Toyota pe o noua cale spre electromobilitate

In toamna anului trecut am dedicat mai multe articole planurilor Toyota in domeniul electrificarii, intrebandu-ne: „Dupa mai mult de 20 de ani de experienta cu autovehicule hibride si electrificate, stie oare Toyota ceva ce concurenta inca nu a descoperit?”

SCURT ISTORIC

Prudenta este caracteristica producatorilor japonezi, dar numeroase declaratii ale executivilor Toyota dovedeau mai degraba reticenta fata de tehnologia acumulatorilor si a rezultat intr-o intarziere considerabila, fata de alte mari firme globale.

Infiintat in decembrie 2016 sub coordonarea directa a presedintelui Akio Toyoda, un comando tehnic format din 50 de specialisti urma sa investigheze calea de urmat pentru electrificare si a ajuns la concluzia ca solutia cu pila de hidrogen este varianta tehnica optima pentru furnizarea energiei electrice necesare tractiunii electrice.

O mini flota Toyota Mirai cu pile de hidrogen livrate Comitetului Olimpic

Modelul Mirai, lansat in productie in 2014, dovedeste viabilitatea solutiei tehnice, dar pretul de vanzare si absenta unei retele de alimentare cu hidrogen a limitat vanzarile la un numar simbolic.

Pentru acumulatori, studiul initial din 2016 prognoza atingerea densitatii specifice de energie adecvate pentru transportul rutier, odata cu perfectionarea si industrializarea tehnologiei solid state in anul 2020.

In octombrie 2018, Toyota a extins efortul de cercetare si a alocat resursele necesare pentru accelerarea lansarii in productie a urmatoarei generatii de automobile electrice. Prin extinederea colectivului initial, cu inca 150 de specialisti, s-a infiintat Fabrica Toyota Zero Emisii (The Toyota ZEV Factory), condusa de Shigeko Terashi, vicepresedintele responsabil cu cercetarea avansata si dezvoltarea produselor noi.

DUPA OPT LUNI

La mai putin de opt luni, vicepresedintele Shigeko Terashi prezinta publicului concluziile si strategia de electrificare Toyota. Asemanator murmurelor din adancuri si clocotirii dinaintea eruptiilor vulcanice, fragmente de informatii au fost lansate pe piata dezvaluind mai intai colaborarea cu Panasonic pentru productia acumulatorilor.

Saptamana trecuta au mai aparut doua piese importante din mozaicul noii imagini a viitorului electrificat la Toyota. Mai intai colaborarea cu Subaru pentru o platforma electrica comuna, apoi cea cu CATL (cel mai mare producator global de acumulatori) pentru productia de acumulatori.

In sfarsit, in 7 iunie, vicepresedintele Shigeko Terashi a prezentat intregul tablou al viitorului electric, autonom si conectat pentru Toyota, concluzionand intr-o singura fraza, in penultima pagina a prezentarii (44 din 45)tranzitia grupului Toyota de la un producator de automobile la un furnizor de mobilitate.

PROGRAMUL DE ELECTRIFICARE ACCELERAT CU CINCI ANI

Intr-o recunoastere indirecta a reusitei misiunii Tesla, cea de a accelera tranzitia lumii spre energie sustenabila, materialul pus la dispozitia jurnalistilor vorbeste despre o accelerare brusca a electrificarii, ce depaseste obiectivul initial declarat in 2017. 

Vicepresedintele Shigeko Terashi afirma: „dorinta de a face un efort nu mai este suficienta. Trebuie sa livram !” continuand: „daca este posibil, cu ocazia Olimpiadei de anul viitor am dori sa dezvaluim acumulatorii solid state publicului”.

PRIMELE DOUA MODELE PENTRU CHINA in 2020

C-HR si IZOA primele doua modele electrice pentru piata chineza

Asa cum au fost prezentate la salonul auto de la Shanghai in primavara, primele doua modele 100% electrice cu acumulatori vor fi lansate pe piata din China in 2020.

AUTOMOBILE ELECTRICE ULTRA COMPACTE

Microautomobil electric de oras cu lansarea productiei in 2020

Pentru deplasarea in oras sunt planificate o serie de modele ultra compacte si numeroase solutii de micromobilitate pentru „toata lumea”.

Concept microautomobil electric business

AUTOMOBILE ELECTRICE PENTRU PIATA GLOBALA

Familia de modele electrice bazate pe platforma electrica comunca e-TNGA

Asa cum reiese din schematica modelelor globale, Toyota se bazeaza in fiecare segment pe colaborari cu alti producatori japonezi specializati. Ne intrebam unde s-a pierdut promitatoarea colaborare anuntata anul trecut cu Mazda, care ne dadea speranta unui design mai atractiv.

COLABORARI PENTRU ACUMULATORI

Cheia succesului oricarui automobil electric este performanta acumulatorului. Capacitatea de a inmagazina cat mai multa energie, raportata la o greutate proprie cat mai mica, este proprietatea decisiva pentru asigurarea unei autonomii cat mai mari. Durabilitatea, viteza de incarcare si posibilitatea de reciclare, reprezinta alte caracteristici la fel de importante.

UN NOU MODEL DE AFACERI

In tranzitia de la producator auto global la furnizor de mobilitate, Toyota propune un nou model de afaceri , care curpinde pe langa proiectarea si productia de automobile o serie de servicii care sa creasca profitabilitatea.

Desi nu este enuntata vanzarea directa sau inchirierea pe baza de abonament, asa cum experimenteaza alti producatori globali, pot fi discret subintelese in categoriile serviciilor periferice, care sa faciliteze vanzarea second hand si reutilizarea acumulatorilor. Reciclarea acumulatorilor este un element independent al noului plan de afaceri.

In grupa serviciilor periferice ale noului model de afaceri sunt incluse cele de incarcare si asigurare.

IN LOC DE CONCLUZIE

Faptul ca numerosi pasi par cunoscuti din Master Plan-ul Tesla nu este o coincidenta. Vizionarea firma californiana a intuit corect ca o parte a publicului va fi atrasa de electromobilitate si a introdus vanzarea directa, actualizarile de software OTA (over the air), reteaua proprie de incarcare rapida SuperCharger, service-ul la domiciliu, revanzarea second hand si reciclarea acumulatorilor, ca model nou de afaceri in lumea auto. Servicii de asigurare si cele de reutilizarea a masinilor second hand ca taxiuri autonome sunt in pregatire.

Diferenta radicala este faptul ca Toyota are atat experienta globala de productie si distributie, cat si buzunare foarte adanci pentru finantarea acestor idei noi. Cu meticulozitate japoneaza si perfectionarea continua intiparita adanc in ADN-ul industrial nu vom vedea dramele legate de „iadul productiei” in timpul lansarii Model 3 , sau cel al distributiei, de indata ca productia a atins 5000 de unitati pe saptamana.

Toyota este un imperiu industrial multilateral, ce poduce aproximativ 10 milioane de autovehicule anual incepand din 2012, fara incercari disperate de a fi zilnic in atentia media si fara scandaluri majore, investigatii si arestari.

Intrarea pe scara larga in lumea automobilelor electrice cu acumulatori anuntata de Toyota, chiar daca vine tarziu fata de concurenta, este un eveniment MAJOR pentru electromobilistii din toata lumea.

Sursa imaginilor: prezentare Toyota, 7 iunie 2019

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.