Noi aliante si „retete” pentru acumulatorii auto

Acumulatorii au fost si vor ramane inca pentru o buna bucata de timp „calcaiul lui Ahile” pentru electrificarea transportului rutier. In valtoarea stirilor electromobilistice, cuprinse de febra cresterii valorii actiunilor Tesla, au trecut aproape neobservati cativa pasi importanti in formarea unor noi aliante destinate cercetarii si productiei urmatoarei generatii de acumulatori.

Pe parcursul conferintei cu analistii din 29 ianuarie, dialogul extrem de interesant cu Elon Musk si echipa de conducere Tesla a dezvaluit cateva aspecte despre viitorul apropiat al acumulatorilor si efectul achizitiei de anul trecut al firmei Maxwell, specializata in acumulatori si ultracapacitori.

NOI PARTENARIATE PENTRU PRODUCTIA DE ACUMULATORI

In timp ce Tesla anunta noile partenariate pentru productia de acumulatori in China cu CATL si LG Chem, destinate noii fabrici Tesla din Shanghai, Panasonic – asociatul Tesla pentru fabrica de acumulatori din Reno, Nevada – a publicat rezultate financiare profitabile.

Pentru mult timp operatiunea gigantica din Nevada, a absorbit mai mult capital decat a produs pentru Panasonic. Atingerea profitabilitatii este un moment important in relatia Tesla – Panasonic, dar si un imbold pentru firmele care au stat in asteptare, neindraznind sa porneasca pe aceasi cale de foarte mare amploare, ce parea predestinata pierderilor financiare.

Ceremonia de semnare a acordului de colaborare Toyota – Panasonic

Pe langa expansiunea productiei pentru Tesla, Panasonic a anuntat si un nou partenariat cu Toyota, dovedind ca in aceasi masura in care Tesla isi diversifica baza de furnizori pentru acumulatori si Panasonic incearca sa isi reduca dependenta de Tesla, diversificand lista marilor clienti.

Tesla Semi

Cu toate acestea, la intrebarea unui analist despre data lansarii pentru Semi, Elon Musk a evidentiat ca productia de acumulatori nu este suficienta pentru gama actuala: S, 3, X, plus cea pentru noul Model Y, a carui productie limitata a demarat in ianuarie, cu primele livrari programate la sfarsitul lunii martie. Semi mai trebuie sa astepte, pana prductia de elemente pentru acumulatori poate fi crescuta acoperitor pentru gama de patru automobile in productie incepand din acest an.

TIPURI NOI DE ACUMULATORI

De cand masinile electrice au inceput sa capteze interesul unei parti a publicului, aflam probabil saptamanal (daca nu chiar mai des) de o noua inovatie si de solutii noi de materiale, care asigura densitate energetica mai buna, incarcare mai rapida si pret mai mic.

Deocamdata diferitele retete de acumulatori Li-ion domina producatia globala, dar pe masura ce descoperirile se muta din laborator, in instalatii pilot si prototipuri, sunt de asteptat salturi importante in tehnologia si economia productiei de acumulatori.

Acumulatorul Tesla – Model 3

Echipa Tesla nu si-a aratat prea mult cartile, tinute strans la piept, cu toate ca speculatii exotice bantuie in presa si media sociala. Ceea ce au subliniat insa cu multa siguranta, este ca nici un competitor nu detine atatea informatii despre exploatarea reala, zilnica a acumulatorilor, cum colecteaza Tesla de pe toate automobilele aflate in trafic.

We are really deep into it” declara Elon Musk, atragand atentia ca incepand cu cercetarea fundamentala pentru electrochimia celulelor si incheiand cu software-ul pentru BMS (battery management system) totul provine din aceasi firma. Progresul si solutiile pentru viitorul acumulatorilor de tractiune si a celor stationari va fi prezentat investitorilor in luna aprilie. Oricat au insistat analistii pentru detalii, tot ce au obtinut de la Elon Musk a fost tipicul: „it will blow up your mind …

Intr-o discutie paralela, Mark Reuss, presedintele GM, sublinia ca prima generatie de acumulatori pentru Chevy Bolt a fost „probabil supradimensionata, din necunoasterea in detaliu a parametrilor exploatarii zilnice de catre utilizatori. Experienta acumulata de firmele cu modele electrice in vanzare de mai multi ani, este inglobata in prezent in urmatoarea generatie de acumulatori mai performanti.

PERSPECTIVE

Dupa ce Nissan a vandut cele trei fabrici de acumulatori din Japonia, Europa si SUA unui furnizor chinez, au mai ramas doar doua firme producatoare de automobile electrice si acumulatori: Tesla si BYD.

Majoritatea celorlalti se multumesc sa achizitioneze elementele de la furnizori consacrati si sa le asambleze in pachete si acumulatori in fabrici proprii. Pe masura insa ce producatorii inteleg ca diferentiera in viitor va consta in software si performanata acumulatorilor, interesul pentru electrochimia celulelor este in crestere.

In Europa, alianta Volkswagen – Northvolt promite sa mearga pe calea inovatiei de la nivelul elementelor de acumulatori. De asemenea, noua fabrica pentru acumulatori Opel din Kaiserslautern va deveni mai mult decat o linie de asamblare a unor elemente importate din Asia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.