme, decât să stăm să instalăm cu stick-ul pe la reprezentanţe, sau cel puţin să avem posibilitatea să descărcăm update-uri de pe pagina lor, aşa cum se întâmplă în SUA, Canada şi Coreea.

S-ar putea ca lucrurile descrise mai sus să îi facă pe unii să zică că nu sunt importante pentru ei şi le respect decizia, dar pentru mine sunt importante.

În concluzie, sunt anumite lucruri care pot fi îmbunătăţite, mai ales pentru cei care îşi doresc să conducă şi în viitor un Hyundai Ioniq şi chiar aştept gama Ioniq cu lansarea în 2021 a lui Ioniq 5.

Notă despre imaginea din titlu

Am adăugat o poză când m-am întâlnit cu un prieten pe care l-am convertit de la Zoe la Ioniq, inițial voia să își cumpere Zoe.

Alte articole despre Hyundai Ioniq model 2020

1 Response

  1. Titus spune:

    Salut, și eu sunt mulțumit de mașină mea Kona dar foarte nemulțumit de Hyundai Romania! Tot asa am avut si eu VERBAL promisiunea ca o sa vina un update opțiunea Blue Link dar după ce am cumpărat am aflat ca nu se poate. Sunt becuri care se leagă la net și ei au pus soft fără aceasta opțiune sa ma pot leg de pe telefon și dacă ii dau eu net. Cea mai mare nemulțumire este ca nu pot monta cârlig sa pot transporta biciclete. In toată europa se poate la noi NU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.