Primele rezultate ale inmatricularilor din luna ianuarie (in noua tari europene) dovedesc ca anul 2020 va fi cel in care producatorii traditionali vor incerca sa se salveze de amenzi pentru emisiile de CO2 ale flotei vandute, prin promovarea automobilelor electrice.
Cotele de vanzare impuse de producatori dau rezultate
Mai multe articole din presa germana subliniaza nemultumirea dealerilor, care au primit cote pentru vanzarea de automobile electrice.

Pe alte piete europene, adoptarea mobilitatii electrice se deruleaza tot mai rapid in conformitate cu curba S, pe care am plasat informatiile partiale furnizate de EVsales.
Cu exceptia Olandei, unde modificarile fiscale au fortat achiziitiile spre finalul anului trecut si era firesc ca inmatricularile sa scada in prima parte a anului 2020, pe toate pietele analizate s-au inregistrat cresteri ale ratei de adoptare a vehiculelor electrice si plug-in hibride, intre 2.3 % in Belgia pana la 20% in Suedia.
Hibrizilor plug-in si celor fara incarcare exterioara, categorii aflate in scadere de mai mult timp, guvernul britanic le-a aplicat o lovitura sub centura, interzicandu-le vanzarea incepand din 2035, in rand cu modelele echipate cu motoare cu ardere interna.
Cine sunt marii producatori globali de autovehicule 100% electrice ?
Alternativele preferate in prezent de majoritatea cumparatorilor raman automobilele electrice cu acumulatori (BEV). Din pacate exista doar trei producatori europeni Renault, grupul VW si BMW, care produc un numar suficient de mare de astfel de modele pentru a se clasa in Top 10 al inmatricularilor globale din anul 2019.

Cu ajutorul platformelor comune utilizate pentru Peugeot, Citroen, DS, Opel si Vauxhall, grupul PSA se anunta un participant serios la electrificare incepand din 2020. Tot anul acesta ar trebui sa vedem primele modele electrice Volvo X40 Recharge, Polestar 2, Mini si (poate) mai multe Mercedes EQC pe soselele europene.
Cu ce probleme se confrunta producatorii traditionali in tranzitia spre electromobilitate ?
Problemele majore, cu care se confrunta toti producatorii clasici in tranzitie, sunt explicate intr-un studiu publicat recent de firma de consultanta germana Roland Berger (RB). Intitulat „Electronics and software are revolutionizing automobiles and the entire industry” studiul scoate in evidenta ca lipsa de experienta cu acumulatorii, proiectarea de electronica specializata si mai ales software, se materializeaza prin intarzieri la lansare, limitari de productie si software nefinalizat la termen.
Expertii de la Roland Berger estimeaza un cost dublu pentru componentele electronice si softul necesar electrificarii, conectivitatii permanente si a sistemelor (partial) autonome (de la 3145 USD pentru un model clasic premium produs in anul 2019, la 7030 USD pentru un model electric produs in 2025).
In prezent, doar Tesla isi proiecteaza propriile componente electronice si dezvolta „in casa” softul necesar pentru cele patru modele aflate in productie la Fremont (S,3,X,Y) si Model 3 la Shanghai.
Pe masura ce electronica si softul castiga tot mai multa importanta in industria auto, nevoia de personal specializat in toate departamentele, incepand cu proiectare, testare si productie, dar si in achizitii si relatia cu furnizorii este tot mai acuta.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.