Din noianul de știri auto, cu centrul de interes pe cele electromobilisitice, cea de a doua jumătate a anului începe cu câteva perle ce merită privite mai îndeaproape.
Vom auzi mai multe detalii cât de curând din raportările financiare ale executivilor Tesla. După două trimestre record:
- Trimestrul I – 180.338
- Trimestrul II – 206.421
Rezultă în prima jumătate din 2021 un total de 386.759 modele S3XY asamblate în două fabrici, Fremont și Shanghai. Cu ajutorul unui volum mai mic pentru început de la Giga Austin și Giga Berlin, Tesla este pe calea primului milion de automobile electrice produse într-un singur an, urmând ca în 2022 să atingă capacitatea totală în cele patru fabrici.
Știrile bune pentru mobilitatea electrică nu se limitează la Tesla, fiind generate de unele decizii strategice anunțate de firme auto și furnizorii tradiționali.
VOLVO
Consecvent înscris pe traiectoria mobilității electrice, Hakan Samuelson, CEO Volvo, a prezentat strategia pentru viitorul apropiat și a dezvăluit silueta unui concept electric 100%, deschizător de drum pentru noua gamă de modele suedeze.
Anunțul conține multe lecții din manual Tesla despre cum poți atrage atenția investitorilor în noua industrie auto:
- platformă electrică dedicată;
- soft și sistem de operare propriu;
- electrificarea 100% a întregii game de produse;
- investiții în propria fabrica de acumulatori (împreună cu Northvolt);
- etc.
Aproximativ aceeași pași au fost aplicați în prima jumătate a anului de VW, Ford, GM și mai recent de Honda, cu efect benefic pentru cursul acțiunilor. Investitorii răspund mai bine la promisiunile de electrificare, decât la cifre pozitive din afacerea auto tradițională.
Gâtuită de legislația chineză și europeană împotriva emisiilor poluante, dar și de preferințele unei noi generații de cumpărători auto, mult mai sensibili la impactul transportului asupra mediului, industria auto mai are doar șansa transformării și Volvo încearcă să fie în avangardă, cu toate riscurile asumate de deschizătorii de drum. Asa cum declara fără echivoc și Herbert Diess, CEO grup VW, pentru cei mai reticenți colegi din concern: „În zece ani tranziția va fi încheiată, cu sau fără VW!”
Prezentarea Volvo nu este întâmplătoare și este izvorâtă din intenția grupului Zhijiang Geely Holding de a lansa firma Volvo pe bursă, ca entitate independentă. Conglomeratul chinez a cumpărat firma suedeză în 2010, după criza financiară, de la Ford pentru 1.8 miliarde USD. În prezent estimările încasărilor din cotația publică sunt între 8.1 si 11.6 miliarde USD (Bloomberg Intelligence).
Mutarea strategică vine după ce negocierile pentru o integrare Geely – Volvo, de genul celei care a dus la formarea gigantului Stellantis, prin unirea PSA și FCA, au fost abandonate.
RENAULT
In ciuda rezultatelor modeste și a unei valori pe bursă, ce nu lasă loc pentru Renault în primele 25 de firme auto globale, noul CEO Luca de Meo încearcă să convingă investitorii că salvarea firmei (semi de stat) va veni odată cu electrificarea accelerată a gamei de modele.
Pe lângă platforma comună cu Nissan, după mai bine de 15 ani în care dezvoltarea paralelă pentru Leaf și Zoe a fost un fel de competiție inginerească franco-japoneză, care a risipit resurse enorme și s-a bâlbâit încercând jumătăți de măsură cu schimbarea acumulatorilor (Renault) și fabrici proprii de acumulatori, ulterior vândute unui furnizor chinez (Nissan), strategia actuală Renault indică multe puncte comune, standardizare și două reincarnări electrice ale modelelor de mare succes R5 și R4.
La Fiat, în cea de a doua iterație, se pare că retro-designul și „efectul simpaticus” a funcționat, noul Fiat 500 urcând pe locul 9 în clasamentul înmatriculărilor europene din prima parte a anului. Ținem pumnii ca Renault să înregistreze același succes cu Dacia Spring și viitoarele modele, bazate pe platforma comună alianței RNM – Renault-Nissan-Mitsubishi.
Stratup-uri dedicate
Până la succesul Tesla pe traiectoria de la startup la cea mai valoroasă firmă auto din lume, experții auto considerau că, datorită sumelor imense necesare producției de serie, șansele oricăror firme noi în domeniu sunt doar cu produse specializate, de serie mică, neacoperite de giganții auto.
Realitatea a dovedit că într-o mare proporție așa se întâmplă și după prezentarea unor prototipuri atractive, multe firme au dispărut, înainte să poată livra un număr de luat în serios pentru modele 100% electrice. Dar succesul Tesla a generat excepția care a încurajat alți întreprinzători să pornească pe aceeași cale (Rivian, Lucid Motors și Canoo în SUA, NIO, Xpeng, Li Auto și mulți alții în China). In plus, unii din cei ce au suferit un prim eșec s-au regrupat și mai încearcă odată (Fisker, Faraday Future).
Dacă ceva mai înainte pomeneam că actuala valoare Renault pe bursă este atât de mică (aproximativ 10 miliarde USD), încât nu se clasează între primele 25 de firme auto globale, devenind o țintă ușoară de achiziție, startup-urile dedicate proiectării și producției de autovehicule electrice demonstrează o cu totul altă poveste:
- NIO ocupă locul 7, înaintea BMW;
- Xpeng locul 16, înaintea Geely (părintele Volvo);
- Li Auto locul 19, înaintea Suzuki, Nissan sau Subaru;
Aceste valori ridicate permit finanțarea dezvoltării liniilor de producție și investițiile în cercetare și dezvoltarea de noi tehnologii și modele, în timp ce firmele tradiționale se văd obligate să vândă parți din afacerile complexe, pentru a finanța transformarea epocală din industria auto.
Vulturii dau târcoale în jurul bijuteriilor din coroana VW și numele Bugatti, Lamborghini, Ducatti și Porsche sunt vânturate tot mai des, pentru a măsura interesul investitorilor. Carlos Tavares, CEO Stellantis, le-a dat mărcilor ce formează noul gigant auto global un răgaz de 10 ani, să se alinieze la strategia de profitabilitate necesară supraviețuirii, după care vom vedea o serie de mărci dispărând, la fel cum s-a întâmplat în SUA după criza financiară.
Calea spre UN MILION de vehicule electrice produse într-un an
Cel mai recent exemplu, de unde am pornit astăzi călătoria electromobilistică, Volvo IPO – initial public offering, se înscrie pe traiectoria unui milion de automobile electrice produse într-un an.
Faptul că metoda utilizată pentru stârnirea interesului investitorilor este prezentarea planurilor de electrificare, ne dau încredere că și alte firme vor urma exemplul Tesla si vor atinge pe rând primul milion de automobile electrice produse și livrate într-un singur an.
Volvo, la fel ca mulți alți producători tradiționali, au baza de producție globală, necesară acestui volum, fără să construiască fabrici noi. Tesla este pe cale să o finalizeze și de îndată ce Giga Austin și Giga Berlin vor atinge performanțele realizate la Fremont și Shanghai, milionul de electrice pe an va deveni istorie și obiectivele vor crește, odată cu apetitul publicului pentru electromobilitate.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.