Vesti electrizante de la NIO, Lucid Motors și Rivian

După valul raportărilor unor pierderi uriașe în trimestrul II și seria falimentelor declanșate în rândul furnizorilor, veștile din industria auto încep sa se îmbunătățească, în special cele ce au ca obiect micul, dar foarte dinamicul segment al producției de automobile electrice.

În căutare de capital pentru lansarea producției

Xpeng P7

Încurajate de succesul Tesla pe bursă, startup-urile Li Auto și Xpeng au lansat oferte publice pe bursele americane în căutarea fondurilor necesare producției. Cât de anevoios și nesigur este acest demers, o dovedește cel mai bine NIO, prima companie auto din China cotata în SUA.

Sursa google finance

Față de prețul inițial de 10 USD pe acțiune la oferta publică, acțiunile NIO au scăzut după un an la un minim de 1.52 USD/acțiune. Doar anul acesta, după o infuzie serioasă de capital în nou înființata sucursala chineză (finanțată în mare parte cu fonduri de stat), NIO și-a revenit atât ca volum al producției, cât și ca valoare bursieră.

Livrări în creștere

NIO ES8

Chiar dacă la capitolul livrări în creștere, atenția este de obicei captată de Tesla, al cărei ritm de producție în cele două fabrici din California și Shanghai, tinde spre prima jumătate de milion de automobile electrice asamblate într-un an, creșterile înregistrate de NIO se apropie de o triplare a volumului fața de aceeași perioadă a anului 2019.

trim IItrim Itrim IVtrim III
2020/201910331383832244709
2019/20183553398979803268
Sursa: Raportul NIO pentru investitori

Cu toate că ritmul livrărilor de la NIO este în prezent de zece ori mai mic decât cel atins de Tesla, creșterea valorii acțiunilor poate fi asociată cu creșterea volumului de producție și vânzare pe cea mai mare piață EV din lume, în paralel cu dominația firmei californiene.

Creșterea continuă a volumului de vehicule electrice (automobile, autobuze și camioane) asamblate de BYD, o altă companie din China, a cărei expansiune a fost finanțată cu capital american, pus la dispoziție de firma Berkshire Hathaway a celebrului Warren Buffet, dovedește că în segmentul NEV – new energy vehicles este loc pentru toată lumea, startup-uri și producători tradiționali în egală măsură.

Lucid Motors

Lucid Air

Pe coasta de est a Pacificului, Lucid Motors nu are încă probleme cu finanțele sau cotarea pe bursă fiind susținută cu capital pus la dispoziție de fondul de investiții al Arabiei Saudite.

A mai rămas doar o lună până la prezentarea oficiala a primului model de serie Lucid Air și ritmul tobei promoționale se accelerează. Ultimele știri și interviuri acordate de CEO-ul Peter Rawlinson, fostul inginer șef al programului Tesla Model S, accentuează eficienta și autonomia.

Rawlinson a lansat noțiunea de „autonomie stupidă” realizată prin acumulatori tot mai mari, care adaugă masă tot mai multa unui vehicul si cea de „autonomie inteligentă” obținută prin eficiența maximă a motorului transmisiei, electronicii și prin rafinamentul aerodinamic.

Cu un randament declarat de peste 90%, Lucid Air va face parte din categoria automobilelor premium cu „autonomie inteligentă” și primele măsurători cu prototipuri efectuate de o firmă specializată indică posibilitatea atingerii unei autonomii de peste 800 kilometri (500 mile) cu un acumulator de aproximativ 110 kWh.

Peter Rawlinson insistă că deși vor oferi aceasta variantă, denumită „extended range”, o variantă optimizată va ținti 560 km (350 mile) autonomie cu o masă (și preț) mai mic, care acoperă călătoriile lungi în combinație cu încărcarea foarte rapidă.

Lucid Air – amplasare acumulator

Oricine a călătorit incomod, cu genunchii foarte ridicați pe bancheta din spate a unui Model 3 și are puțină vedere în spațiu, va recunoaște de îndată că „sacrificarea” unui spațiu de sub podea, care la alte EV-uri este ocupat de acumulatori, în favoarea pasagerilor din spate este foarte bine venită.

Lucid Air – arhitectura „business class” pentru randul al doilea

Împreună cu un coeficient aerodinamic foarte redus și răcirea patentată a rotorului motorului electric, Lucid Air demonstrează la fiecare pas inginerie de vârf, care înglobează experiența câștigată de echipa venită de la Tesla cu Model S, dar și de Atieva, firma mama, care furnizează acumulatorii pentru Formula E.

Rivian

Nici Rivian nu vrea să dispară din atenția publicului, chiar dacă lansarea primului pickup electric este întârziată cu aproximativ șase luni. Cel mai bine finanțat startup electric, care numără între investitori giganții Amazon, Ford și Cox Automotive, a arătat presei americane primele modele preserie, asamblate pe liniile din Normal, Illinois, un semnal că pregătirile pentru producția de serie accelerează în a doua jumătate a anului.

In concluzie, luna septembrie pe lângă livrările ID 3 în Europa, efortul obișnuit Tesla pentru fiecare final de trimestru, creșterea volumui la NIO, prezentarea promițătorului Lucid Air în varianta de serie și pașii spre lansarea producției pentru Rivian, Li Auto și Xpeng se anunță extrem de promițătoare pentru electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.