China – inmatriculari NEV ianuarie-aprilie

Legat de domeniul NEV – new energy vehicles in China, cu o luna in urma scriam:

Semnalul clar transmis de industria auto chineza in epoca DC (dupa COVID), este ca oriunde in lume producatorii locali vor lasa o nisa descoperita, mai multe modele chinezesti se vor grabi sa umple golul.

Lectii din China pentru epoca de dupa COVID 19

Intre timp am aflat cu totii ca pe langa modele electrice ceva mai cunoscute, aflate de piata inca de anul trecut, o serie de firme mari si de startup-uri se pregatesc sa atace piata europeana, incurajate de ascensiune rapida in top-ul inmatricularilor pe cea mai mare piata de vehicule electrice din lume:

  • Lynk&Co este un brand Geely, care utilizeaza tehnologie Volvo/Polestar si a anuntat intentia de export in Europa
  • Li Xiang este un start up, inexistent in top 10 pana luna trecuta, care s-a instalat direct pe locul 6, cu un model electric echipat cu range extender
  • Weltmeister, un start up, ramane in top 10 si intentioneaza sa inceapa vanzarile europene in a doua parte a anului
  • Xpeng, alt start up, urca pe locul 12 in preferintele cumparatorilor chinezi si testeaza piata europeana in Norvegia, alaturi de NIO

Dupa DOUZECI de luni de scadere, aprilie a marcat prima crestere a volumului inmatricularlor pe cea mai mare piata globala. Fenomenul nu a fost replicat si de masinile electrice, pentru care totalul de apropae 61.000 de exemplare inmatriculate in aprilie reprezinta o scadere cu 29% fata de aceasi luna de anul trecut, care a facut parte din epoca „turbo-vanzarilor” dinainte de modificarea subventiilor in China la 1 iulie 2019.

Tesla continua sa domine (si) piata chineza cu Model 3 MIC (Made in China) diversificat si ieftinit, pentru a beneficia de noile subventii acordate de guvernul chinez. Noul model pentru China este varianta Long Range, bine cunoscuta comunitatii elmob prin TM 3 si TVG, exemplarele de test drive din cadrul proiectului Electromobilitate.

Odata cu lansarea din toamna a noilor variante super long range, bazate pe acumulatorul produs de CATL si noul Model Y incepand de anul viitor, suntem convinsi ca Tesla va fi in masura sa isi mentina pozitia dominanta in China pentru 2020 si 2021, o performanta de exceptie, fiind singura marca straina prezenta in TOP 20.

Li Xiang One cu range extender

Prezenta a trei startup-uri: NIO , Li Xiang si Weltmeister, in Top 10 pe cea mai mare piata NEV- new energy vehicles, este un avertisment serios pentru producatorii traditionali, mai lenti pe calea mobilitatii electrice.

Ceea ce nu a fost posibil in universul clasic, ca un start up sa domine un segment de piata, a devenit in ultimul deceniu o realitate, care incurajeaza alti temerari sa urmeze exemplul Tesla si sa clatine din temelii ordinea globala din industria auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.