Vesti bune din cea mai mare piata auto globala

China a oprit activitatea in industria auto la sfarsitul lunii ianuarie, dar la inceputul lui martie majoritatea furnizorilor si producatorilor au reinceput activitatea, chiar daca intr-un ritm mai scazut.

Intrebarea majora, ca peste tot in lume, era daca si cand vor reveni cumparatorii in showroom-uri sau daca vor utiliza noile instrumente de achizitii online lansate in perioada pandemiei.

Vanzari auto in crestere

Asa cum am relatat, aprilie a fost prima luna in care vanzarile au crescut fata de anul trecut, dupa un sir de 20 de luni de scaderi continue. Cu bucurie retinuta, lumea auto din China a asteptat rezultatele din luna mai, pentru a vedea daca tendinta crescatoare se mentine, sau daca aprilie a fost doar o exceptie.

Un comunicat de presa CAAM – China Association of Automobile Manufacturers, preluat de Automotive News China, informeaza ca intr-adevar rezultatul din luna mai este cu 12% mai bun ca cel de anul trecut. Nu sunt inca publice detaliile categoriilor si modelelor, dar cifra de 2.14 milioane de autovehicule vandute intr-o singura luna, comunica clar imensitatea acesteti piete „locale”.

Dupa pierderea de 42% in primul trimestru, rezultatul dupa primele cinci luni arata o scadere cu 23% fata de volumul de anul trecut in aceasi perioada, chiar daca 7.9 milioane de autovehicule, este cel mai bun rezultat din primele cinci luni, comparativ cu Europa si SUA.

Vom reveni cu detalii, atunci cand se vor publica statisticile de vanzare pentru NEV – new energy vehicles, pe marci si modele.

Alianta Toyota cu producatori chinezi de camioane

Credit foto: Automotive News China

Am scris in repetate randuri despre retinerea firmei Toyota fata de automobilele electrice cu acumulatori si promovarea celor cu pile de hidrogen. Un domeniu in care autonomia extrema si alimentarea rapida reprezinta avantaje competitive este cel al transportului greu pe distante lungi, asa cum demonstreaza experimentul cu camioane Hyundai echipate cu pile de hidrogen in Elvetia.

Automotive News China informeaza despre o alianta formata de Toyota cu cinci companii chineze pentru promovarea tractiunii electrice alimentata cu energie produsa la bord cu ajutorul pilei de hidrogen. Noua entitate, denumita United Fuell Cell System R&D, este 65% proprietatea Toyota si are sediul la Beijing.

Un recent studiu publicat de BNEF – Bloomberg New Energy Finance prognozeaza 1 milion de autovehicule cu pile de hidrogen pana in 2035 si Toyota doreste sa fie parte din acest segment nou, in formare, al pietei auto.

Ca orice tehnologie la inceput de drum, volumul mic si pretul mare a impiedicat pana in prezent cifre semnificative de vanzare pentru modelele produse de Toyota, Hyundai si Honda. Interesul tarilor mari producatoare de automobile din Asia, dar fara resurse proprii de petrol, China, Japonia si Coreea, aflate in cautarea de alternative, ramane atintit spre hidrogen.

Asa cum aminteam intr-un articol dedicat automobilelor cu pile de hidrogen, Wan Gang, parintele electromobilitatii in China este convins ca autovehicule grele cu sursa de electricitate provenind din pila de hidrogen au un viitor, alaturi de automobile cu acumulatori.

Cu ocazia anuntului aliantei un oficial Toyota declara:

Piata vehiculelor electrice grele echipate cu pila de hidrogen creste in China intr-un ritm nemaiintalnit oriunde in lume

Raportul BNEF identifica investitii depasind, mai mult de 17 miliarde USD dedicate cercetarii si industrializarii de vehicule grele cu pile de hidrogen in China in urmatorii trei ani.

Piata privata de credite de carbon

Credit foto: Electrek

Un anunt al agentiei Xinhua, preluat de Electrek, informeaza despre un nou experiment initiat la Beijing, prin care persoane private pot acumula credite de carbon, pe care sa le vanda doritorilor.

Sunt cunoscute tranzactiile cu credite de carbon intre firmele auto, prin care FCA si GM au cumparat credite de carbon de la Tesla, pentru a evita amenzi legate de neindeplinirea normelor de emisii de CO2 in Europa.

Autoritatile de la Beijing au decis sa incurajeze publicul sa parcurga drumurile zilnice cu automobile electrice, acumuland credite de carbon pe care le pot vinde celor in cautare acestui „produs” inovativ.

O varianta si mai interesanta este cea prin care locuitorii Beijing-ului pot acumula si mai multe credite neutilizand un automobil. Oare se va intoarce publicul chinez in numar mare la biciclete, din dorinta de vinde credite de carbon, care dupa calculele Electrek pot ajunge la cateva sute de dolari pe an?

Ramane de vazut daca aceasta noua initiativa va convinge mai multi cumparatori sa achizitioneze automobile electrice sau sa renunte complet la automobil, un aspect foarte important in Beijing, unul din cele 11 orase din China, cu un parc auto ce depaseste 3 milioane de automobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.