Cei interesați de experiențele celor două Peugeot-uri din garajul nostru virtual, își amintesc probabil ca electro-leul mare (e-2008) circulă în zona București și face frumoase excursii de sfârșit de săptămână, iar fratele mai mic se deplasează în Timișoara.
Silviu conduce sportiv e-2008-ul, în timp ce Laura este foarte blândă cu micul ei 208, doar că în ultima săptămână Laura a fost în concediu și Tudor l-a luat la alergat pe autostrada.
Rezultatul? Consum identic!
Peugeot e-2008
Pentru cea de a patra săptămână de când ne transmite informațiile despre utilizarea și consumul mașinii, Silviu ne povestește:
- Consum mediu pentru săptămâna trecută
- 583 km cu 17,6 kwh/100 km cu 33 km/h viteza medie
- Am făcut un drum la Brașov în acești km cu următoarele detalii
- Dus: 183 km, 18,1 kWh/100 km, 45 km/h viteza medie -> am consumat 75% din baterie (33,1 kWh dacă e să ne luăm după computerul de bord)
- Dus-întors: 365 km, 16,3 kWh/100 km, 49 km/h -> am consumat 64% din baterie (29,7 kWh dacă e să ne luăm după computerul de bord)
- Am stat la încărcat 1 h la Kaufland Brașov, timp în care am mâncat (20 min așteptare, 40 min încărcarea). Din cauza aglomerației, viteza medie a fost foarte mică dar și consumul a fost mic pentru acest drum. Am mers atât de rapid cât s-a putut, limitat de trafic. La întoarcere consumul ar trebui sa fie undeva la 14 kWh
- Despre consumul din primele 3 săptămâni și din următoarea perioadă: Am făcut 3 teste, în prima săptămână am condus numai în modul SPORT și foarte agresiv, în cea de a-2a săptămână am condus în modul NORMAL într-un stil mai relaxat și în cea de a-3a săptămână am condus în modul ECO într-un stil la fel de relaxat (cineva mai liniștit decât mine sunt sigur că mai poate scade 1-1.5 kWh din consum, cu un stil de condus foarte ecologic). Acum am revenit la stilul meu de condus, sportiv, și voi conduce pe modul NORMAL de acum în colo, pentru că în modul SPORT, la o atingere destul de ușoară a accelerației se pierde aderența și voi produce uzura nenecesara a cauciucurilor.
Peugeot e-208
Laura fiind în vacanță, electro-leul a ajuns pe mâinile lui Tudor, care l-a alergat puțin pentru dezmorțire pe autostrada de la Timișoara la Arad. Rezultatul a fost un consum identic cu cel realizat de Silviu, din care putem observa importanta vitezei de deplasare cu cele două mașini electrice de gabarit inegal, dar echipate cu același motor, acumulator și electronică.
Deși diferența de medie orară pentru întreaga săptămână pare mica, 33 km/h Silviu și 42 km/h Tudor, mersul pe autostradă la limita legală de 130 km/h a rezultat în cel mai mare consum mediu săptămânal, de când urmărim electro-leul mic.
Așa cum am subliniat de fiecare dată, consumul determina atât autonomia unui automobil electric cât și timpul petrecut la stațiile de încărcare și depinde de numeroși factori, care trebuie bine cunoscuți înaintea drumurilor lungi, pentru o planificare riguroasă a punctelor de re-încărcare, atunci când este cazul.
Fiecare conducător are stilul personal și cazuri specifice de utilizare și încărcare a mașinii. Condițiile meteo, relieful, aglomerația, care limitează viteza de deplasare, sau autostrada, care lasă loc de viteze mai mari, au toate un efect important asupra autonomiei fiecărui model în parte.
Cunoașterea acestor detalii este importantă pentru planificarea excursiilor ce necesita reîncărcare, mai ales pentru sezonul rece, care afectează drastic autonomia vehiculelor electrice.
Ce alte experiențe ați mai avut cu produsele electrice lansate de grupul PSA în 2020?
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Am observat ca din gama automobilelor electrice lansate de PSA s-a discutat mai mult despre modelele Peugeot. Am de doua luni un Opel Corsa-e. Din motive de pandemie precum si datorita faptului ca este a treia masina a familiei are la bord doar 1380km.
Ca nou proprietar de masina electrica principalele ingrijorari sunt autonomia si infrastructura de incarcare pentru drumurile in afara localitatii. In oras bineinteles nu este nici o problema, avand in vedere ca pot incarca in curte, peste noapte.
Principalele drumuri in afara orasului au fost:
– Bucuresti – Sinaia si retur: 265Km, am plecat cu 100%, m-am intors cu 25%, consum mediu 12.7KW/100Km, cu A/C, modul normal, condus linistit (50-70 in localitati in functie de viteza maxima din localitatea respectiva, 90-110 in afara, am mers pe DN1, am folosit Cruise Control oriunde a fost posibil), 2 persone, putine bagaje.
– Bucuresti – Constanta, 236km (din Bucurestii Noi, via Pallady, A2, pana in zona Bd Mamaia din Constanta). Am plecat incarcat 100%, 4 persoane, bagaje full (scaunul din fata a fost ocupat de bagaje), A/C la 21 de grade, mod Normal, 110km/h pe A2 pe Cruise Control, drumul relativ liber (a fost Duminica), am ajuns cu 10% baterie. Consum 17.1KW/100Km.
– Constanta – Bucuresti, 242km, pornit de la 97% incarcare baterie (dura prea mult sa ajung la 100%), ajuns cu 7% baterie, consum mediu 16.4Kw/100km, tot 110km/h pe CC, tot 4 persoane, supra-incarcat, A/C la 21 grade. Drumul a fost liber, insa, mai liber decat data trecuta asa ca am stat peste 95% din A2 pe Cruise Control.
Incarcarea rapida: de la 10% la 85% la statia de 50KW de la Penny Market Constanta: 48 min.
Mulțumim mult pentru informații.
Sunt într-adevăr primele date din exploatarea curenta a unui Corsa-e pe care le primim și sunt extrem de utile pentru toți cei au în obiectiv acest model.
Vă invităm la o colaborare permanenta, în așa fel încât informațiile despre Corsa-e să nu mai lipsească în viitor.
Imagini cu mașina, experiențele săptămânale și consumul mediu realizat, trimise pe adresa office@electromobilitate.com, sunt tot ce trebuie pentru a fi incluse în articolele săptămânale despre experiențele cu produsele grupului PSA.
Vă așteptăm cu drag!